Ελλάδα

Φυλακές Κορυδαλλού κορωνοϊός: Βγήκαν αρνητικά τα 198 δείγματα

Φυλακές Κορυδαλλού κορωνοϊός: Βγήκαν αρνητικά τα 198 δείγματα
Φυλακές Κορυδαλλού κορωνοϊός: Τα δείγματα πάρθηκαν με αφορμή την περίπτωση 35χρονου αλλοδαπού κρατούμενου ο οποίος βρέθηκε «οριακά θετικός».

Αρνητικά βγήκαν και τα 198 δείγματα ανίχνευσης του κορωνοϊού που ελήφθησαν από αρμόδιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, στις φυλακές Κορυδαλλού. Τα δείγματα πάρθηκαν με αφορμή την περίπτωση 35χρονου αλλοδαπού κρατούμενου ο οποίος βρέθηκε “οριακά θετικός” στο πρώτο τεστ, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στις φυλακές Κορυδαλλού.

Στη συνέχεια έγιναν δυο επαναληπτικά τεστ στον 35χρονο κρατούμενο στο νοσοκομείο Σωτηρία, τα οποία βρέθηκαν αρνητικά όμως η διαδικασία που είχε ξεκινήσει ο ΕΟΔΥ, συνεχίστηκε κανονικά. Τα 198 δείγματα ελήφθησαν από άτομα που σχετίζονταν με τον 35χρονο, δηλαδή από άλλους κρατουμένους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τα αποτελέσματα ήταν όλα αρνητικά. Από την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής τονίζεται ότι, «η ετοιμότητα και η αμεσότητα ανταπόκρισης στη διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού καταδεικνύουν για άλλη μία φορά το υψηλό επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας».

Πως βγήκε το κρούσμα θετικό

Συγκεκριμένα χθες, η εξέταση του πρώτου δείγματος στο Ιπποκράτειο Γ.Ν. Αθηνών, ήταν θετική και για το λόγο αυτό ο κρατούμενος μεταφέρθηκε σε ειδικό θάλαμο του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών “Η Σωτηρία” για περαιτέρω εξετάσεις. Άμεσα εφαρμόστηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα στις φυλακές Κορυδαλλού σύμφωνα με τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. (καραντίνα κρατουμένων και προσωπικού, απολυμάνσεις, λήψη δειγμάτων για εξέταση κ.λπ.)

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο 35χρονος, ο οποίος ήταν κρατούμενος στην Β΄ πτέρυγα των φυλακών, μαζί άλλους πέντε κρατούμενους, παρουσίαζε από μέρες συμπτώματα ίωσης, χωρίς όμως να έχει έρθει σε επαφή με κάποιον εκτός φυλακών, ή να είχε γίνει κάποια μεταγωγή του, ώστε να μετακινηθεί εκτός του ελεγχόμενου περιβάλλοντος των φυλακών.

Επειδή παράλληλα είχε και πολύ πρησμένους λεμφαδένες, ο γιατρός των φυλακών έδωσε εντολή να μεταφερθεί το απόγευμα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου του πήραν δείγμα και το έστειλαν σε εξωτερικό εργαστήριο προκειμένου να εξεταστεί για κορωνοϊό. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το εργαστήριο έβγαλε ότι ο 35χρονος είναι «οριακά θετικός», γι’ αυτό διακομίστηκε αμέσως στο Νοσοκομείο Σωτηρία, για νοσηλεία και παράλληλα να υποβληθεί σε δεύτερη εξέταση, που θα δείξει αν πράγματι νοσεί από COVID-19.

Άμεση κινητοποίηση των αρχών

Ωστόσο αμέσως κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός και μπήκαν σε εφαρμογή τα σχετικά πρωτόκολλα, γι’ αυτό μπήκε σε καραντίνα όλη η Β΄ πτέρυγα των φυλακών και ταυτόχρονα ξεκίνησε ιχνηλάτηση για να διαπιστωθεί με ποιους έχει έλθει σε επαφή ο 35χρονος. Από σήμερα το πρωί και εφόσον επιβεβαιωθεί ότι ο 35χρονος έχει κορωνοϊό, θα ξεκινήσουν από κλιμάκια του ΕΟΔΥ που βρίσκονται ήδη στις φυλακές, σαρωτικά τεστ στους κρατούμενους της πτέρυγας σε πρώτη φάση και αν χρειαστεί και εκτός αυτής.

Οι άνθρωποι των φυλακών έχουν ξεκαθαρίσει ότι τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να υπάρχει έγκυρη διάγνωση προκειμένου τα κρούσματα να μπαίνουν σε καραντίνα. Έτσι θα αποφύγουν και την διασπορά του ιού σε άλλους κρατούμενους που μπορεί να είχαν έρθει σε επαφή. Θυμίζουμε ότι οι κρατούμενοι εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση όταν η πανδημία είχε έρθει στην Ελλάδα.

«Αυτή τη στιγμή στο συγκρότημα των φυλακών Κορυδαλλού συνωστίζονται πάνω από 1200 κρατούμενοι/ες. Διατρέχουμε τον κίνδυνο εφ’ όσον προσβληθούμε από τον ιό του κορονοϊού να υπάρξει μαζική εξάπλωση του κορονοϊού μέσα στις φυλακές και να έχουμε τις μεγαλύτερες απώλειες και θανάτους από τον γενικότερο πληθυσμό καθώς επίσης υπάρχουν πολλοί-ες κρατούμενοι-ες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, υπερήλικες-οι, άρρωστοι, καρκινοπαθείς, έγκυες, μωρομάνες.

Με την έναρξη της κρίσης του, τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν στις φυλακές ήταν εις βάρος των κρατουμένων καθώς απαγορεύτηκαν τα ελεύθερα επισκεπτήρια με συγγενείς και δικηγόρους ενώ δεν μπορούμε να λαμβάνουμε πράγματα (ρούχα, τρόφιμα, βιβλία, τα πάντα). Ένα μέτρο που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και νόμιμα είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών, πράγμα που θα έπρεπε ήδη να έχει μεριμνήσει το υπουργείο και οι αρμόδιες αρχές. Μπορεί να μειωθεί δραστικά ο πληθυσμός των φυλακών αν αποφυλακιστούν άμεσα όσοι/ες έχουν μικρές ποινές (κάτω των 5 ετών).

Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα σε ευρεία κλίμακα για πολλές περιπτώσεις κρατουμένων (με έξοδα του δημοσίου όπου χρειάζεται) για κατ’ οίκον κράτηση με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι), για υπερήλικες και άτομα με προβλήματα υγείας (καρκινοπαθείς, με καρδιακά προβλήματα, έγκυες, μητέρες ανηλίκων). Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί ώστε να αποφευχθεί να κινδυνέψει η ζωή των ανθρώπων αν προσβληθούν από τον ιό», έγραφαν στο κείμενο τους ζητώντας αποσυμφόρηση ως μέτρο αντιμετώπισης της επιδημίας του κορωνοϊού», ανέφεραν τότε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments