Πολιτική

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με την Πανελλήνια Ένωση

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με την Πανελλήνια Ένωση
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είχε ο υπουργός

Με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας συναντήθηκε στο υπουργείο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σε αυτή συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και ζητήματα που τους απασχολούν. Όσον αφορά τα ζητήματα που απασχολούν πάνω από 20.000 πάσχοντες, μέλη της Ομοσπονδίας, όπως αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, είναι η παράνομη στάθμευση σε θέσεις ΑμεΑ, η προστασία της εργασίας των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας στα Σώματα Ασφαλείας, η βελτίωση της προσβασιμότητας σε τοπικά αστυνομικά τμήματα και η έκδοση οδηγιών προς τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας για την ιδιαίτερη μεταχείριση των πασχόντων από χρόνια νοσήματα, κατά τη διάρκεια έκτακτων αναγκών.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμη ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γεώργιος – Μάριος Καραγιάννης, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ από την πλευρά της ΠΟΑμΣΚΠ, η πρόεδρος του ΔΣ, Βασιλική Μαράτα, η αντιπρόεδρος Μόιρα Τζίτζικα και η γενική γραμματέας Μαρία Μαμαλάκη. Σημειώνεται ακόμη, ότι ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης και η Ομοσπονδία συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας για τη μέγιστη δυνατή βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

Τι είναι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας:

H Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι μία χρόνια νόσος, η οποία προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Η νόσος αυτή παρουσιάζεται κυρίως σε νέα άτομα, ηλικίας 20-40 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες σε αναλογία 3:1. Στην Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, το περίβλημα που προστατεύει τις νευρικές ίνες (μυελίνη) καταστρέφεται με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η μετάδοση μηνυμάτων από τον εγκέφαλο προς το σώμα αλλά και το αντίστροφο. Οι βλάβες που επέρχονται μπορεί να είναι μόνιμες ή αναστρέψιμες σε άλλοτε άλλο βαθμό. Τα υπολείμματα που παραμένουν μετά από κάθε έξαρση της νόσου αθροίζονται και μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη αναπηρία.

Τα συμπτώματα της ασθένειας διαφέρουν ανάλογα με το μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζεται. Τα συνηθέστερα είναι η μείωση της όρασης στο ένα μάτι, η διπλωπία, το μούδιασμα ή η αδυναμία σε ένα ή περισσότερα άκρα του σώματος και η αστάθεια κατά το βάδισμα. Συγκεκριμένα:

  • Μυϊκά: Μυϊκοί σπασμοί, δυσκολίες στην κίνηση και αστάθεια
  • Μάτια: Διπλωπία, μείωση της όρασης, μη ελεγχόμενες κινήσεις ματιών
  • Έντερο & ουροδόχος κύστη: Λοιμώξεις ουροποιητικού, συχνοουρία, δυσκοιλιότητα, διάρροια
  • Μούδιασμα ή πόνος σε διάφορα μέρη του σώματος
  • Ομιλία: κακή άρθρωση και πεσμένος τρόπος ομιλίας, δυσκολία στο μάσημα/κατάποση
  • Εγκέφαλος: κατάθλιψη, ζάλη, απώλεια ακοής, μειωμένη όρεξη για σεξουαλική δραστηριότητα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments