Πολιτισμός

Γιάννης Τσαρούχης: Ερριμένες Σκιές

Γιάννης Τσαρούχης: Ερριμένες Σκιές
Παράταση της έκθεσης μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου 2020.

H έκθεση «Eρριμμένες σκιές» που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη παρατείνεται λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου 2020. Η έκθεση που επιμελείται η Πρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη Νίκη Γρυπάρη, πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ την έκδοση του καταλόγου υποστήριξε αποκλειστικά η AlphaBank.

Στην έκθεση αυτή, παρουσιάζεται μέσα από έργα και σπουδές που ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος καθώς και μέσα από γραπτές προσωπικές του μαρτυρίες, η μελέτη του καλλιτέχνη για το φως και ειδικά για τις ερριμμένες σκιές, με τις οποίες αρχίζει να ασχολείται τη δεκαετία του ΄50 δουλεύοντας τη σειρά έργων με τα καφενεία. Η μελέτη του αυτή αφορά τόσο τις ανθρώπινες μορφές που ζωγραφίζει όσο και όλα τα θέματα που προσεγγίζει καθώς και τις σκηνογραφίες του.

Αναφέρει χαρακτηριστικά για τη δουλειά του αυτή «…αυτό που ονομάζουν σήμερα αναγέννηση στη ζωγραφική μου, συνεχίζει με μαθηματική ακρίβεια την επανάσταση μου να είμαι κοντά στη ζωή. Δεν ενδιαφέρομαι για επαίνους παλαιών πολεμιστών. Η ομοιότης των έργων μου με την αναγέννηση, είναι και ηθελημένη και συμπτωματική {…} Είχα πολλούς δασκάλους και είδα πολλές εκθέσεις και μουσεία. Έμαθα πολλά από πολλούς, όμως θα ήμουν ένα τίποτα αν δεν είχα δει μικρό παιδί το εξαίσιο φως του Πειραιώς.»

«…τόσα χρόνια έχω μάθει πως το φως πρέπει να έρχεται και στους πίνακες και στη σκηνογραφία από αριστερά για να πέφτει η σκιά του χεριού στο χαρτί απ’ τη μεριά που δεν έχει γίνει ακόμα τίποτε και να μην εμποδίζει έτσι το προχώρημα της εικόνας. Με τέτοια μικροπράγματα , όπως θα έλεγαν μερικοί ικανότατοι ζωγράφοι, η εικόνα γίνεται παράξενα γοητευτική. Η ερριμμένη σκιά που ξεκινά απ’ το σαγόνι της Υπεραγίας Θεοτόκου φτάνει ως τα εδάφη αυτονών που πιστεύουν στη γοητεία. Έτσι αποκαλύφθηκε κάποτε σε μένα αυτός ο ερωτικός νόμος της ζωγραφικής ένα απόγευμα που ζωγράφιζα μια κόρη.»

Γιάννης Τσαρούχης, από τον κατάλογο της παράστασης «Φαίδρα» , του Γιάννη Ρίτσου, 1987

Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζονται ξεναγήσεις από τους ζωγράφους τις ακόλουθες ημερομηνίες:

  • Σάββατο 14 Μαρτίου 12:00 Αλέκος Λεβίδης
  • Κυριακή 15 Μαρτίου 13:00 Ευφροσύνη Δοξιάδη
  • Κυριακή 22 Μαρτίου 12:00 Σπύρος Κουρσάρης
  • Σάββατο 4 Απριλίου 12:00 Στέφανος Δασκαλάκης

Παράλληλα οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τέλος, αυτοτελές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών με τον τίτλο «η αυλαία ανοίγει κι η παράσταση αρχίζει!» οργανώνεται το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μαρτίου, 10:00 με 12:00 το πρωΐ. Ωράριο λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 14:00 Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 15:00

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα: Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη: 210 8062636-7, [email protected]

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments