Πολιτική

Κορωνοϊός Γεραπετρίτης: Η μέχρι τώρα εικόνα είναι ότι πηγαίνουμε καλά, τι γίνεται με τον τουρισμό

Κορωνοϊός Γεραπετρίτης: Η μέχρι τώρα εικόνα είναι ότι πηγαίνουμε καλά, τι γίνεται με τον τουρισμό
Κορωνοϊός Γεραπετρίτης: Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ο υπουργός Επικρατείας. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι η χώρα τα έχει πάει καλά, ενώ έκανε γνωστές τις σκέψεις του για τον τουρισμό το φετινό, ιδιαίτερο καλοκαίρι

Κορωνοϊός Γεραπετρίτης: «Η μέχρι τώρα εικόνα είναι ότι πηγαίνουμε καλά» ήταν το σχόλιο του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, κάνοντας τη μέχρι σήμερα αποτίμηση της κατάστασης σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε και στο πως βλέπει την επερχόμενη τουριστική περίοδο σε αυτές τις συνθήκες.

Ως παράδειγμα καλής λειτουργίας της ελληνικής κοινωνίας, επικαλέστηκε τα 110 εκατομμύρια sms που εστάλησαν στο 13033. «Η μέχρι τώρα εικόνα είναι ότι πηγαίνουμε καλά, δεν υπήρξε εξαιρετικά μεγάλος συγχρωτισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Γενικώς η κίνηση προφανώς είναι κατά τι επιβαρυμένη, δεν έχει φτάσει όμως στα επίπεδα υψηλής έντασης που ήταν πριν από την επιβολή των μέτρων. Εξακολουθούμε να τηρούμε κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ικανοποιητικό επίπεδο. Οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν με τους κανόνες που λειτούργησαν και μέχρι την 30ή Απριλίου. Είναι πάρα πολύ νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις, η εικόνα όμως που έχουμε, είναι ότι έχουμε αλλάξει λιγάκι και τον τρόπο ζωής μας, εκτός από το κομμάτι του καταναγκασμού» τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3.

Το μήνυμα από τα εκατομμύρια sms

Επισήμανε ότι η συμμόρφωση των πολιτών έφθασε σε επίπεδα πάρα πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ υπογράμμισε ότι λειτούργησε το κράτος -«κατερρίφθη ένα ακόμη στερεότυπο, εκτός από το έλλειμμα κοινωνικής συμμόρφωσης» ανέφερε και προχώρησε σε σύγκριση με Βέλγιο, που έχει ίσο περίπου, πληθυσμό: εκεί, το πρώτο κρούσμα ήταν 25 ημέρες πριν από εμάς, εν τούτοις τα πρώτα μέτρα τα λάβαμε ταυτοχρόνως.

«Το Βέλγιο έχει ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης: πέρα από το γεγονός ότι είναι ομοσπονδιακό κράτος -και άρα, έχει μια δυσκολία η κεντρική κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις, ενώ εμείς είχαμε μια βασική επιτελική δομή που έτρεξε το project- κυρίως, λοιπόν, εξαιτίας του πολιτικού συστήματος και κυρίως εξαιτίας της απλής αναλογικής που εφαρμόζει, ήταν σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από τον Δεκέμβριο του 2019. Η κρίση βρήκε το κράτος σε πολύ ευάλωτη στιγμή, με αποτέλεσμα να δυσκολευτεί να έχει γρήγορα αντανακλαστικά» εξήγησε.

Επιπλέον, στη χώρα μας «είχαμε πολύ μεγάλη έκρηξη της χρήσης νέων τεχνολογιών, όπου θεωρούσαμε ότι υστερούσαμε» είπε ο υπουργός. Κατά το διάστημα των ημερών του περιορισμού της κίνησης, εστάλησαν και απαντήθηκαν από το 13033, περίπου 110 εκατ. μηνύματα. Μια εφαρμογή που δημιουργήθηκε εκ του μηδενός σε δύο ημέρες, αποτέλεσε εξαγώγιμο προϊόν: «από εμάς πήραν αυτή την πρακτική άλλες πιο προηγμένες διοικητικά, χώρες όπως η Γαλλία, ενώ σκεφτείτε και την οικολογική διάσταση του θέματος, ότι θα είχαμε 110 εκατ. έντυπα» ανέφερε επίσης.

Από που μπορούν να έρθουν οι τουρίστες

Στα ζητήματα της οικονομίας-τουρισμού, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι «με τα σημερινά δεδομένα πηγαίνουμε καλά αλλά θα πρέπει να γίνει επανεκτίμηση προς το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου έτσι ώστε να έχουμε τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα από το μερικό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.

«Εφόσον δεν έχουμε την οποιαδήποτε υποτροπή, η αίσθησή μου είναι ότι, πράγματι, θα ανοίξουμε για τον εξωτερικό τουρισμό από τις αρχές Ιουλίου» τόνισε.

Μιλώντας δε, για τα ενιαία, ανά τον κόσμο, πρωτόκολλα για τα αεροπορικά ταξίδια, παρατήρησε ότι «το υγειονομικό διαβατήριο δεν θα δουλέψει, είναι ένα σχετικώς ακραίο μέτρο, δημιουργεί και μια κοινωνική διάσταση μεταξύ των ανθρώπων που εγώ δεν θα ήθελα να δω».

Αντ’ αυτού, ως το τέλος Ιουνίου θα έχουν αναπτυχθεί πολύ οι τεχνικές των tests, επίσης η κυβέρνηση επεξεργάζεται, όπως είπε, πολύ αναλυτικά πρωτόκολλα για το πώς θα λειτουργήσει ο τουρισμός, πράγμα που περιλαμβάνει όχι μόνο το κομμάτι του ελέγχου της τουριστικής κίνησης, αλλά και της ενίσχυσης των ιατρικών και των νοσηλευτικών δομών στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Η Ελλάδα θα είναι ο βασικός τουριστικός προορισμός όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και εκτός αυτής, εκτίμησε επίσης και αποκάλυψε ότι «ένα από τα δύσκολα πειράματα που επιχειρούμε να κάνουμε, είναι να δούμε και στοχευμένα χώρες που θα μπορούσαν εν δυνάμει να αποτελέσουν χώρες προέλευσης τουριστών. Θα θέλαμε τουρίστες από χώρες που πρακτικά έχει εκλείψει η εξάπλωση του ιού. Βλέπουμε περίπου το χάρτη… Δύσκολη άσκηση, είμαστε πολύ αισιόδοξοι όμως».

Για τα καταστήματα εστίασης

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση εξετάζει να ανοίξει νωρίτερα του προβλεπομένου τα καταστήματα εστίασης πιο νωρίς, ο Γ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή όπως είμαστε, η ημερομηνία-στόχος είναι η 1η Ιουνίου τόσο για την εστίαση όσο και για τα ξενοδοχεία που λειτουργούν όλο το χρόνο». Από την άλλη, συνέχισε, «είναι ένα σύστημα δυναμικό, δύο φορές την ημέρα εξετάζουμε επιδημιολογικά δεδομένα».

Αν αυτά σταδιακώς αλλάξουν, αν πάμε κάπου λίγο χειρότερα, ίσως επανέλθουν πιο αυστηροί κανόνες, «αν πάμε λίγο καλύτερα μπορεί να φέρουμε το άνοιγμα νωρίτερα» κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments