Οικονομία

Κορωνοϊός Ελλάδα ΠΝΠ: Δείτε όλα τα μέτρα στήριξης ανά κατηγορία

Κορωνοϊός Ελλάδα ΠΝΠ: Δείτε όλα τα μέτρα στήριξης ανά κατηγορία
Κορωνοϊός Ελλάδα ΠΝΠ: Δείτε τι ισχύει για κάθε κατηγορία μετά τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την οικονομική ενίσχυση όσων έχουν πληγεί από τον ιό.

Κορωνοϊός Ελλάδα ΠΝΠ: Όταν κρίθηκε αναγκαίο να μπούμε σε καθεστώς καραντίνας λήφθηκε και η απόφαση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζόμενων. Ένα από τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν ήταν το κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων. Μαζί τους έβαλαν λουκέτο και τα μαγαζιά μαζικής εστίασης. Φυσικά κάθε μαγαζί που κλείνει παύει να έχει τζίρο με αποτέλεσμα να μη μπορεί να πληρώνει εργαζόμενους που δεν εργάζονται.

Το πρωί της Τρίτης δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την οικονομική ενίσχυση όσων έχουν πληγεί από τον Κορωνοϊό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οκτώ στους δέκα εργαζόμενους πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ και συμπληρωματικά ευεργετήματα ενώ στο πλαίσιο στήριξης εντάσσονται 800.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων που επίσης διευκολύνονται και απαλλάσσονται από υποχρεώσεις προκειμένου να διατηρήσουν στο ακέραιο τις θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, δόθηκε παράταση μέχρι τις 10 Απριλίου για την υποβολή της ψηφιακής υπεύθυνης δήλωσης στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» των εργοδοτών που η επιχειρηματική τους δραστηριότητα ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής. Η υποβολή των αιτήσεων για τους εργαζόμενους θα ξεκινήσει κανονικά την 1η Απριλίου ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί και σ΄αυτήν την προθεσμία παράταση ( λήγει 10 Απριλίου) προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παράδοξο φαινόμενο, ο εργαζόμενος να έχει υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση των 800 ευρώ πριν δηλώσει ο εργοδότης την υπαγωγή του στην αναστολή της σύμβασης.

Θυμίζουμε ότι η τέταρτη δέσμη μέτρων περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δικαιούχων. Συγκεκριμένα εντάσσει στον κύκλο προστασίας τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που έχουν επηρεαστεί από την εξέλιξη της πανδημίας.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Υπολογίζεται ότι 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και εντάσσονται στους ΚΑΔ του υπουργείου οικονομικών θα λάβουν χρήματα μέσω επιδόματος. Οι επιτηδευματίες θα πρέπει να υποβάλλουν από τη Δευτέρα 6 Απριλίου το σχετικό ψηφιακό έντυπο στο σύστημα Εργάνη για να λάβουν και οι ίδιοι την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ. Οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν τονίσει πολλές φορές ότι απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να διατηρηθούν στο ακέραιο οι θέσεις εργασίας.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής φόρου και δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών. Επίσης παγώνει η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων οφειλών μηνός Φεβρουαρίου (πληρωτέες έως αύριο 31/3) και Μαρτίου (πληρωτέες έως 30 Απριλίου) έως την 1η Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου αντίστοιχα. Ωστόσο σε περίπτωση που πληρώσουν κανονικά στην ώρα τους θα έχουν μια “έκπτωση” της τάξης του 25%.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ με απόφαση που θα λάβει σήμερα, θα μετατοπίζει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, απαιτητών μέχρι 31/3, στις 10 Απριλίου 2020 και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές 10 μέρες μετά. Επίσης αναστέλλεται η πληρωμή των δόσεων του τραπεζικού δανείου για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Μέτρα για τους μισθωτούς

Το επίδομα των 800 ευρώ θα δοθεί σε 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους που θα υπαχθούν σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα λάβουν αυτά τα χρήματα σε διάστημα 45 ημερών. Μετά τη λήξη της αναστολής της σύμβασης , ο εργοδότης οφείλει να διατηρήσει τον εργαζόμενο στη θέση εργασίας για ενάμισι μήνα μετά. Οι εργαζόμενοι μπορεί να τεθούν τμηματικά σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων με απώτερη ημερομηνία έναρξης την 20η Απριλίου και διάρκεια εφαρμογής του μέτρου έως την 5η Ιουνίου.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει αιτήματα για αναστολή συμβάσεων στο σύστημα Εργάνη 295.246 επιχειρήσεις που αφορούν σε 410.705 εργαζόμενους. Σημειώνεται ότι από την Τετάρτη 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν την δική τους υπεύθυνη δήλωση τμηματικά έως τις 10 Απριλίου και ανά μέρα ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, ως εξής :

  • Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
  • Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
  • Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
  • Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
  • Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
  • Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
  • Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
  • Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
  • Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
  • Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να έχουν μείωση 40% του μισθώματος της Α’ κατοικίας τους. Το κράτος θα καλύψει τις εισφορές του κατά την περίοδο της αναστολής της σύμβασης ενώ έχουν τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής φόρων και δόσεων δανείων.

Αναφορικά με το δώρο του Πάσχα, είναι διασφαλισμένο για  για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν έως το καλοκαίρι και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου την αναλογία του δώρου που καλύπτει το διάστημα έως ότου οι επιχειρήσεις ανέστειλαν την λειτουργία τους με κρατική εντολή, ή πάγωσαν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους. Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται πως το Δώρο υπολογίζεται βάσει της απασχόλησης την περίοδο 1η Ιανουαρίου με 30 Απριλίου. Από την άλλη πλευρά οι εργοδότες εκτός ΚΑΔ οφείλουν να καταβάλλουν το Δώρο έως τη Μεγάλη Τετάρτη αλλιώς κινδυνεύουν με τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Μέτρα για τις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν με κρατική εντολή έχουν προθεσμία να υποβάλλουν αιτήσεις για την υπαγωγή των εργαζόμενων τους σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων μέχρι τις 10 Απριλίου. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κάνει αιτήματα 295.246 επιχειρήσεις που αφορούν σε 410.705 εργαζόμενους. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε ότι υπάρχει ήδη στο σύστημα “Εργάνη” νέα φόρμα υποβολής η οποία είναι εμπλουτισμένη με τα ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις να μπορούν να υποβάλλουν τις ειδικές ψηφιακές αιτήσεις, ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ως πλήττονται βάσει ΚΑΔ. Επίσης από σήμερα το Εντυπο Εργοδοτών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχει εμπλουτιστει με τις κατηγορίες ΚΑΔ που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες «shop–in a – shop» και «επιχειρήσεων έκδοσης πρωτογενούς (branded)ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες σε Μητρώο Online Media».

Ο Γιάννης Βρούτσης κάλεσε τις επιχειρήσεις κάλεσε επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ήδη υποβάλλει δήλωση ως πληττόμενοι με βάση τον κύριο ΚΑΔ της επιχείρησης, αλλά, με βάση τον ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας βάσει ακαθάριστων εσόδων του 2018, εντάσσονται στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, να υποβάλλουν συμπληρωματικά νέο έντυπο Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς να συμπληρώσουν εκ νέου τον πίνακα εργαζόμενων, ώστε να δικαιωθούν αυτοί και οι εργαζόμενοί τους το μέτρο μείωσης του ενοικίου τους.

Ειδικότερα, οι εργοδότες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνονται έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν μεμονωμένα η συνδυαστικά τα εξής μέτρα:

  • Έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν τις συμβάσεις των μισθωτών τους για μια περίοδο 45 ημερών ανά μισθωτό και εντός του χρονικού διαστήματος 21 Μαρτίου έως 20 Απριλίου. Για το 45ήμερο της αναστολής δεν καταβάλλουν μισθό ούτε εισφορές. Το κράτος αναλαμβάνει να καταβάλει στον εργαζόμενο τα 800 ευρώ και να καλύψει τις εισφορές του.
  • Μπορούν να εφαρμόσουν εκ περιτροπής εργασίας, ώστε κάθε εργαζόμενος να απασχολείται κατ ελάχιστο 2 εβδομάδες το μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα, εισπράττοντας το αντίστοιχο τμήμα του μισθού του. Για παράδειγμα όσοι αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων τους και όχι του συνόλου, μπορούν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δεν μπαίνουν σε αναστολή να κάνουν χρήση των μέτρων εκ περιτροπής εργασίας (εργασία 2 εβδομάδες το μήνα και μισθός 50%)
  • Μπορούν να μεταφέρουν προσωπικό στο πλαίσιο λειτουργίας ενός ομίλου από θυγατρική σε θυγατρική, κατόπιν εταιρικής συμφωνίας , ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργούνται.

Η εκ περιτροπής εργασία θα μπορεί να εφαρμόζεται ταυτόχρονα και συνδυαστικά για το τυχόν υπόλοιπο του προσωπικού που δεν μπαίνει σε αναστολή και για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η κρίση, με μέγιστο χρονικό ορίζοντα τους 6 μήνες και επανεξέταση ανά μήνα (η υπουργική απόφαση που θα προβλέπει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου αναμένεται). Σε γενικές γραμμές και πέραν της τηλεργασίας αν ο εργοδότης με δική του πρωτοβουλία αποφασίσει να χορηγήσει μέρος του μισθού επιπλέον των 800 ευρώ στους εργαζόμενους πρέπει να το δηλώσει στις ΑΠΔ και να καταβάλλει τις εισφορές.

Επιπλέον οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν την πληρωμή φόρων και δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών. Παράλληλα μπορούν να παγώσουν τις τρέχουσες εισφορές τους μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 αλλά και τις δικές τους προσωπικές εισφορές έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα. Παράλληλα παγώνει για τρεις μήνες η υποχρέωση καταβολής των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών προς τα ταμεία οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης Ωστόσο αν οι εργοδότες πληρώσουν τους φόρους και δικές τους ασφαλιστικές υποχρεώσεις σας στην ώρα τους θα έχουν έκπτωση 25%. ( Η έκπτωση δεν ισχύει για τις εισφορές των εργαζόμενων).Απαραίτητη προϋπόθεση για να αξιοποιήσουν τα μέτρα ευελιξίας οι εργοδότες είναι να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Επιστήμονες: 600 ευρώ τον Απρίλιο, 800 το Μάιο

Πριν από λίγες μέρες ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε αποκαλύψει πως κάποιοι επιστημονικοί κλάδοι θα λάβουν κάποια χρήματα σαν οικονομική ενίσχυση μέσω ειδικού προγράμματος κατάρτισης επιδοτημένου από τα ΕΣΠΑ με το εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο . Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Η πρώτη δόση 400 ευρώ θα καταβληθεί μετά τις 15 Απριλίου ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι 30 Απριλίου.

Ο Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε επίσημα ότι το επίδομα των 600 ευρώ για τους επιστήμονες αφορά αποκλειστικά τον μήνα Απρίλιο. Εφόσον η κρίση συνεχιστεί ,από τον μήνα Μάιο οι επιστημονικοί κλάδοι (οικονομολόγοι/λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές) θα ενταχθούν στο καθεστώς που έχουν ενταχθεί οι μισθωτοί και οι λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα λάβουν δηλαδή την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ η οποία καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών, από την 1η Μαίου έως 15 Ιουνίου.

Ειδικότερα, οι δικαιούχοι επιστήμονες θα μπορούν να υποβάλλουν σε ειδικό έντυπο αίτηση για την συμμετοχή τους στο εξειδικευμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεων τους την επόμενη εβδομάδα. Το πρόγραμμα θα αφορά 10 εξειδικευμένους πιστοποιημένους θεματικούς κύκλους, από τους οποίους θα μπορούν να επιλέξουν έναν από αυτούς, που θα μπορούν να ολοκληρωθούν το πολύ εντός 10 ημερών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments