Ελλάδα

Παιδικές κατασκηνώσεις: Πώς θα λειτουργήσουν εν μέσω πανδημίας

Παιδικές κατασκηνώσεις: Πώς θα λειτουργήσουν εν μέσω πανδημίας
Παιδικές κατασκηνώσεις: Ανοίγουν σε λίγες ημέρες και θα είναι μάλλον η πιο... περίεργη χρονιά στην ιστορία της λειτουργίας τους.

Οι παιδικές κατασκηνώσεις πήραν το «πράσινο φως» για να λειτουργήσουν σε λίγες ημέρες, αν και όπως αναφέρουν τα στελέχη τους σχετικά με τη συμμετοχή, έχει ακυρώσει περίπου το 20%, ενώ το 80% των γονέων και κηδεμόνων «ρωτάει πότε επιτέλους θα είναι ανοιχτά».

Έτσι όπως όλα δείχνουν, θα είναι η πιο… περίεργη χρονιά στην ιστορία της λειτουργίας τους. Μολονότι η κατασκηνωτική ζωή είναι ομαδική, φέτος οι ομάδες θα είναι «κλειστές» ενώ παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δε θα μπορέσουν να πάνε. Από την άλλη, είναι χιλιάδες τα παιδιά, τα οποία μετά τον εγκλεισμό των περασμένων μηνών νιώθουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για κατασκήνωση και οι γονείς, από την πλευρά τους, αβέβαιοι.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που δόθηκε το πράσινο φως και οι κανόνες λειτουργίας», τόνισε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κατασκηνώσεων Παναγιώτης Μπαρδάκης. Οι 45 ιδιωτικές κατασκηνώσεις της χώρας, οι οποίες φιλοξενούν περίπου 120.000 παιδιά ξεκινούν έναν «αγώνα δρόμου» για να είναι όλα έτοιμα. Η προετοιμασία βέβαια είχε ξεκινήσει μέρες πριν, αλλά οι τελικές «πινελιές» θα μπουν τώρα με τη δημοσίευση των κανόνων, όπως τη διάταξη που θα έχουν τα κρεβάτια ή τον τρόπο που θα τρώνε τα παιδιά.

Ποια είναι τα μέτρα από το υπουργείο Εργασίας;

Σύμφωνα με δημοσίευση στο ΑΠΕ, ιδιοκτήτες, στελέχη κατασκηνώσεων, αλλά και γονείς κατασκηνωτών, συγκλίνουν στην άποψη ότι αφενός τα παιδιά φέτος έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να πάνε στην κατασκήνωση, αφετέρου είναι χώροι που είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί η πολυκοσμία.

Έτσι, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου μετά από τηλεδιασκέψεις με την Επιτροπή Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου με τις προδιαγραφές λειτουργίας των κατασκηνώσεων τόσο για παιδιά τυπικής ανάπτυξης όσο και για άτομα με αναπηρία. Τα μέτρα/ κανόνες λειτουργίας για την ασφαλή λειτουργία των κατασκηνώσεων για παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών έχουν ως εξής:

  • Με το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα για κρούσμα κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου, ειδοποιείται ο γονέας/ κηδεμόνας/ συγγενής για να παραλάβει τον κατασκηνωτή. Ζητείται άμεσα ιατρική αξιολόγηση. Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον ο κατασκηνωτής εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα το μοριακό διαγνωστικό τεστ. Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο κατασκηνωτής παραμένει σε απομόνωση με κατ’ οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο.
  • Συστήνεται απόσταση 1,5 ή και 1 μέτρου μεταξύ των κρεβατιών και είναι απαραίτητη η δημιουργία μικρότερων ομάδων.
  • Πρέπει να αποφευχθεί η ανάμιξη κατασκηνωτών από άλλες ομάδες κατά τις αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, καθώς και ο συνωστισμός κατά τη διανομή γεύματος.
  • Είναι απαραίτητοι τόσο ο προγραμματισμός ωραρίου ανά ομάδες για την ατομική υγιεινή όσο και ο συχνός αερισμός των χώρων και ιδιαίτερα των κοιτώνων.
  • Τέλος, το επισκεπτήριο απαγορεύεται και επιτρέπεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments