Ελλάδα

Κυστική ίνωση: Στην Ελλάδα το φάρμακο που θεραπεύει την νόσο

Κυστική ίνωση: Στην Ελλάδα το φάρμακο που θεραπεύει την νόσο
Κυστική ίνωση: Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε πως η θεραπευτική αγωγή θα παρέχεται δωρεάν στους ασθενείς.

Κυστική ίνωση: Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος ατομικής πρώιμης πρόσβασης των ασθενών με κυστική ίνωση για τη θεραπεία Trikafta, αλλά και την ταυτόχρονη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ασθενών με κυστική ίνωση.

Το θέμα είχε αναδείξει για πρώτη φορά ο ο επίτιμος προέδρος του Συλλόγου των Ασθενών με Κυστική Ίνωση, και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Δημήτρης Κοντοπίδης. Ασθενής και ο ίδιος σε τελικό στάδιο, αρνήθηκε να προχωρήσει σε μεταμόσχευση πνευμόνων διεκδικώντας για τον ίδιο και 10 συνασθενείς του την πρώιμη πρόσβαση στην καινοτόμο θεραπεία Trikafta.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης στην καινοτόμο θεραπεία, αφορά ασθενείς με κυστική ίνωση, οι οποίοι έχουν ηλικία 12 ετών και άνω, είναι ομόζυγοι για τη μετάλλαξη F508del ή είναι ετερόζυγοι για τη μετάλλαξη F508del και έχουν μια από τις μεταλλάξεις στο γονίδιο CFTR.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το φθινόπωρο καλέσαμε δημόσια τη φαρμακευτική εταιρεία, να προσέλθει να διαπραγματευτεί με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και να δώσει πρώιμη πρόσβαση σε ασθενείς με κυστική ίνωση. Σήμερα ανακοινώνουμε την έναρξη του προγράμματος πρώιμης πρόσβασης για ασθενείς με κυστική ίνωση, οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένα κλινικά κριτήρια. Θα ήθελα να σημειώσω πως το πρόγραμμα αυτό παρέχεται δωρεάν και ευχαριστώ για αυτό την εταιρεία και τον Πρόεδρο του ΕΟΦ. Ταυτόχρονα, προχωράμε στη δημιουργία Εθνικού Μητρώου για ασθενείς με κυστική ίνωση. Η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments