Οικονομία

Όμιλος Γερμανός: Από το μαγαζάκι της Εμμανουήλ Μπενάκη στην κορυφή της Ευρώπης

Όμιλος Γερμανός: Από το μαγαζάκι της Εμμανουήλ Μπενάκη στην κορυφή της Ευρώπης
Όμιλος Γερμανός: Ο ιδρυτής της κ. Πάνος Γερμανός διακρίνεται για τη διορατικότητα και την ικανότητά του να διαβλέπει επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Όμιλος Γερμανός: Ο Πάνος Γερμανός γεννήθηκε το 1950 στις Μηλιές του νομού Ηλείας. Ηταν το δέκατο παιδί μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας. Το 1963 η οικογένειά του ακολούθησε το ρεύμα της εσωτερικής μετανάστευσης και κατέληξε στην Αθήνα. Ηταν επιμελής μαθητής με ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά. Το πρωί δούλευε και το βράδυ φοιτούσε στο 5ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Εξαρχείων.

Το 1969 κατάφερε να περάσει τις εξετάσεις για την εισαγωγή του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Το 1973 οργανώνεται στο ΚΚΕ. Είναι η εποχή που γιγαντώνεται η αντίσταση κατά της χούντας. «Στο ΚΚΕ έμαθα πολλά πράγματα για τη ζωή, για την αξία της δουλειάς. Αργότερα συνειδητοποίησα ότι με το ΚΚΕ έμαθα πολλά για τη μία μόνο πλευρά της ζωής.

Σιγά σιγά άρχισα να ανακαλύπτω ότι υπήρχε και μια άλλη άποψη, ένα άλλο σύστημα αξιών. Έμαθα να αξιολογώ την πολυδιάστατη συμβολή μιας επιχείρησης στην κοινωνία» εξηγούσε ο ίδιος, πρόσφατα ενθυμούμενος τα χρόνια αυτά. Το 1974 κατατάσσεται στον Στρατό και το 1977 ασχολείται για πρώτη φορά με τις μπαταρίες. Προσλαμβάνεται στην εταιρεία Union Carbide, την πασίγνωστη Ucar, ως στέλεχος πωλήσεων και marketing. To1978 εγκαταλείπει τη Ucar και επιλέγει την Duracell.

Ήδη για τα προς το ζην εργαζόταν ως πωλητής μπαταριών και εκεί ήταν που συνειδητοποίησε ότι το μέλλον βρίσκεται σε αυτή τη μορφή ενέργειας. Το 1980 σε ηλικία 30 ετών σε ένα μαγαζάκι 30 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη 1 ξεκινά το δικό του μαγαζί, όπου πωλούσε μπαταρίες. Πέντε χρόνια αργότερα και ενώ το ¨πάμε για μπαταρίες στο Γερμανό” είχε γίνει το σλόγκαν μεταξύ εμπόρων και εργατών, υπογράφεται η πρώτη σημαντική συμφωνία. Παίρνει την αντιπροσωπεία των μπαταριών Toshiba.

Την ίδια χρονιά δημιουργεί τμήμα διανομής καταναλωτικών προϊόντων και μπαταριών. Με επιμονή και πείσμα καταφέρνει να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη με το δίκτυο καταστημάτων Γερμανός.

Το 1991 ο Πάνος Γερμανός αποφασίζει να μπει δυναμικά στον χώρο των εξαγωγών με την απόκτηση του βιομηχανικού συγκροτήματος Sunlight στην Ξάνθη. Ανοίγει έτσι μια πορεία ανάπτυξης στον τομέα της αυτόνομης ενέργειας. Ένα χρόνο αργότερα ξεκινά η κατάκτηση τςη Ανατολικής Ευρώπης, έχοντας ήδη διαισθανθεί τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Το 1994 η Ελλάδα έχει μάθει να ζει με τα κινητά τηλέφωνα. Για ακόμη μια φορά η διορατικότηατ του Πάνου Γερμανου και το επιχειρηματικό ένστικτό του του δείχνουν το δρόμο της επιτυχίας. Διαθέτει το δίκτυο καταστημάτων του για την εξυπηρέτηση τόσω των εταιρειών όσο και των καταναλωτών, που αναζητούν τα νέα μοντέλα κινητής τηλεφωνίας.

Το 1998 σπάει το κατεστημένο υπογράφοντας ταυτόχρονα συμβάσεις για την προώθηση των υπηρεσιών της Cosmote και της Telestet που πολύ αργότερα θα μετονομαστεί στην σημερινή Wind. Ένα χρόνο αργότερα ιδρύει την εταιρεία E-Value που δραστηριοποιείται στους τομείς των call centers και customer relationship management. Το 2000 είναι ακόμη μια χρονιά ορόσημο για τον όμιλο ΓΕΡΜΑΝΟΣ αφού γίνεται η είσοδό του στο Χρηματιστήριο εισπράτοντας 60 δισεκατομύρια δραχμές ήτοι 176 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι το 2006 είχε δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικών πωλήσεων κινητής τηλεφωνίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με περισσότερους από 5.000 εργαζομένους και πάνω από 1.000 καταστήματα σε επτά χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Ουκρανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και πΓΔΜ). Το 2006 ήταν συνολικά μία χρονιά σταθμός για τον Πάνο Γερμανό, καθώς μέσα από στρατηγικές συνεργασίες και επιλογές, δημιούργησε την εταιρεία OLYMPIA, που αποτελεί σήμερα ένα Διεθνή Επενδυτικό Όμιλο με παρουσία σε 10 χώρες και το βασικό hub οκτώ αυτόνομων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Είχαν προηγηθεί, την ίδια χρονιά, η πώληση του μεριδίου του στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ-Duty Free), καθώς και της ναυαρχίδας του Ομίλου, του δικτύου «ΓΕΡΜΑΝΟΣ». Η πώληση των καταστημάτων «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» στην Cosmote αποτέλεσε τότε τη μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία των τελευταίων ετών μεταξύ δύο αμιγώς ελληνικών εταιρειών, εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και δημιούργησε νέα δεδομένα στην αγορά των τηλεπικοινωνιών.

Σήμερα στον Όμιλο OLYMPIA εντάσσονται: η αλυσίδα Public, με 53 καταστήματα τεχνολογίας και ψυχαγωγίας σε Ελλάδα και Κύπρο, η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT, που έχει εξελιχθεί σε μια από τις ισχυρότερες ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες με πρωτιές σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και παρουσία σε τέσσερις χώρες, η WESTNET, κορυφαία εταιρεία διανομής προϊόντων τεχνολογίας με παρουσία σε δύο χώρες, και η εταιρεία ιδιωτικών συμμετοχών Tollerton Investments Ltd, η οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών.

Παράλληλα, ο Όμιλος έχει μετοχική συμμετοχή στη SoftOne, η οποία δραστηριοποιείται σε τέσσερις χώρες στην ανάπτυξη επιχειρηματικού λογισμικού, και στη METIS, που εξειδικεύεται στην παραγωγή software για την παγκόσμια ναυτιλία.

Ο Όμιλος Olympia έχει, επίσης, μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα στην πολωνική αγορά, μέσω της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας PLAY, που αποτελεί πλέον τον Νο1 πάροχο σε συνδρομητές, αλλά και στη Βόρεια Ευρώπη, μέσω της AASA, εταιρείας χορήγησης καταναλωτικών δανείων σε τέσσερις ευρωπαϊκές αγορές (Φινλανδία, Σουηδία, Εσθονία, Πολωνία). Στο τέλος του 2017 o Όμιλος Olympia από κοινού με την VNK Capital ανακοίνωσε την είσοδό του στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development έχοντας στόχο την μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments