Οικονομία

Μελισσοκομία ενίσχυση: 200 χιλιάδες ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Μελισσοκομία ενίσχυση: 200 χιλιάδες ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Μελισσοκομία ενίσχυση: 200 χιλιάδες ευρώ τουλάχιστον εκταμιεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να στηρίξει την Ελληνική Μελισσοκομία.

Μελισσοκομία ενίσχυση: 200 χιλιάδες ευρώ τουλάχιστον εκταμιεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να στηρίξει την Ελληνική Μελισσοκομία. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο υπουργός Μάκης Βορίδης και η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή με γνώμονα τη βελτίωση της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων μελισσοκομίας της χώρας και την προώθηση και ανάδειξη τους, υπέγραψαν τις αποφάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων ενίσχυσης της Ελληνικής Μελισσοκομίας για τα έτη 2020-2022.

Συγκεκριμένα, με υπουργική απόφαση καθορίζεται το ύψος της ενίσχυσης που θα κατευθυνθεί στη δράση 1.3 «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων», με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στις 100.000 ευρώ για κάθε μελισσοκομικό έτος, ως μέγιστο ύψος επιχορήγησης για την υλοποίηση της δράσης. Σκοπός της δράσης είναι η εκπαίδευση και ενημέρωση των μελισσοκόμων και του προσωπικού των φορέων και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη μελισσοκομία, σε πρακτικά ή τεχνικά θέματα.

Παράλληλα, με άλλη υπουργική απόφαση καθορίζεται το ύψος ενίσχυσης της δράσης 6.1 «Εφαρμοσμένη Έρευνα», με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στις 100.000 ευρώ για κάθε μελισσοκομικό έτος, ως μέγιστο ύψος επιχορήγησης για την υλοποίηση της δράσης. Το παραπάνω ποσό θα διατεθεί σε Πανεπιστημιακά, Ερευνητικά Ιδρύματα και Ινστιτούτα με στόχο, μεταξύ άλλων, την προστασία και διάσωση των ελληνικών πληθυσμών μελισσών, τη διερεύνηση βιολογικών δράσεων των ελληνικών μελιών και τη χρήση καινοτομιών σε όλες τις φάσεις της πρωτογενούς παραγωγής, τυποποίησης, ταυτοποίησης και εμπορίας μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων.

Με δήλωση του ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι το υπουργείο συνεχίσει να στηρίζει με κάθε δυνατό μέσο την ιδιαιτέρως σημαντική ελληνική μελισσοκομία για την ανάδειξη του, εξαιρετικής ποιότητας, ελληνικού μελιού το οποίο διακρίνεται για τα ιδιαίτερα του χαρακτηριστικά και τη μοναδική του γεύση στις διεθνείς αγορές.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα η κυβέρνηση έδωσε το σχέδιο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στην μετά τον κορωνοϊό περίοδο. Το σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες, ανέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. «Το 2020 φαινόταν ότι θα είχαμε μια σημαντική αύξηση του ΑΕΠ. Αυτά μέχρι τον Φεβρουάριο που ήρθε ο Covid 19» είπε ο υπουργός και σημείωσε:

«Το υπουργείο Ανάπτυξης εξασφάλισε τον έλεγχο της κερδοσκοπίας κατά τη διάρκεια της κρίσης γιατί κινηθήκαμε με μεγάλη ταχύτητα».

Επιπλέον, σημείωσε πως το υπουργείο εξασφάλισε την επάρκεια και τον έλεγχο της κερδοσκοπίας σε αντισηπτικά, μάσκες και γάντια, ενώ μερίμνησε για την ασφαλή λειτουργία των σούπερ μάρκετ. «Η ύφεση για το 2020 είναι αναπόφευκτη, στόχος είναι να μειώσουμε το εύρος της και να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία για να έχουμε ανάκαμψη το 2021″ υπογράμμισε.

Ως προς τη συνεργασία με την ΕΕ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι πολύ γρήγορα η χώρα πέτυχε η αναπτυξιακή τράπεζα να γίνει εργαλείο παροχής ρευστότητας. «Σήμερα, Τετάρτη, άνοιξε και πάλι το ΤΕΠΗΧ2. Μάλιστα, πάνω από 40.000 επιχειρήσεις κάνανε αίτηση από τις 12 το μεσημέρι. Τώρα προέχει να βάλουμε μπρος την οικονομία να μειώσουμε το εύρος της ύφεσης και το 2021 να είναι έτος μεγάλης ανάκαμψης» ανέφερε. georgiadis-staikouras-1-scaled

Στη συνέχεια είπε:

  • Μόχλευση ρευστότητας 7 δις ευρώ έχει εξασφαλιστεί. Το σχεδιάσαμε και το υλοποιήσαμε σε λιγότερο από 50 ημέρες .
  • Εγκαινιάσαμε χρηματοδοτικά εργαλεία σε ύψος 1,88 δις ευρώ και με τη μόχλευση άλλα 5 δις ευρώ.
  • Για τις στρατηγικές επενδύσεις το σύνολο των νέων εγκρίσεων είναι 2,5 δισ. ευρώ.
  • Θα εγκριθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια από 2000 επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει φάκελο.
  • Εγκρίναμε έργα ΣΔΙΤ  και νέες στρατηγικές επενδύσεις στις ΑΠΕ σε μόλις 16 ημέρες
  • Σε άμεση προτεραιότητα τίθενται 40 μεγάλα έργα. Στο νέο ΕΣΠΑ του 2021 – 2027  προστίθενται πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση «δημιουργεί Παρατηρητήριο Ρευστότητας για τις επιχειρήσεις. Ενθαρρύνω τα τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν το τυπικό γράμμα της νομιμότητας γιατί η οικονομία έχει άμεση ανάγκη παροχής ρευστότητας. Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα έχουμε σχέδιο για μικροπιστώσεις, για να αποκτήσουν κεφάλαιο κίνησης. Στόχος είναι να μην μείνει καμία επιχείρηση πίσω».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments