Διεθνή

Νέα Ζηλανδία: Η καραντίνα περιόρισε την εξάπλωση, όμως τα δύσκολα έρχονται

Νέα Ζηλανδία: Η καραντίνα περιόρισε την εξάπλωση, όμως τα δύσκολα έρχονται
Νέα Ζηλανδία: Το κύμα στήριξης των πολιτών στην πολιτική που ακολούθησε η ηγεσία της Νέας Ζηλανδίας είναι δικαιολογημένο, αφού έχει σχεδόν εξαλείψει την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα.

Νέα Ζηλανδία: Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερ και ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της χώρας, ίσως να περίμεναν οργισμένες αντιδράσεις από τους πολίτες, όταν ανακοίνωσαν ότι η χώρα θα παραμείνει σε lockdown μέχρι τις 27 Απριλίου και ότι οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν σταδιακά.

Αντίθετα οι Νεοζηλανδοί, που βρίσκονται σε καραντίνα εδώ και ένα μήνα, γέμισαν τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με μηνύματα υποστήριξης προς την Άρντερν και τον δρ Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, επικεφαλής δημόσιας υγείας της χώρας. Το δίδυμο που ηγήθηκε της πολιτικής που ακολούθησε η Νέα Ζηλανδία έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα στήριξης από τους πολίτες, χάρη στο οποίο έχουν σχεδόν εξαλείψει την εξάπλωση της covid-19.

Τώρα έρχονται τα δύσκολα, καθώς δεν θα είναι εύκολο να επανεκκινήσει η οικονομία της χώρας που βασίζεται κυρίως στον τουρισμό. Εξάλλου αυξάνονται οι επικρίσεις ότι αντίστοιχα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν επιτευχθεί με λιγότερους περιορισμούς. Η αύξηση της ανεργίας αλλά και η επάρκεια των μέτρων στήριξης της οικονομίας θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην επανεκλογή ή μη της Άρντερν στις βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Προς το παρόν πάντως η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός κερδίζει επαίνους από όλο τον κόσμο για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση και τις ηγετικές της ικανότητες, τις οποίες κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει “αντι-Τραμπ”. Σε άρθρο του το περιοδικό The Atlantic εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι η Άρντερν ίσως να είναι “η πιο αποτελεσματική ηγέτης στον πλανήτη”.

Από την πλευρά του ο Μπλούμφιλντ, ένας ψηλόλιγνος δημόσιος υπάλληλος, έχει αναχθεί σε προσωπικότητα του διαδικτύου. Ερωτικά τραγούδια, memes και αφιερώματα στον Μπλούμφιλντ συγκεντρώνουν χιλιάδες views, ενώ έχουν τυπωθεί μπλουζάκια στα οποία ο ίδιος και η Άρντερν παρουσιάζονται ως “Η βασίλισσα και ο βασιλιάς της καραντίνας της Νέας Ζηλανδίας”.

“Να είστε ευγενικοί, να κάνετε το σωστό”

Η ανοικτή και συγκροτημένη αντίδραση της Νέας Ζηλανδίας στην επιδημία του κορονοϊού έρχεται σε αντίθεση με αυτή άλλων χωρών. Η Άρντερν παρουσίασε αμέσως συγκεκριμένα και εκτενή στοιχεία στους πολίτες και ζήτησε από τους Νεοζηλανδούς να είναι ευγενικοί και να κάνουν το σωστό, μηνύματα που αναρτήθηκαν σε ψηφιακές οθόνες σε όλη τη χώρα και ενισχύθηκαν με Facebook live συνομιλίες με την πρωθυπουργό.

“Δεν μας παρουσίασαν την κατάσταση σαν πόλεμο, προέταξαν την ευγένεια”, δήλωσε η Σούζι Ουίλις, μικροβιολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Όκλάντ. Η στρατηγική αυτή μοιάζει να έχει αποφέρει αποτελέσματα, με τη Νέα Ζηλανδία να έχει καταγράψει 1.445 κρούσματα και 13 θανάτους.

Την ώρα που άλλες οικονομίες λειτουργούσαν κανονικά η Νέα Ζηλανδία είχε κλείσει σχολεία, εμπορικά κέντρα, γραφεία, ακόμη και τα delivery. Οι πολίτες επιτρέπεται να βγαίνουν για σύντομα ψώνια ή περιπάτους κοντά στο σπίτι τους. Όμως οι οικονομικές επιπτώσεις στο κράτος αυτό των 5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι άνευ προηγουμένου.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το επίπεδο της ανεργίας θα φτάσει το 13%, ακόμη κι αν χαλαρώσουν γρήγορα τα μέτρα, ενώ το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί έως και κατά ένα τρίτο. Ο υπουργός Οικονομικών Γκραντ Ρόμπερτσον έχει παρουσιάσει οικονομικά μέτρα, όπως επιδότηση μισθών, ύψους 20 δισεκ. δολαρίων Νέας Ζηλανδίας.

“Ο τρόπος που η Άρντερν χειρίστηκε την κρίση ήταν φανταστικός”, σχολίασε ο Άντριου Χιους του Research School of Management του πανεπιστημίου της Αυστραλίας. “Όμως αυτό που θα είναι πιο σημαντικό είναι πώς η κυβέρνηση θα βοηθήσει την οικονομία και την κοινωνία να ανακάμψουν”.

Εκλογές

Μια επιτυχημένη ανάκαμψη είναι κρίσιμης σημασίας για την Άρντερν η οποία επιθυμεί την επανεκλογή της τον Σεπτέμβριο. Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των φιλελεύθερων, κυρίως χάρη στη συμπόνια της, το γεγονός ότι επικεντρώνεται σε περιβαλλοντικά θέματα και της ικανότητάς της να συνδυάζει τη μητρότητα με τις ηγετικές ικανότητες.

Όμως επικριτές της καταγγέλλουν ότι δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά την παροχή οικονομικών κατοικιών, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και την οικονομική ανάπτυξη. Αν και η Άρντερν εμφανίζεται να έχει μεγάλη απόσταση στις δημοσκοπήσεις από τους αντιπάλους της στην ερώτηση για καλύτερο πρωθυπουργό, η στήριξη προς τον κυβερνητικό της συνασπισμό δεν είναι τόσο μεγάλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments