Οικονομία

Γεωργιάδης επιχειρήσεις: Έχουμε λιγότερα «λουκέτα» στην πραγματική αγορά από την αντίστοιχη περίοδο του 2019

Γεωργιάδης επιχειρήσεις: Έχουμε λιγότερα «λουκέτα» στην πραγματική αγορά από την αντίστοιχη περίοδο του 2019
Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρήσεις: Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι η πραγματική εικόνα είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν κλείνουν μαζικά. Tι είπε για την ενίσχυση της ρευστότητας και το εργοδοτικό ταμείο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ενημερώνοντας την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε στα στοιχεία της πραγματικής αγοράς  τα οποία δείχνουν ότι έχουμε λιγότερα «λουκέτα» επιχειρήσεων από τις αντίστοιχες περιόδους του 2019 και ότι με ταχύτερο τρόπο από ποτέ άλλοτε έχουν διατεθεί στην οικονομία και τις επιχειρήσεις τα μεγαλύτερα ποσά στήριξης. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι η πραγματική εικόνα είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν κλείνουν μαζικά, όπως κάποιοι ίσως εύχονται… ή ελπίζουν αλλά διατηρείται η τάση να ανοίγουν νέες επιχειρήσεις, παρά την κρίση. Κάλεσε τις επιχειρήσεις να μπουν και να κάνουν αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή σημειώνοντας πως «είναι κρίμα να μην πάρουν αυτά τα λεφτά».

Αναφορικά με την ενίσχυση της ρευστότητας επισήμανε πως το υπουργείο Ανάπτυξης κινήθηκε «ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης και αυτό είναι μια εθνική επιτυχία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός

Με το πρόγραμμα επιδότησης τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, δόθηκαν 700 εκατ. ευρώ. Στο πρόγραμμα ΚΕΠΙΧ 1 μειώσαμε την γραφειοκρατία, ώστε να απαιτούνται 5 αιτήσεις ηλεκτρονικές. Αρχικά το ΚΕΠΙΧ είχε ορίζοντα τριών μηνών και χθες υπογράφτηκε παράταση για 2 μήνες ακόμα, μέχρι Αύγουστο. Επίσης, τόνισε ο υπουργός «με το εργαλείο αυτό διασφαλίσαμε τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων και έτσι 300.000 εργαζόμενοι που οι επιχειρήσεις τους μπήκαν και στηρίχθηκαν με αυτό το πρόγραμμα μπορούν να κοιμούνται ήσυχα ότι δε θα χάσουν τη δουλειά τους».

Το ΚΕΠΙΧ είπε ο κ. Γεωργιάδη δεν είναι ένα καινούργιο εργαλείο, υπήρξε και επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και λειτούργησε για 14 μήνες και δόθηκαν 403 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις, με το ΚΕΠΙΧ 2 που ενεργοποιήσαμε εμείς σε αυτέ στις 7,5 εβδομάδες έχουν δώσει 1.483 εκατ. ευρώ» και πρόσθεσε «όσοι μας ασκείτε κριτική ότι δεν κινούμαστε με ταχύτητα μπορείτε να κάνετε την σύγκριση».

Τι είπε ο κ. Γεωργιάδης για το εργοδοτικό ταμείο

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ότι από τις αρχές Ιουνίου καταφέραμε το πρόγραμμα να βρεθεί και πάλι στην αγορά. Έχουν ολοκληρωθεί 1.155 αιτήσεις – εγκρίσεις στάλθηκαν από τις τράπεζες στο υπουργείο, έχουν εγκρίνει 1.143 και σήμερα θα εγκριθούν και οι άλλες 12 αιτήσεις. Ουσιαστικά όπως είπε ο υπουργός «έχουμε ήδη δώσει σχεδόν 1.006 εκατ. ευρώ σε διάστημα λιγότερο από 10 μέρες. Αν αυτό δεν είναι ταχύτητα, τι άλλο θέλετε να κάνουμε; Να πετάμε λεφτά από τα μπαλκόνια;». Ο υπουργός άσκησε  επίθεση, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δεν μπορεί οι τράπεζες να δίνουν χρήματα σε όποιον ζητάει χωρίς κριτήρια γιατί αυτό είναι ανεύθυνο ως προς τις καταθέσεις των πολιτών, όσο και στις τράπεζες, που ζήτησε ευελιξία και ελαστικότητα ως προς τα επιλέξιμα κριτήρια. Τα δάνεια, είπε ο κ. Γεωργιάδης, «πρέπει να δίνονται με τραπεζικά κριτήρια, άλλοτε με αυστηρότητα και άλλοτε με ελαστικότητα, σήμερα οι τράπεζες πρέπει αυτά τα κριτήρια να έχουν μεγαλύτερη ελαστικότητα για να δώσουν ευκαιρίες σε περισσότερες επιχειρήσεις να μπορέσουν να πάρουν δάνειο, όταν πληρούν στοιχειωδώς κριτήρια, με τα όρια να είναι αυτά της ΕΕ για τις προβληματικές επιχειρήσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments