Τεχνολογία

Προσοχή: Αν μιλάς στο WhatsApp μπορεί να δεις τις συνομιλίες σου στην αναζήτηση της Google

Προσοχή: Αν μιλάς στο WhatsApp μπορεί να δεις τις συνομιλίες σου στην αναζήτηση της Google
WhatsApp - Google: Τις συνομιλίες τους στο Google Search φαίνεται πως μπορούν να δουν οι χρήστες του WhatsApp.

WhatsAppGoogle: Αρκετός είναι ο κόσμος που χρησιμοποιεί την εφαρμογή του WhatsApp για να συνομιλήσει με τους φίλους και την οικογένεια του, καθώς είναι εύκολη στη χρήση. Συγχρόνως, οι χρήστες την προτιμούν γιατί προσφέρει μια ιδιωτικότητα και ασφάλεια. Τουλάχιστον, με όσα γνώριζαν ως τώρα. Μάλλον όμως έκαναν λάθος, μιας και απ’ ότι φαίνεται οι συνομιλίες τους δεν είναι και τόσο ιδιωτικές.

Όλα ξεκίνησαν από ένα tweet δημοσιογράφου της DW όπου σχολίαζε ότι «η εφαρμογή ίσως να μην είναι τόσο ασφαλής όσο νομίζεις ότι είναι».

«Η λειτουργία «Πρόσκληση σε ομάδα μέσω συνδέσμου» επιτρέπει στην Google να καταχωρεί τις συνομιλίες με αποτέλεσμα να είναι γενικά διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Με κάποιους γενικούς όρους αναζήτησης μπορείτε εύκολα να βρείτε μερικές ενδιαφέρουσες ομάδες», πρόσθεσε. Αν και αυτό ισχύει μόνο για τις ομαδικές συνομιλίες, καθώς για τις ιδιωτικές η Google δεν κάνει tracking, δημιουργεί πολλές υποψίες σχετικά με την ασφάλεια που παρέχει η εφαρμογή στους χρήστες της. Οι ομαδικές ιδιωτικές συνομιλίες είναι συνήθως προσβάσιμες μόνο μέσω ενός κώδικα πρόσκλησης που έχει δοθεί στα μέλη της ομάδας από τον συντονιστή συνομιλίας. Αλλά αυτός ο κώδικας είναι απλά μια σειρά κειμένου και μια διεύθυνση URL και φαίνεται ότι τουλάχιστον μερικοί από αυτούς, αν και ανήκουν στις ιδιωτικές συνομιλίες, μπορούν να βρεθούν μέσω του Google Search.

Μπορείτε να δείτε εάν οποιεσδήποτε από τις ιδιωτικές συνομιλίες σας είναι ορατές πληκτρολογώντας στο chat.whatsapp.com και στη συνέχεια προσθέτοντας κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την ομαδική συζήτηση. Το χειρότερο είναι πως ακόμη και αν δεν έχετε μοιραστεί το σύνδεσμο, πάλι είναι πιθανό να υπάρξει κενό ασφαλείας. Ο διάσημος χάκερ, Jane Manchun Wong, επιβεβαίωσε το γεγονός, προσθέτοντας ότι 470.000 αποτελέσματα αναζήτησης μπορούν να βρεθούν στο Google για τον όρο «chat.whatsapp.com», μια ενότητα της διεύθυνσης URL που χρησιμοποιείται για την πρόσκληση της ομάδας WhatsApp.

Πολλοί από τους συνδέσμους οδηγούν σε «ευαίσθητο περιεχόμενο» όπως πορνό, σύμφωνα με έρευνα το Vice. Αν και είναι αλήθεια ότι μερικοί από τους συνδέσμους προορίζονται να είναι ανοιχτοί στο κοινό, το Vice βρήκε επίσης συνομιλίες που εξέθεσαν τους τηλεφωνικούς αριθμούς 48 συμμετεχόντων σε μια συζήτηση μέσω του WhatsApp μεταξύ ΜΚΟ και Ηνωμένων Εθνών. Η Google και η Facebook δεν απάντησαν σε πρώτο χρόνο, όπως αναφέρει το Forbes.

Η Google έδωσε αργότερα μια εξήγηση ότι όλα ήταν θέμα ρουτίνας και ότι με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί η πλατφόρμα της.

Η Facebook από τη μεριά της δεν έχει κάνει ακόμη τίποτα για να κλείσει το ζήτημα της εφαρμογής της, όπως καταγγέλλει ο χάκερ HackrzVijay. Το μόνο που δήλωσε η εταιρεία είναι πως πρόκειται για «εσωτερική απόφαση της για το τι θα κάνει» και ότι οι διαχειριστές της ομαδικής συνομιλίας μπορούν να διαγράψουν τον σύνδεσμο «αν το επιθυμούν». Επιπλέον, αν και η Facebook δήλωσε «έκπληκτη» από το γεγονός, παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να προσβάλει τα ευρετήρια της Google.

Μία λύση είναι να πατήσει ο χρήστης «Reset Link» μετά τη δημιουργία της ομαδικής συνομιλίας. Πάντως, για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι η Facebook παίζει στα όρια σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της, έπειτα από το σκάνδαλο με τη Cambrige Analytica αλλά και ενόψει τον προεδρικών εκλογών τις ΗΠΑ, με τα πράγματα να είναι τεταμένα. Σύμφωνα με πηγές της Google, το ζήτημα φαίνεται ότι έχει δρομολογηθεί, αν και δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλες μηχανές αναζήτησης όπου τα αποτελέσματα παραμένουν δημόσια και προσβάσιμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play