Διεθνή

Ερντογάν Αγία Σοφιά: Να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά

Ερντογάν Αγία Σοφιά: Να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά
Ερντογάν Αγία Σοφιά: Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ έδωσε εντολή για αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου της Αγίας Σοφίας.

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος με κάθε τρόπο τραβά το σχοινί της ανοχής της Ελλάδας στα άκρα, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινή γνώμη από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα με την κατρακύλα της τουρκικής λίρας, αλλά και τους Τούρκους στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις του στη Συρία. Ο Ερντογάν για ακόμη μια φορά βρίσκεται στριμωγμένος και από την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας του, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη γείτονα χώρα δείχνουν πως χάνει τον προεδρικό θώκο. Σε ένα ακόμη παραλήρημά του, επιχειρεί να τονώσει το τουρκικό αίσθημα βάζοντας στο κάδρο την Αγιά Σοφιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ ο Τούρκος Πρόεδρος  ανέφερε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του την Τετάρτη: «Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως το Μπλε Τζαμί. Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγία Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε».

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτείνει η Αγία Σοφία να χαρακτηριστεί επισήμως τζαμί, αλλά παράλληλα να κρατήσει και την ιδιότητα του μουσείου, ώστε να είναι επισκέψιμο και από τουρίστες, όπως το Μπλε Τζαμί απέναντι από την Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε σε μουσείο το 1934. «Να κάνετε αναλυτική έρευνα. Να την εξετάσουμε και να την συζητήσουμε. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αναλυτικοί», αναφέρει το δημοσίευμα ότι είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε δεύτερο άρθρο της η Χουριέτ, το οποίο υπογράφει ο γνωστός για τις πηγές από το προεδρικό δημοσιογράφος, Αμπντουλκαντίρ Σελβί, επιβεβαιώνει ότι ο Ερντογάν προσεγγίζει “θερμά” τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Να υπενθυμίσουμε ότι δύο ημέρες μετά το κιτς σόου που έστησε μπροστά στην Αγία Σοφία, με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του στα εγκαίνια νοσοκομείου, αναφέρθηκε ξανά στο παγκόσμιο βυζαντινό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και για το αίτημα του για τζαμί στην Αθήνα. «Η κατάκτηση (Fetih) της Κωνσταντινούπολης δεν είναι κατοχή», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτηρίζοντας άσχετους εκείνους που προσπαθούν να δώσουν ένα τέτοιο νόημα. «Η κατάκτηση είναι κυρίως κατάκτηση της καρδιάς» είπε ενώ «τα τεμένη στην Αθήνα έχουν όλα γκρεμιστεί».

«O Mωάμεθ όταν μπήκε στην πόλη του έγινε υποδοχή σαν λυτρωτή που τον περίμεναν. Η Αγία Σοφία αντί να κατεδαφιστεί με ένα θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και ως δικαίωμα Άλωσης προσφέρθηκε στους Μουσουλμάνους. Δεν άγγιξαν άλλα θρησκευτικά μνημεία και αφέθηκαν να υπάρχουν αναποκρινόμενα στις ανάγκες. Όμως σε σημεία που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολα μας εξαφανίστηκαν.

Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος (κατεδαφίστηκαν). Αλλά εμείς σε μια πόλη όπως η Κωνσταντινούπολη δεν επιλέξαμε αυτό τον δρόμο. Κοιτάζοντας μόνο αυτήν την εικόνα μπορούμε να δούμε το μεγαλείο της καρδιάς του προγόνου μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments