Ελλάδα

Αυτή την ημερομηνία θα γίνει η κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα

Αυτή την ημερομηνία θα γίνει η κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα
Το σημείο καμπής για την Ελλάδα φαίνεται πως θα είναι δυο τρεις ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων για την εξέλιξη των κρουσμάτων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να γίνει λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και συγκεκριμένα την περίοδο 8-11 Απριλίου. Μέχρι τότε μπορεί να αριθμεί μέχρι και 2.700 κρούσματα και 85 νεκρούς. Μέχρι τότε, αναμένεται να υπάρχουν 80-150 νέα κρούσματα κάθε μέρα και αμέσως μετά την Κυριακή των Βαΐων τα ημερήσια κρούσματα θα πέσουν στα 15-40, μέχρι να μειωθούν σημαντικά στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Το πρώτο πενθήμερο του Απριλίου θα είναι πιθανώς το πιο εφιαλτικό για την Ιταλία, αφού τότε θα μετρά περίπου 150.000-155.000 κρούσματα και 16.000-17.000 νεκρούς. Αντίστοιχα η Ισπανία θα περάσει και εκείνη αυτό το σημείο κορύφωσης στις 7-9 Απριλίου και μέχρι τότε είναι πολύ πιθανό να αριθμεί με τη σειρά της 160.000 κρούσματα και 15.000-16.000 νεκρούς.

Η Αγγλία, η οποία καθυστέρησε να πάρει μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας. θα αργήσει να δει το σημείο καμπής, το οποίο θα έρθει 19-22 Απριλίου οπότε τα κρούσματα ίσως υπερβούν τις 280.000 κι οι θάνατοι θα προσεγγίζουν τους 16.800, με ανοδικές ίσως τάσεις. Στη Γαλλία ο χρόνος της «λύτρωσης» είναι γύρω στα μέσα Απριλίου κι ίσως να καταμετρήσει μέχρι τότε 137.000 κρούσματα με αρχικά υπολογιζόμενο αριθμό νεκρών τους 8400. Από εκείνες όμως τις ημερομηνίες, λόγω των περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας που είχαν εφαρμοσθεί, θα υπάρχει σε καθημερινή βάση το 10-30% των κρουσμάτων που καταγράφονται σήμερα και η ένταση της πανδημίας θα είναι σταθερά πιο ήπια, με σχετικά γρήγορη εκτόνωση.

Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν από τη στατιστική κι επιδημιολογική αναγωγή των δεδομένων για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με βάση όσα έχουν προκύψει από τις καταγραφές της Κίνας. Η εφαρμογή κρίνεται σε μεγάλο ποσοστό αξιόπιστη, και εξηγεί τους «εφιάλτες» των επιδημιών σε άλλες χώρες και τις ημερομηνίες που ίσως σημάνουν την αρχή του τέλους, της δραματικής κατάστασης που βιώνουν.

H ημέρα – σταθμός

Όπως μας παρουσιάζει το in.gr, κύριο συμπέρασμα είναι ότι το σημείο «καμπής» της φονικής επιδημίας είναι -σύμφωνα με όσα συνέβησαν στην Κίνα– η 26η ημέρα από τη στιγμή που ελήφθησαν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας έως πλήρους ερήμωσης των αστικών κέντρων. Κι από αυτή την 26η ημέρα και μετά τα καθημερινά κρούσματα μειώνονται στο 10-35% αυτών της προηγούμενς περιόδου κι ανάλογα βεβαίως των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί από κάθε χώρα και της αυστηρής τήρησής τους. Παράλληλα προσδιορίζεται, σε ένα σημαντικό ποσοστό, ποιος θα είναι ο απολογισμός των ανθρωπίνων απωλειών κάθε χώρας. Με συνεκτίμηση όμως και της έντασης των περιοριστικών μέτρων, της θνησιμότητας, των δημογραφικών στοιχείων κάθε χώρας που προσδιορίζει κυρίως διαφορετικούς αριθμούς θυμάτων και ορισμένες μεταβολές χρονικές κι αριθμητικές.

Η κινεζική κυβέρνηση λοιπόν έβαλε σε καραντίνα την Ουχάν και άλλες κινεζικές πόλεις, από τις 23 Ιανουαρίου (σσ. ο κορωνοϊός εμφανίστηκε στις αρχες Δεκεμβρίου) όταν τα κρούσματα ήταν 830 και οι νεκροί 25. Η κορύφωση υπήρξε στις 18 Φεβρουαρίου οπότε τα κρούσματα ήταν 74185 και οι νεκροί συνολικά 2004. Από εκείνη την ημέρα άρχισε να έχουν «αντίκρισμα» τα μέτρα μεγάλου περιορισμού της κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να υπάρχει φθίνουσα πορεία του ιού, ραγδαία πτώση των κρουσμάτων (σ.σ. οι θανάτοι δεν μειώθηκαν με τον ίδιο γοργό ρυθμό λόγω κυρίως κατάληξης ήδη διασωληνωμένων). Κάτι αντίστοιχο αναμένεται και στις υπόλοιπες χώρες. Έτσι στις 6-7 Μαρτίου (δηλαδή περίπου 18 μέρες μετα την «κορύφωση» και 44 ημέρες μετά τον περιορισμό της κυκλοφορίας ) τα κρούσματα στην Κίνα ήταν εξαιρετικά λίγα έως μηδαμινά και η πανδημία είχε ελεγχθεί.

Μέ βαση αυτά τα δεδομένα ο χρόνος, λοιπόν, που θα παρουσιασθεί το σημείο κορύφωσης στην Ελλάδα (σσ. όπου τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν στις 14 Μαρτίου) είναι περίπου μία έως τρεις ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα κι ο χρόνος που θα γίνουν ελάχιστα τα κρούσματα είναι -με βάση όσα συνέβησαν στην Κίνα– στα τέλη Απριλίου. Όμως αυτός ο χρόνος αναμένεται να είναι μεγαλύτερος στην Ελλάδα επειδή δεν είχε την έκταση των μέτρων πλήρους «απονέκρωσης – ερημοποίησης» των πόλεων, που εφάρμοσε η κινεζική κυβέρνηση, ενώ ίσως υπάρξουν κι ορισμένες άλλες διαφοροποιήσεις μικρής έκτασης. Κι αυτή λοιπόν η «εκμηδένιση» των κρουσμάτων υπολογίζεται στη χώρα μας εντός του Μαΐου.

Ωστόσο πρέπει να συνυπολογισθεί ότι μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο οι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί θα προχωρήσουν σε χιλιάδες νέα τεστ στους νοσούντες με εξαιρετικά ήπια συμπτώματα ώστε να εντοπίσουν και να εξαλείψουν τα εναπομείναντα αφανή «κρούσματα» της κοινότητας και η επιδημία να λάβει -αν αυτό καταστεί δυνατόν- τέλος. Σημειώνεται πάντως ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει το 0,2% -1% του προβλήματος άλλων χωρών κι ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και των νεκρών.

Όσον αφορά τον αριθμό των αναφερομένων νεκρών σε κάθε χώρα, μετά τον περιορισμό των κρουσμάτων, πιθανόν να είναι μεγαλύτερος λόγω του θανάτου σε «δεύτερη φάση» άτυχων ανθρώπων που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία.

Η έρευνα βασίζεται στα στοιχεία καθημερινής πορείας -σε παγκόσμιο επίπεδο-του κορωνοϊού όπως καταγράφονται στη βάση https://www.worldometers.info/coronavirus/ και παρουσιάστηκε στο in.gr από τον Βασίλη Λαμπρόπουλο. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments