Οικονομία

Κορωνοϊός Eurogroup: Αυτές είναι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο σημερινό συμβούλιο

Κορωνοϊός Eurogroup: Αυτές είναι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο σημερινό συμβούλιο
Κορωνοϊός Eurogroup: Κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να παρθούν στη σημερινή διάσκεψη στις Βρυξέλλες, με τη κυβέρνηση να περιμένει πως θα εισακουστούν οι εισηγήσεις της.

Κορωνοϊός Eurogroup: Με το πρώτο μέλημα για την κυβέρνηση να εξακολουθεί να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, σήμερα αναμένονται σημαντικές αποφάσεις και για τις οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μαζί με το επιτελείο του περιμένουν να πάρουν το “πράσινο φως” από το σημερινό συμβούλιο του Eurogroup στοχεύοντας στην ελάφρυνση της οικονομίας εν μέσω της κρίσης και της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα.

Συγκεκριμένα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Eurogroup, όπου η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με συγκεκριμένες θέσεις. Αυτές είναι οι εξής:

  • Η εξαίρεση των δαπανών από τον υπολογισμό του στόχου του 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
  • Η ευελιξία σε ό,τι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, λόγω της έκτακτης κατάστασης που βιώνει αυτή τη στιγμή ολόκληρη η Ευρώπη και όχι μόνο η Ελλάδα.
  • Μέτρα ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων – ιδιαίτερα όσων έχουν υποχρεωθεί να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η ελληνική πλευρά είχε ήδη εκκινήσει σε… κανονικές συνθήκες τη συζήτηση για την αναθεώρηση του στόχου του 3,5% για το πλεόνασμα, αλλά η σημερινή έκτακτη κατάσταση οδηγεί το ζήτημα σε εντελώς διαφορετική διάσταση. Ο κίνδυνος να χαθεί η φετινή χρονιά για όλες τις οικονομίες της Ευρώπης – και όχι μόνο – είναι κάτι παραπάνω από ορατός, συνεπώς το ελληνικό αίτημα για ευελιξία ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους μοιάζει πλέον εκ των ων ουκ άνευ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments