Διεθνή

Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Μακρόν: Ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ προτείνουν οι δύο ηγέτες

Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Μακρόν: Ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ προτείνουν οι δύο ηγέτες
Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ - Μακρόν: Ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ εισηγούνται η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Μακρόν: Ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ εισηγούνται η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.  Σε κοινή ανακοίνωση, το Παρίσι και το Βερολίνο αναφέρουν ότι προτείνουν να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εξουσιοδότηση να δανειστεί χρήματα από τις χρηματοοικονομικές αγορές στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την ίδια στιγμή οι Συνθήκες της Ε.Ε. θα γίνονται σεβαστές.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ κάλεσαν για τη δημιουργία ενός φιλόδοξου, προσωρινού και στοχευμένου Ταμείου Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, για τον οποίο είπαν ότι θα πρέπει να αυξηθεί, τα επόμενα χρόνια. Τόνισαν ότι θα πρέπει το Ταμείο να έχει προκαθορισμένο όγκο και ημερομηνία λήξης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να διαθέτει 500 δις ευρώ για επιχορηγήσεις, συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, οι οποίες θα κατευθυνθούν στις χώρες που επλήγησαν χειρότερα από τον κορωνοϊό.

Ο δύο ηγέτες πρότειναν επίσης η Κομισιόν να χρηματοδοτήσει το Ταμείο μέσω δανεισμού στο όνομα της Ε.Ε. Όπως είπαν το εν λόγω πρόγραμμα ανάκαμψης θα πρέπει να υποστηριχθεί από τα κράτη – μέλη της Ένωσης, μέσω δεσμεύσεων για υγιείς οικονομικές πολιτικές και προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Τόνισαν ότι μία ταχεία συμφωνία επί των εν λόγω προτάσεων είναι απαραίτητη.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν η Ε.Ε. να αντλήσει χρέος από κοινού. “Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου”, τόνισε. Ξεκαθάρισε επίσης ότι αυτά τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και όχι δάνεια.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι το Ταμείο θα λειτουργεί εντός του πλαισίου του προϋπολογισμού της Ε.Ε. η οποία θα έχει την αρμοδιότητα να δανειστεί στις αγορές. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα ένα σχέδιο αξίας 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα οδηγούσε την Ε.Ε. σε δανεισμό της τάξης των 320 διςευρώ στις αγορές. Οι διαπραγματεύσεις για το τελικό μέγεθος του Ταμείου και το ύψος των επιχορηγήσεων συνεχίζονται, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments