Πολιτική

Απαντά στο σόου Ερντογάν το Υπουργείο Εξωτερικών: Η Τουρκία προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα

Απαντά στο σόου Ερντογάν το Υπουργείο Εξωτερικών: Η Τουρκία προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα
Άμεσα απάντησε η Ελλάδα στους προκλητικούς «εορτασμούς» των Τούρκων για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. «Η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών» τονίζει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στη σημερινή προκλητική “φιέστα” του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκορύφωμα της οποίας αποτέλεσε η ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, με αφορμή τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. “Η Τουρκία προκαλεί και εκτίθεται” σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η απάντηση της Ελλάδας στον Ερντογάν:

“Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Περαιτέρω υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος. Καταληκτικά το υπουργείο Εξωτερικών καλεί για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα”.

Ξεπέρασαν κάθε όριο οι εορτασμοί στην Κωνσταντινούπολη:

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν οι προκλητικοί εορτασμοί που διοργάνωσε η κυβέρνηση Ερντογάν έξω από την Αγία Σοφία, για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Πόλης. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος λίγο μετά τις 20:50 απηύθυνε ομιλία η οποία μεταδόθηκε από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Συγχαίρω την 567η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, μίας από τις πλέον θεαματικές νίκες στην ιστορία, που σήμανε το τέλος μιας εποχής και οδήγησε στο ξεκίνημα μιας νέας εποχή. Χαιρετίζω και τιμώ όλους τους ήρωές μας που έκαναν αυτή τη γη, πατρίδα μας, ιδίως τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή, με έλεος, ευγνωμοσύνη και σεβασμό».

Εν συνεχεία, ο μουφτής διάβασε μέσα από την Αγία Σοφία συγκεκριμένους στίχους του Κορανίου.  Επίσης, ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας είχε στήσει η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT), ώστε να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453. Όλη η Τουρκία παρακολούθησε τηλεοπτικά τα τείχη της Πόλης να πέφτουν ακριβώς μπροστά από την Αγία Σοφία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments