Οικονομία

Lufthansa θέσεις εργασίας: Στο “έλεος” του κορωνοϊού 22.000 εργαζόμενοι

Lufthansa θέσεις εργασίας: Στο “έλεος” του κορωνοϊού 22.000 εργαζόμενοι
Lufthansa θέσεις εργασίας: Ο μεγαλύτερος αεροπορικός όμιλος στην Ευρώπη προτίθεται να περικόψει το 16% του προσωπικού της - «Βροχή» οι πτωχεύσεις στις αεροπορικές εταιρείες.

Χιλιάδες θέσεις εργασίας βρίσκονται στο έλεος του κορωνοϊού. Οι αεροπορικές εταιρείες ως γνωστόν έχουν δεχθεί βαρύτατο “χτύπημα” από τον φονικό ιό. Απολύσεις και περικοπές θέσεων έχει γίνει ο εφιάλτης χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αμερικανική βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών Boeing, η οποία ανακοίνωσε την κατάργηση 16.000 θέσεων εργασίας, ή περίπου του 10% του εργατικού δυναμικού της στον τομέα της που κατασκευάζει πολιτικά αεροσκάφη.

Από την άλλη, η Lufthansa, ο μεγαλύτερος αεροπορικός όμιλος στην Ευρώπη προτίθεται να περικόψει 22.000 θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο, δηλαδή το 16% του προσωπικού της, όπως ανακοίνωσε η επιχείρηση στο AFP. “Θα έχουμε 22.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης λιγότερες στους κόλπους του ομίλου Lufthansa, εκ των οποίων τις μισές στη Γερμανία“, αναφέρει  χαρακτηριστικά η εταιρεία.

Η Lufthansa προσθέτει ότι θέλει να αποφύγει “στο μέτρο του δυνατού” τις αναγκαστικές απολύσεις υιοθετώντας μέτρα “μερικής ανεργίας” και συμφωνιών που θα διαπραγματευτεί με τα συνδικάτα.

Ο όμιλος, που περιλαμβάνει επίσης τις ευρωπαϊκές εταιρείες SWISS, Austrian, Brussel Airlines και Eurowings, έχει 135.000 εργαζομένους στον κόσμο.

Στις αρχές του Ιουνίου, ο επικεφαλής του ομίλου Κάρστεν Σπορ είχε υπολογίσει σε μόνον 10.000 τον αριθμό των πλεοναζόντων υπαλλήλων. Ωστόσο “η ζήτηση στις αερομεταφορές αναμένεται ότι θα ανακάμψει πολύ αργά”, εκτιμά ο όμιλος, ο οποίος σχεδιάζει επίσης να αποχωρισθεί 100 αεροπλάνα από τα 763 που έχει.

«Βροχή» οι πτωχεύσεις

  • Η LATAM προστέθηκε στις αεροπορικές εταιρείες που έχουν κηρύξει πτώχευση χθες. Αδυνατώντας να καλύψει τις οφειλές της, η μεγαλύτερη εταιρεία αεροπορικών μεταφορών της Λατινικής Αμερικής υπήχθη σε καθεστώς προστασίας από τις διεκδικήσεις των πιστωτών της βάσει του κεφαλαίου 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, που επιτρέπει σε εταιρείες να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις. Η εταιρεία απασχολεί πάνω από 42.000 ανθρώπους.
  • Η πτώχευση αυτή καταγράφηκε δύο εβδομάδες έπειτα από αυτήν της Avianca (20.000 εργαζόμενοι), της δεύτερης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Κολομβίας, η οποία επιζήτησε και αυτή το καθεστώς προστασίας της αμερικανικής νομοθεσίας έναντι των πιστωτών της.
  • Η γιγαντιαία αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Virgin Australia επίσης κήρυξε στάση πληρωμών την 21η Απριλίου. Η επιχείρηση ζήτησε, μάταια, δάνειο 1,4 δισεκ. αυστραλιανών δολαρίων από την κυβέρνηση
  • Ο κορονοϊός οδήγησε στην ίδια ατραπό τις νοτιοαφρικάνικες εταιρείες South African Airways (SAA) και Comair, τη βρετανική Flybe και τέσσερις θυγατρικές της Norwegian Air Shuttle σε Σουηδία και Δανία.
  • Η Air Canada απολύει πάνω από το μισό προσωπικό της (τουλάχιστον 19.000 εργαζόμενοι), η British Airways προβλέπει κατάργηση 12.000 θέσεων εργασίας (30% του προσωπικού της), η αμερικανική Delta 10.000 αποχωρήσεις στο πλαίσιο προγράμματος εθελουσίας εξόδου (11%), η σκανδιναβική SAS οδεύει στην κατάργηση 5.000 θέσεων εργασίας (40%).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments