Οικονομία

Έκθεση ΔΝΤ για την Ελλάδα: Ο κορωνοϊός οδηγεί τη χώρα σε ύφεση 10% και ανεργία 22,3%

Έκθεση ΔΝΤ για την Ελλάδα: Ο κορωνοϊός οδηγεί τη χώρα σε ύφεση 10% και ανεργία 22,3%
Έκθεση ΔΝΤ για την Ελλάδα: Το ΔΝΤ επαναδιατυπώνει τη θέση  ότι η παρούσα οικονομική κρίση θυμίζει  της Μεγάλη Ύφεση του 1930 ενισχύοντας την αβεβαιότητα στις αγορές.

Έκθεση ΔΝΤ για την Ελλάδα: Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου για τις επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία. Στην έκθεση World Economic Outlook η οποία δόθηκε την Τρίτη (14/4)  στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ προβλέπει  ότι η ύφεση στην Ελλάδα για το 2020 θα φθάσει το 10%, όταν οι εκτιμήσεις πριν την πανδημία ήταν για 3% ανάπτυξη , ενώ η ανεργία θα εκτιναχθεί στο  22,3%, από το 17,3% που βρέθηκε το 2019 .

Για το 2021 το ΔΝΤ προβλέπει τροχιά ανάκαμψης καθώς εκτιμά ότι η οικονομία θα αποσβέσει μερικώς καθώς θα κινηθεί με ανάπτυξη 5,1 %, όμως η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και θα κινηθεί  στο 19%. Σημαντική επιδείνωση προβλέπεται και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με άνοιγμα της ψαλίδας από το 2,1% στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020 πριν περιοριστεί στο 3,4% το 2021.

Στις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία  το ΔΝΤ προβλέπει γενική ύφεση στο 3% με την αναθεώρηση να ξεπερνά τις 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις πριν ο κόσμος δοκιμαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού.  Για το 2021 οι προβλέψεις του ΔΝΤ μιλούν για ανάπτυξη με 5,8% η οποία όμως θα εξαρτηθεί από το ρυθμό που θα περιοριστεί η πανδημία και θα επανέλθει η ομαλότητα με την σταδιακή άρση των περιορισμών στην κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Για την ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 7,5% φέτος ( επέκταση 4,7% το 2021) με την Ελλάδα να αγγίζει το -10%, την Ιταλία στο -9,1%, την Ισπανία στο -8%, τη Γαλλία στο -7,2% και τη Γερμανία στο -7%. Το ΔΝΤ επαναδιατυπώνει τη θέση  ότι η παρούσα οικονομική κρίση θυμίζει  της Μεγάλη Ύφεση του 1930 ενισχύοντας την αβεβαιότητα στις αγορές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments