Πολιτική

ΚΚΕ: Να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία

ΚΚΕ: Να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία
ΚΚΕ: Πρόταση στη Βουλή κατέθεσε σήμερα για να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία και να λάβουν τα αντίστοιχα επιδόματα

Με πρότασή που κατέθεσε στη Βουλή, το ΚΚΕ ζητά να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα οι νοσηλευτές των νοσοκομείων καθώς και όσοι εργάζονται στις δομές δημόσιας Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να ενισχυθούν οικονομικά οι εργαζόμενοι στην υγεία. Υπενθυμίζουμε ότι η ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα είναι πάγιο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων)

Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «είναι  μέγιστη υποκρισία από την κυβέρνηση στους εργαζόμενους στις δομές της δημόσια υγείας από τη μια να τους αποκαλεί “ήρωες για την αντιμετώπιση της πανδημίας” κι από την άλλη να αρνείται τους εντάξει στο καθεστώς των ΒΑΕ, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους». Ζητά ο κανονισμός των ΒΑΕ της υπ’ αριθ. Φ10221/ΟΙΚ 26816/929/2 του Δεκέμβρη 2011 να ισχύσει για όλους τους εργαζόμενους στις δομές της δημόσιας υγείας.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Στην πρότασή του το ΚΚΕ αναφέρει ότι «τα Βαρέα κι Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) καθιερώθηκαν με το νόμο 1846/51, εφαρμόστηκαν το 1964 και αποτελούν μια σημαντική κατάκτηση της εργατικής τάξης της χώρας μας. Σε όλους τους εργασιακούς χώρους οι εργαζόμενοι εκτίθενται στον επαγγελματικό κίνδυνο, σε μια σειρά βλαπτικούς παράγοντες κι επικίνδυνες καταστάσεις, που μπορεί να επιφέρουν σοβαρή φθορά στη σωματική και ψυχική τους υγεία, να προκαλέσουν επαγγελματικές ασθένειες, ακόμα και εργατικά ατυχήματα. Υπάρχουν χώροι εργασίας, που αφορούν συγκεκριμένους κλάδους κι επαγγέλματα, οι οποίες είναι συγκριτικά πιο επιβαρυντικές για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΥΑΕ). Τέτοιοι επαγγελματικοί χώροι είναι οι δομές στις δημόσιες μονάδες υγείας (νοσοκομεία, κ.ά.).
Η ανακοίνωση συνεχίζει περιγράφοντας πως λειτουργεί ο θεσμός των ΒΑΕ και τι προβλέπει για τους εργαζομένους. «Ο θεσμός των ΒΑΕ αναγνωρίζει, ότι σε αυτούς τους χώρους και τα επαγγέλματα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εισπράττουν ως αντιστάθμισμα στη φθορά της υγείας και της εργατικής τους δύναμης υψηλότερες μισθολογικές απολαβές, μειωμένα ωράρια, μεγαλύτερες άδειες, να συνταξιοδοτούνται κατά 5 (πέντε) έτη νωρίτερα, κ.ά. »
Στη συνέχεια  αναφέρει τους λόγους που προτείνει την ένταξη στα ΒΑΕ για τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία . «Σήμερα, εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι στις δομές δημόσιας υγείας με αυταπάρνηση και ηρωισμό μπήκαν στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη, την άμυνα του λαού, τόσο απέναντι στην πανδημία, όσο και τις πολιτικές που μετατρέπουν την υγεία σε ακριβό, απρόσιτο εμπόρευμα για το λαό. Χωρίς αυτούς, το σαθρό δημόσιο σύστημα υγείας θα είχε καταρρεύσει. Είναι μέγιστη υποκρισία από την κυβέρνηση στους εργαζόμενους στις δομές της δημόσια υγείας από τη μια να τους αποκαλεί “ήρωες για την αντιμετώπιση της πανδημίας” κι από την άλλη να αρνείται τους εντάξει στο καθεστώς των ΒΑΕ, ως ελάχιστη αναγνώριση και των ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας, αλλά και της προσφοράς τους.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments