Διεθνή

Τζορτζ Φλόιντ: Συγκλονιστική τοιχογραφία του 46χρονου δολοφονημένου στη Μινεάπολις

Τζορτζ Φλόιντ: Συγκλονιστική τοιχογραφία του 46χρονου δολοφονημένου στη Μινεάπολις
Τζορτζ Φλόιντ: Οι διαδηλωτές στη Μινεάπολις και σε δεκάδες ακόμα πόλεις της Αμερικής διεκδικούν δικαιοσύνη για έβδομη συνεχόμενη μέρα για τον 46χρονο δολοφονημένο Αφροαμερικανό, ενώ μια ομάδα από καλλιτέχνες φιλοτέχνησαν μια υπέροχη όσο και συγκλονιστική τοιχογραφία στη μνήμη του στο σημείο της δολοφονίας.

Μια ομάδα καλλιτεχνών αποτελούμενη από τους Xena Goldman, Cadex Herrera και Greta McLain φιλοτέχνησε μια τοιχογραφία έξι μέτρων στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις από τον ρατσιστή αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν -παρουσία άλλων τριών συναδέλφων του. Οι καλλιτέχνες έβαλαν όλο το ταλέντο τους και το αποτέλεσμα συγκλονίζει. Κάτω από το πρόσωπο του άτυχου Φλόιντ έχει γραφτεί «Τώρα μπορώ να αναπνεύσω», ενώ θυμίζουμε ότι ο Αφροαμερικανός εκλιπαρούσε τον δολοφόνο του να σταματήσει να τον πατάει στον λαιμό.

Το βίντεο που δημοσίευσαν οι New York Times αποδεικνύει ότι ο Σόβιν τον πατούσε στον λαιμό με το γόνατό του για 8 ολόκληρα λεπτά και 46 δευτερόλεπτα. Οι τρεις καλλιτέχνες, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησαν να δημιουργούν την τοιχογραφία την επόμενη μέρα από τον φόνο του 46χρονου Τζορτζ. «Ένιωσα ότι πρέπει αμέσως να δράσω», είπε, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο Hyperallergic, η Xena Goldman, η οποία μπήκε μπροστά για να ολοκληρωθεί το έργο στη μνήμη του Φλόιντ. «Η πλειονότητα των αστυνομικών στη Μινεάπολις δεν ζουν στην πόλη. Το να έχεις αστυνομικούς που δεν εκπροσωπούν την κοινότητα την οποία υποτίθεται ότι υπηρετούν δεν αντιπροσωπεύει ούτε εμάς ούτε αυτό που θέλουμε για την πόλη μας. Είναι απολύτως τρομερό», δήλωσε.

Στο επίκεντρο της διαστάσεων 6 επί 2 μέτρων τοιχογραφίας είναι το πορτρέτο του Τζορτζ Φλόιντ. Το πρόσωπο του πλαισιώνεται με φιγούρες διαδηλωτών, ζωγραφισμένες μέσα στα γράμματα του ονόματός του. Ως φόντο, ο Herrera ζωγράφισε ένα ηλιοτρόπιο με τα ονόματα άλλων Αφροαμερικανών που έχουν σκοτωθεί από αστυνομικούς. Η τοιχογραφία ολοκληρώθηκε μέσα σε 12 ώρες, με τη βοήθεια των καλλιτεχνών Niko Alexander και Pablo Hernandez. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Cadex Herrera, «η ιδέα ήταν να απεικονίσουμε τον Floyd όχι ως μάρτυρα αλλά ως ήρωα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ήταν πηγή φωτός και για την οικογένειά του και για την κοινότητα». Πολλοί είναι αυτοί που πηγαίνουν στη γωνία 38th Street και Chicago Avenue South έτσι ώστε να τιμήσουν τη μνήμη του αδικοχαμένου Φλόιντ, αφήνοντας λουλούδια, αναμμένα κεράκια και σημειώματα.

Συνεχίζει να προκαλεί ο Τραμπ

Αμετανόητος παραμένει ο Ντόναλντ Τραμπ παρά την εξέγερση που είναι σε εξέλιξη σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ, παρά την καταστολή των διαδηλώσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος με νέα του μηνύματα στο Twitter κάλεσε και πάλι τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης να χρησιμοποιήσει την Εθνοφρουρά, μιλώντας, μάλιστα, για «αποβράσματα και χαμένους» που διαλύουν την πόλη.

«Νέα Υόρκη, χρησιμοποίησε την Εθνοφρουρά. Τα αποβράσματα και οι χαμένοι σε διαλύουν. Χρειάζεται άμεση δράση! Μην κάνετε τα ίδια φρικτά και θανάσιμα λάθη που έγιναν με τα γηροκομεία», αναφέρει σε μήνυμα του στο Twitter. Σε άλλο μήνυμα επικαλείται την «σιωπηλή πλειοψηφία», ενώ επανέρχεται στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη της Νέας Υόρκης θα πρέπει να ξεκινά πιο νωρίς. «Καλέστε την εθνοφρουρά», ξαναλέει.

«Κατρακυλάει» στις δημοσκοπήσεις

Όπως γράψαμε και νωρίτερα στο pagenews.gr, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και το τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ, ο Τραμπ «κατρακυλάει» στις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη πλευρά, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν δείχνει να κερδίζει έδαφος. Η πιο εντυπωσιακή δημοσκόπηση είναι αυτή που διενεργήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου για λογαριασμό της Washington Post και του ABC. Συγκεκριμένα, το 53% όσων ρωτήθηκαν για το τι θα ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές, απάντησε τον Μπάιντεν, έναντι 43% που επιμένει στην επιλογή του Τραμπ. Η διαφορά του 10% θεωρείται μεγάλη, εάν ληφθεί υπόψη ότι μόλις πριν από δύο μήνες οι δύο αντίπαλοι ήταν σχεδόν ισόπαλοι. Τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ έγιναν 40 διαφορετικές έρευνες. Νικητής σε όλες αναδείχθηκε ο Μπάιντεν.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Οι διαδηλώσεις δεν έχουν σταματημό. Η επιλογή της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και κυβερνητών σε άλλες περιοχές έχει ξεσηκώσει τον κόσμο που δεν υποχωρεί. Πρόκειται, στην ουσία, για μια αναγέννηση του κινήματος Black Lives Matter, ενώ συγκεντρώσεις συμπαράστασης γίνονται σε όλο τον κόσμο. Διαδηλώσεις θα γίνουν αύριο και στην Ελλάδα. Στην Αθήνα πορεία από το Σύνταγμα στην Αμερικανική πρεσβεία καλούν κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, αντιρατσιστικές κινήσεις και φοιτητικοί σύλλογοι. Η διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα. Αντίστοιχες πορείες έχουν προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments