Πολιτική

Ο Τσίπρας κλείνει ξανά το μάτι στο ΚΙΝΑΛ

Ο Τσίπρας κλείνει ξανά το μάτι στο ΚΙΝΑΛ
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει εγκαταλείψει την πρόταση για συζήτηση και ενδεχόμενη συμπόρευση με το Κίνημα Αλλαγής.

Μετά την ήττα του στις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν μια πρόθεση να κάνουν άνοιγμα προς την κεντροαριστερά. Ο στόχος του πρώην πρωθυπουργού είναι η δημιουργία μιας μεγάλης αριστερής και προοδευτικής παράταξης. Αυτές οι κινήσεις έκαναν πολλούς να σκεφτούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κάνει μια συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως είναι ανοιχτός σε διάλογο δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο ακόμα και για μελλοντική συνεργασία των δυο κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρότασή του, ως γνωστόν, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του καταθέτει μια ειλικρινή πρόταση συζήτησης και προγραμματικού διαλόγου πάνω στο τραπέζι. Κάτι που προϋποθέτει σοβαρές συζητήσεις μεταξύ των δύο μερών, με στόχο τη σύγκλιση σε μια σειρά θέσεων για το μέλλον της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι στην παρούσα φάση δεν έχουν αναληφθεί σχετικές πρωτοβουλίες, όμως στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς, από την Παιδεία έως και το Περιβάλλον, στους οποίους σταδιακά θα μπορούσαν να διαμορφωθούν προγραμματικές συγκλίσεις. Είναι γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει στη σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων αλλά και σε κυβερνήσεις συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο. «Εχω αποφασίσει να προχωρήσουμε μπροστά» λέει στους συνομιλητές του, δείχνοντας πως το σχέδιό του είναι πρώτιστα ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ και η εξέλιξή του στον πυρήνα της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, καταλαμβάνοντας έναν ευρύτατο χώρο από το κέντρο και προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος.

Ομογενοποίηση

Η διαδικασία της διεύρυνσης του κόμματος διακόπηκε μεν απότομα από τον κορvνοϊό, όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να πιάσει το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει τον περασμένο Φεβρουάριο, οδηγώντας σε ομογενοποίηση τον ΣΥΡΙΖΑ με την Προοδευτική Συμμαχία, ανεξαρτήτως του χρόνου διεξαγωγής του Συνεδρίου. Και το πρώτο μεγάλο βήμα θα γίνει περί τα τέλη Ιουνίου, όταν η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) θα επισημοποιήσει τη νέα ονομασία του κόμματος, πιθανότατα σε ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και θα πάρει αποφάσεις που θα επιβεβαιώσουν την ενσωμάτωσή τους στο μετασχηματισμένο κόμμα.

Σύμφωνα με το Έθνος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να πιστεύει ότι αργά ή γρήγορα και όσο θα κορυφώνεται η νέα κρίση στην κοινωνία, λόγω της ύφεσης στην οικονομία, οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου θα αναγκαστούν να συνεργαστούν. Μια συνάντηση κορυφής Τσίπρα – Γεννηματά δεν βρίσκεται στα σκαριά, η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι είναι πρώιμη μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο εάν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συμφωνούσε σε μια συνάντηση, «δεν θα έλεγε όχι».

Αυτό αφορά τη μικρή πιθανότητα να αναληφθεί μια πρωτοβουλία για ένα debate μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, όπως ακούστηκε στο Φόρουμ των Δελφών, περισσότερο ως ένα δείγμα ειλικρινούς επιθυμίας για έναν σοβαρό διάλογο παρά ως προτροπή για μια δημόσια συζήτηση με τη Φ. Γεννηματά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε εμμέσως στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και κατά την τελευταία του εμφάνιση στη Βουλή για την οικονομία, όπου ενώ σχολίαζε για τον πρωθυπουργό ότι παριστάνει τον σοσιαλδημοκράτη, παρατήρησε: «Δεν είναι εδώ η κυρία Γεννηματά να φωνάξει ότι εκείνοι είναι σοσιαλδημοκράτες. Εμείς είμαστε αριστεροί, προοδευτικοί, δημοκράτες και η πολιτική μας έχει κοινωνικό πρόσημο».

Οπως και να έχει, λένε στην Κουμουνδούρου, το σχέδιο για τη συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, με στόχο τη σύμπραξη σε μια αυριανή κυβέρνηση συνεργασίας, θα προχωρήσει. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως από το Φόρουμ των Δελφών ο Αλέξης Τσίπρας ίσως για πρώτη φορά με τόση ένταση αποκήρυξε τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Καραμανλή, θέλοντας να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρη αποστασιοποίηση από οτιδήποτε μπορεί να παραπέμπει σε σχέσεις με τη Δεξιά.

Για την κυβέρνηση Καραμανλή

Για την ακρίβεια, αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, διαπίστωσε ότι το πρόβλημα προήλθε από την κρίση ελλειμμάτων που προέκυψε από την πολύ κακή διαχείριση που μας οδήγησε στα μνημόνια, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή άφησε ένα έλλειμμα κοντά στο 15%, ακολουθώντας μια πελατειακή πολιτική που γέννησε παθογένειες που πληρώνουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Εξ αυτού του λόγου, λένε οι πληροφορίες, υπήρξε έντονη ενόχληση στην Κουμουνδούρου για την τελευταία φωτογράφιση του Π. Πολάκη στην Κύθνο με τον Π. Καμμένο, κίνηση που συζητήθηκε εντόνως στο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς εκδηλώθηκε την ίδια ώρα που η ηγεσία του κόμματος θέλει να υπενθυμίζει με κάθε τρόπο πως η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν μια επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας, που αποσκοπούσε αποκλειστικά στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η δυσαρέσκεια μεταφέρθηκε τηλεφωνικώς στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Υπάρχει πάντως το ενδεχόμενο η προσπάθεια έναρξης ενός διαλόγου με το ΚΙΝΑΛ να επισπευσθεί, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει -κάτι που επίμονα ωστόσο διαψεύδει- να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, υπό την πίεση της ύφεσης και της ανεργίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments