Πολιτική

Τσίπρας: «1,40 ευρώ και κάτω, αλλιώς αποτύχατε» — Πυρά για «ψευτοpass» και ακρίβεια

Τσίπρας: «1,40 ευρώ και κάτω, αλλιώς αποτύχατε» — Πυρά για «ψευτοpass» και ακρίβεια

Πηγή Φωτογραφίας: [390303] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.Α.Σ. ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ(ΕUROKINISSI)

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Από το Σπήλι της Κρήτης, ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. βάζει πολιτικό πήχη πριν από τις ανακοινώσεις για τη θέρμανση. Ζητά μειώσεις φόρων, φορολόγηση υπερκερδών και πλαφόν, ενώ επαναφέρει την πρόταση για φοιτητικό επίδομα 500 ευρώ τον μήνα.

Με το πετρέλαιο θέρμανσης στο επίκεντρο και αιχμηρές αναφορές στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ο Αλέξης Τσίπρας κλιμάκωσε την επίθεσή του στην κυβέρνηση κατά την περιοδεία του στην Κρήτη.

Μιλώντας με κατοίκους στο Σπήλι, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης έθεσε ως κριτήριο της κυβερνητικής παρέμβασης την τελική τιμή του λίτρου, ενόψει των ανακοινώσεων της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου.

«1,40 και κάτω, αλλιώς και σ’ αυτόν τον τομέα θα έχουν αποτύχει», δήλωσε, επιχειρώντας να μεταφέρει τη συζήτηση από το ύψος της επιδότησης στο ποσό που θα πληρώσει ο καταναλωτής.

«Δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε»

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διαθέτει εργαλεία για μεγαλύτερη συγκράτηση των τιμών και την κατηγόρησε ότι περιορίζεται σε ανεπαρκείς ενισχύσεις.

«Δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε επειδή το πετρέλαιο θέρμανσης θα μας το δώσουν 50% πιο πάνω από ό,τι το πήραμε πέρσι τον Οκτώβρη», ανέφερε.

Στην τοποθέτησή του επικαλέστηκε πληροφορίες για επιδότηση 35 λεπτών ανά λίτρο, η οποία, κατά την εκτίμησή του, θα οδηγούσε την τιμή περίπου στο 1,60 ευρώ. Πρόκειται για αναφορά του ίδιου πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις.

«Περνάνε κάτω από τον πήχη», σχολίασε, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και αυτή η τιμή θα άφηνε σημαντική επιβάρυνση στα νοικοκυριά.

Το όριο των 1,40 ευρώ αποτελεί τον πολιτικό στόχο που θέτει ο Τσίπρας. Στη συλλογιστική του, η αποτελεσματικότητα των μέτρων πρέπει να κριθεί από το κόστος πλήρωσης της δεξαμενής και τη δυνατότητα των οικογενειών να θερμάνουν το σπίτι τους.

Ο λογαριασμός των 1.000 λίτρων

Για να περιγράψει την πίεση, ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. χρησιμοποίησε το παράδειγμα ενός νοικοκυριού με ετήσια κατανάλωση 1.000 λίτρων πετρελαίου.

Υποστήριξε ότι, με τιμή 1,60 ευρώ το λίτρο, η επιβάρυνση θα μπορούσε να φτάσει περίπου τα 500 ευρώ σε σχέση με πέρυσι, με βάση την τιμή αναφοράς που χρησιμοποιεί.

«Δεν είναι λίγο, αν δει κανείς ότι εξανεμίζονται τα χρήματα στη μέση του μήνα», τόνισε.

Η αριθμητική διαφορά ανάμεσα στον δικό του στόχο και στην τιμή που περιέγραψε είναι σαφής: στα 1.000 λίτρα, τα 1,60 ευρώ σημαίνουν δαπάνη 1.600 ευρώ, ενώ τα 1,40 ευρώ αντιστοιχούν σε 1.400 ευρώ — διαφορά 200 ευρώ, πριν από τυχόν πρόσθετο επίδομα που δικαιούται το νοικοκυριό.

Αυτό είναι και το σημείο στο οποίο επιχειρεί να στηρίξει την κριτική του: μια επιδότηση μπορεί να μειώνει την αρχική τιμή, αλλά να αφήνει τον τελικό λογαριασμό υψηλό για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Μειώσεις φόρων, υπερκέρδη και πλαφόν

Ο Τσίπρας παρουσίασε ένα πλέγμα προτάσεων για τα καύσιμα, ζητώντας μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων και πλαφόν στην αλυσίδα διακίνησης.

«Τα εργαλεία είναι συγκεκριμένα. Μείωση ΦΠΑ, ΕΦΚ […] έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, πλαφόν σε όλη την αλυσίδα», ανέφερε.

Παράλληλα, επέκτεινε την κριτική του στις τιμές των τροφίμων και στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών.

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ως κράτος τις συναλλαγές που γίνονται όταν ένα προϊόν βγαίνει από το χωράφι στο ράφι, σε όλη την πορεία της αλυσίδας;», διερωτήθηκε.

Ζήτησε αξιοποίηση των ψηφιακών δεδομένων για τον εντοπισμό υπερβολικών περιθωρίων κέρδους, αποτελεσματικότερη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού και νομοθετικές παρεμβάσεις.

«Μπορούμε, αν θέλουμε», είπε, προσθέτοντας:

«Επτά χρόνια υπάρχουν ανατιμήσεις υπερβολικές, τώρα θα το δείτε;»

«Ένα αόρατο μνημόνιο να μας πνίγει»

Στη γενικότερη κριτική του για την οικονομία, ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. επανέφερε τον χαρακτηρισμό της ακρίβειας ως «αόρατου μνημονίου».

«Οκτώ χρόνια έξω από τα μνημόνια, οι πολίτες […] αισθανόμαστε ένα αόρατο μνημόνιο να μας πνίγει. Και ποιο είναι αυτό; […] Είναι η ακρίβεια», ανέφερε.

Υποστήριξε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν την επιβάρυνση από τρόφιμα, ενέργεια και ενοίκια.

«Ένα 30% αύξηση του μισθού δεν μπορεί να αντισταθμίσει αυτές τις αυξήσεις σε όλο το πλέγμα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων», τόνισε, χρησιμοποιώντας τις συγκρίσεις τιμών και αποδοχών που παρουσίασε στην ομιλία του.

Έκανε επίσης λόγο για απόσταση των ελληνικών μισθών από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο:

«Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι 18.000 ευρώ. Ο μέσος μισθός σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 40.000 ευρώ».

Η πολιτική του επιχειρηματολογία εστιάζει στην αγοραστική δύναμη: στο πόσα αγαθά και υπηρεσίες μπορεί να καλύψει το εισόδημα, πέρα από την ονομαστική του αύξηση.

Επίδομα 500 ευρώ για φοιτητές περιφερειακών πανεπιστημίων

Ο Τσίπρας συνέδεσε την ακρίβεια και τη στεγαστική πίεση με τις δυσκολίες φοίτησης μακριά από τον τόπο κατοικίας.

Υποστήριξε ότι υπάρχουν νέοι που πετυχαίνουν ακόμη και σε σχολές πρώτης επιλογής, αλλά οι οικογένειές τους δυσκολεύονται να καλύψουν τα ενοίκια και το κόστος διαβίωσης.

«Φοιτητές που μπαίνουν και σε σχολές πρώτης επιλογής δεν μπορούν να πάνε να γραφτούν», ανέφερε, αποδίδοντας το πρόβλημα στην οικονομική αδυναμία των οικογενειών.

Στο πλαίσιο αυτό επανέφερε την πρόταση της ΕΛ.Α.Σ. για φοιτητικό επίδομα 500 ευρώ τον μήνα στα περιφερειακά πανεπιστήμια.

«Αποφασίσαμε λοιπόν να στηρίξουμε τους φοιτητές αυτούς με 500 ευρώ τον μήνα φοιτητικό επίδομα, γιατί για μας είναι προτεραιότητα να δώσεις προοπτική, ελπίδα, όραμα στα παιδιά», δήλωσε.

Πρόκειται για κομματική πρόταση, της οποίας η εφαρμογή θα απαιτούσε προσδιορισμό δικαιούχων, διάρκειας και χρηματοδότησης.

Εκπαιδευτικοί, γιατροί και νοσηλευτές στο ίδιο μέτωπο

Η στεγαστική πίεση αποτέλεσε αφορμή και για αναφορά στους εργαζομένους των δημόσιων υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η εύρεση κατοικίας είναι δύσκολη.

Ο Τσίπρας μίλησε για εκπαιδευτικούς που, όπως υποστήριξε, αναγκάζονται να διαθέτουν μεγάλο μέρος του μισθού τους στο ενοίκιο.

«Στο τέλος φτάνουν στο σημείο να επιδοτούν την εργασία τους», είπε.

Συνέδεσε τη στήριξή τους με τη λειτουργία σχολείων, νοσοκομείων και πανεπιστημίων:

«Θέλουμε να προτεραιοποιήσουμε τους εκπαιδευτικούς, να προτεραιοποιήσουμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, για να σταθούν όρθια τα δημόσια νοσοκομεία, τα δημόσια πανεπιστήμιά μας».

Με την παρέμβασή του από την Κρήτη, ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. επιχειρεί να συγκεντρώσει την οικονομική αντιπαράθεση σε ένα συγκεκριμένο κριτήριο: αν τα μέτρα αφήνουν ουσιαστικά περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα στους πολίτες.

Το πρώτο πολιτικό τεστ που θέτει είναι άμεσο και μετρήσιμο: η τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Πηγή: pagenews.gr

Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο