Οικονομία

Κονσερβοποιία Αιγαίου: Από το μπακάλικο της Βέροιας στα ράφια του κόσμου

Κονσερβοποιία Αιγαίου: Από το μπακάλικο της Βέροιας στα ράφια του κόσμου
Η Κονσερβοποιία Αιγαίου (ΚΟΝ.ΒΑ) είναι μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση, που ξεκίνησε από δυο ταπεινά μπακάλικα στη Βέροια το 1870.

Η ιστορική πορεία της οικογένειας, Τζίκα, ιδρυτών και ιδιοκτητών της Κονσερβοποιίας Αιγαίου, ξεκινάει από το 1870 όπου ο Θρασύβουλος και Γιώργος Τζίκας ανοίγουν δύο παντοπωλεία στην Βέροια. Το 1910, τα ανίψια τους, Θωμάς και Μερκούριος, δημιουργούν μία ανθηρή επιχείρηση εμπορίας τροφίμων, την «ΑΦΟΙ ΤΖΙΚΑ Αποικιακά» στην Θεσσαλονίκη. Διακινούν καπνιστές ρέγγες, παστό βακαλάο, αλίπαστα, ταραμά καθώς και διάφορες κονσέρβες ψαρικών. Αργότερα, το 1945 τα παιδιά του Θωμά (Μιχαήλ και Αντώνιος) καθώς και τα παιδιά του Μερκούριου (Αντώνης και Τάκης) συνεχίζουν την εμπορική τους δραστηριότητα ιδρύοντας την εταιρία ΑΦΟΙ ΤΖΙΚΑ στην Αθήνα και ξεκινούν εισαγωγή κονσερβών κρέατος. Το 1972, κυκλοφορεί στην αγορά η μάρκα Flokos. Ενώ έξι χρόνια αργότερα η αγορά γνωρίζει και την μάρκα Trata.

Το 1990 ολοκληρώνεται η κατασκευή της βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας και κονσερβοποίησης ψαρικών με έδρα το Κιλκίς Η εταιρία πλέον κινείται σε συνεχείς αναπτυξιακούς ρυθμούς κατέχοντας σταθερά την πρώτη θέση στον χώρο της κονσερβοποίησης ιχθυηρών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. To 1998, ξεκινάει η πρώτη διεθνής συνεργασία με την LIDL Hellas για την παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Σήμερα η εταιρία διατηρεί μακροχρόνιες και ισχυρές συνεργασίες με σημαντικούς οίκους του εξωτερικού.

Το 2000, η KONVA αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα και στο εξωτερικό καθώς εξάγει τα προϊόντα της με το εμπορικό σήμα TRATA σε 20 Ευρωπαϊκές χώρες στην Ασία και στις ΗΠΑ. Πέντε χρόνια μετά, η εταιρεία προχωρά σε σημαντική επένδυση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση του εργοστασίου, όπου πλέον δημιουργούνται τα νέα τμήματα των προϊόντων ψυγείου και κατάψυξης. Το 2013, η μεγάλη τεχνογνωσία στην παραγωγή και επεξεργασία ιχθυρών επισφραγίζεται από μία μοναδική πατέντα στην παραγωγική διαδικασία με ένα ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας που διακρίθηκε με Τιμητική Διάκριση Βιομηχανικής Αριστείας της Ελληνικής Ακαδημίας Marketing. Και από το 2017, γίνεται η ένταξη στο παγκόσμιο δίκτυο της Endeavor.

Ξεπερνώντας 90 χρόνια οικογενειακής επιχειρηματικής δράσης η KONVA αποτελει σήμερα μια από τις πιο μοντέρνες και προηγμένες βιομηχανίες επεξεργασίας ψαρικών στην Ευρωπαική Ένωση. Σήμερα η ΚΟΝΒΑ είναι εγκατεστημένη στην Βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς σε έκταση 31.773μ2. Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, έκτασης 10.500μ2, παράγουν 80 τόνους ιχθηρών ή 200.000 κονσερβών ημερησίως ενώ το ανθρώπινο δυναμικό της ανέρχεται σε 170 άτομα προερχόμενα κυρίως από την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με την αρχή της ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών, οι υπάλληλοι της εταιρίας, προέρχονται κατά 70% από το Νομό Κιλκίς ενώ το υπόλοιπο 30% από την Θεσσαλονίκη και όμορες περιοχές.  Η εταιρία απορροφά το 40% της ετήσιας ελληνικής αλιείας σε σαρδέλα και γαύρο ενώ στα προϊόντα της συγκαταλέγονται πέρα από τα προαναφερθέντα και ο τόνος, η τονοσαλάτα, το μοσχοχτάποδο, το χταπόδι, η ρέγγα, το καλαμάρι και το σκουμπρί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments