Ελλάδα

Κορωνοϊός Φυλακές: Κρούσμα Covid – 19 στο κατάστημα κράτησης του Κορυδαλλού

Κορωνοϊός Φυλακές: Κρούσμα Covid – 19 στο κατάστημα κράτησης του Κορυδαλλού
Κορωνοϊός Φυλακές: Κρούσμα Covid- 19 στον Κορυδαλλό. 33χρονος που διαγνώστηκε θετικός μεταφέρθηκε στο Σωτηρία. Τι λένε οι κρατούμενοι

Ανησυχία από κρούσμα κορωνοϊού στις φυλακές του Κορυδαλλού. Ένας 33χρονος βρέθηκε θετικός στον ιό στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο όπου είχε μεταβεί -συνοδεία αστυνομικών- για ωτορυνολαρυγγολογικές εξετάσεις. Στη συνέχεια διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Ο 33χρονος κρατούνταν στη δεύτερη πτέρυγα του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού.

Ο ΕΟΔΥ έχει ενημερωθεί για το κρούσμα ώστε να προχωρήσει στους απαραίτητους ελέγχους στους χώρους των φυλακών.

Οι κρατούμενοι των φυλακών είχαν αποστείλει στην αρχή της πανδημίας ανακοίνωση στην οποία εξέφραζαν την ανησυχία τους για την ενδεχόμενη εμφάνιση του ιού σε συνδυασμό με τις συνθήκες κράτησης.

Η ανακοίνωση των κρατουμένων

«Αυτή τη στιγμή στο συγκρότημα των φυλακών Κορυδαλλού συνωστίζονται πάνω από 1200 κρατούμενοι/ες. Διατρέχουμε τον κίνδυνο εφ’ όσον προσβληθούμε από τον ιό του κορονοϊού να υπάρξει μαζική εξάπλωση του κορονοϊού μέσα στις φυλακές και να έχουμε τις μεγαλύτερες απώλειες και θανάτους από τον γενικότερο πληθυσμό καθώς επίσης υπάρχουν πολλοί-ες κρατούμενοι-ες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, υπερήλικες-οι, άρρωστοι, καρκινοπαθείς, έγκυες, μωρομάνες.

Με την έναρξη της κρίσης του, τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν στις φυλακές ήταν εις βάρος των κρατουμένων καθώς απαγορεύτηκαν τα ελεύθερα επισκεπτήρια με συγγενείς και δικηγόρους ενώ δεν μπορούμε να λαμβάνουμε πράγματα (ρούχα, τρόφιμα, βιβλία, τα πάντα). Ένα μέτρο που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και νόμιμα είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών, πράγμα που θα έπρεπε ήδη να έχει μεριμνήσει το υπουργείο και οι αρμόδιες αρχές. Μπορεί να μειωθεί δραστικά ο πληθυσμός των φυλακών αν αποφυλακιστούν άμεσα όσοι/ες έχουν μικρές ποινές (κάτω των 5 ετών).

Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα σε ευρεία κλίμακα για πολλές περιπτώσεις κρατουμένων (με έξοδα του δημοσίου όπου χρειάζεται) για κατ’ οίκον κράτηση με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι), για υπερήλικες και άτομα με προβλήματα υγείας (καρκινοπαθείς, με καρδιακά προβλήματα, έγκυες, μητέρες ανηλίκων). Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί ώστε να αποφευχθεί να κινδυνέψει η ζωή των ανθρώπων αν προσβληθούν από τον ιό», έγραφαν στο κείμενο τους ζητώντας αποσυμφόρηση ως μέτρο αντιμετώπισης της επιδημίας του κορονοϊού»

Το αίτημα τους δεν είχε γίνει δεκτό, ενώ είχαν προχωρήσει και σε κινητοποιήσεις, απέχοντας από τις εργασίες τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments