Διεθνή

«Είναι πρωτοφανές αυτό που ζούμε», λέει στο pagenews Έλληνας της Νέας Υόρκης

«Είναι πρωτοφανές αυτό που ζούμε», λέει στο pagenews Έλληνας της Νέας Υόρκης
Ο Γιάννης Γαλανόπουλος, από τη Ναύπακτο ζει τα τελευταία 30 χρόνια στην Νέα Υόρκη και μιλά για τον εφιάλτη που βιώνει η "μητρόπολη" του κόσμου.

Ξεπέρασαν συνολικά τους 33.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Αμερική, με το 1/3 των θυμάτων να καταγράφονται στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ αυτών και Έλληνες ομογενείς που νόσησαν και πέθαναν. Η πόλη που «δεν κοιμάται ποτέ» έχει μετατραπεί σε μια πόλη φάντασμα, αφού οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί στις απολύτως απαραίτητες.

Για τον εφιάλτη που βιώνει η «μητρόπολη» του κόσμου, μιλάει στο pagenews ο Γιάννης Γαλανόπουλος, με καταγωγή από τη Ναύπακτο. Ο «John Famous», όπως είναι το παρατσούκλι του, έχει περπατήσει την TimeSquare περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλον, καθώς τα τελευταία 30 χρόνια πουλάει χοτ ντογκ στη ξακουστή πλατεία με τα κόκκινα σκαλιά και τις γιγαντοοθόνες, που πλέον προβάλλουν το μήνυμα των Αμερικανών γιατρών «stayhome».

Με τον σωσία του Ντόναλντ Τράμπ

Όμως τον τελευταίο μήνα ο φόβος έχει κλείσει τον Γιάννη Γαλανόπουλο στο σπίτι του, μαζί με την σύζυγό του και τη μικρή τους κόρη. «Δεν μας έχει ξανατύχει κάτι τέτοιο. Είναι πρωτοφανές αυτό που ζούμε και εύχομαι να μην το ξαναζήσουμε και να λήξει σύντομα. Ο κόσμος είναι φοβισμένος, όσοι κυκλοφορούν, φορούν μάσκες. Φίλος μου γιατρός κόλλησε κορωνοϊό και νοσηλευόταν δύο εβδομάδες στην εντατική. Άλλος φίλος, αστυνομικός, που αγόραζε από εμένα hot dog, πέθανε. Έχουν πεθάνει και Έλληνες ομογενείς» λέει χαρακτηριστικά στο pagenews.

Το νησί των νεκρών

Σοκ προκαλούν οι εικόνες με τους ομαδικούς τάφους με θύματα του κορωνοϊού, στη νήσο Χαρτ, κοντά στο Μπρονξ: «Πρόκειται για κάποιους άστεγους, άλλους που δεν έχουν συγγενείς, που δεν τους αναζήτησε κάποιος ή δεν τους αναγνώρισε. Είμαι μια ζωή στην Αμερική και αυτές τις εικόνες δεν τις είχα ξαναδεί» δηλώνει σοκαρισμένος ο Γιάννης Γαλανόπουλος.

«Ήταν απροετοίμαστοι»

Παρά τις εκατόμβες νεκρών, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε χθες το σχέδιο της κυβέρνησής του, για να «ξαναπάρει μπρος η Αμερική» από την 1η Μαΐου. Και δέχεται σκληρή κριτική για την επιλογή του να βάλει την οικονομία πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε ότι δεν προτίθεται να υπακούσει οποιαδήποτε εντολή του Τραμπ για άρση του lockdown στην πολιτεία όσο διαρκεί η πανδημία. «Ήταν απροετοίμαστοι, δεν το περίμεναν όλο αυτό. Όταν πήραν τα μέτρα, ο ιός είχε διαδοθεί. Έπρεπε να πάρουν πιο σκληρά μέτρα. Τώρα ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης έχει διαξιφισμό με τον πρόεδρο Τραμπ. Οι πολίτες της Νέας Υόρκης συμφωνούν με τον Κουόμο» εκτιμά ο «JohnFamous».

Η Αμερική και ειδικά η Νέα Υόρκη μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της, χωρίς να πρέπει να θρηνήσει και άλλους νεκρούς, λέει ο Γιάννης Γαλανόπουλος. «Όλο αυτό που συμβαίνει είναι δυσφήμηση για τη Νέα Υόρκη και την Time Square, που έχει πολύ τουρισμό. Όμως η Αμερική έχει τη δυνατότητα να κόψει χρήμα και η οικονομία της να επανακάμψει».

Τις επόμενες ημέρες ο Έλληνας ομογενής πρόκειται να λάβει οικονομική ενίσχυση από την αμερικανική κυβέρνηση, αφού τον τελευταίο μήνα δεν έχει ξαναστήσει τον πάγκο του στην Time Square λόγω της πανδημίας. «Το επίδομα ανέρχεται στα 1.200 δολάρια το άτομο και σε 500 ευρώ για κάθε παιδί».

Μεταξύ των πελατών του «John Famous» που έχουν δοκιμάσει τα ψωμάκια με το λουκάνικο, τα φρέσκα κρεμμύδια, τα λαχανικά και τη σος, είναι η ηθοποιός Μπρουκ Σιλντς, ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και πολλοί ηθοποιοί που παίζουν στα θέατρα του Μπρόντγουεϊ, που σήμερα είναι κλειστά.

«Θα ήθελα να είμαι στην Ελλάδα»

Η Ελλάδα δέχεται συγχαρητήρια από όλο τον κόσμο για τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπίσει την πανδημία. Πολλοί Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό εύχονται αυτή την περίοδο να βρίσκονταν στη χώρα μας, καθώς θα ένιωθαν πιο ασφαλείς, λένε.

Ο Γιάννης Γαλανόπουλος δεν αποτελεί εξαίρεση: «Με τα νούμερα κρουσμάτων και νεκρών που βλέπω, εννοείται ότι θα ήθελα να είμαι στην Ελλάδα αυτή την περίοδο. Να κάνουν υπομονή οι Έλληνες. Να επιστρέψετε στην καθημερινότητα μόνο όταν δώσουν το “οκ” οι ειδικοί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments