Διεθνή

Σεισμός Μεξικό: Στους 10 οι νεκροί από τον ισχυρή σεισμική δόνηση της 23ης Ιουνίου

Σεισμός Μεξικό: Στους 10 οι νεκροί από τον ισχυρή σεισμική δόνηση της 23ης Ιουνίου
Σεισμός Μεξικό: Η ισχυρή δόνηση των 7,5 βαθμών είχε το επίκεντρό του στην πολιτεία Οαχάκα, στο νότιο τμήμα της χώρας, είχε ως αποτέλεσμα οι νεκροί να φτάσουν τους δέκα, ενώ παράλληλα να σημειωθούν υλικές ζημιές σε περίπου 30 κτίρια στην πρωτεύουσα.

Οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στο νότιο Μεξικό την Τρίτη, έφτασαν τους δέκα. Ο σεισμός αυτός των 7,5 βαθμών, σύμφωνα με το Εθνικό Σεισμολογικό Ινστιτούτου του Μεξικού, είχε το επίκεντρό του στην πολιτεία Οαχάκα, στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ έγινε αισθητός ως την πόλη του Μεξικού. Περίπου 30 κτίρια υπέστησαν ζημιές στην πρωτεύουσα, ενώ σε μια νότια συνοικία, η οποία είχε πληγεί πολύ από έναν άλλο σεισμό το 2017, κάποιοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνήτης της Οαχάκα Αλεχάντρο Μουράτ ανέφερε ότι 117 κοινότητες και περισσότερα από 5.000 σπίτια επηρεάστηκαν από τον σεισμό. Ζημιές υπέστησαν επίσης εκπαιδευτικά κέντρα και ιστορικοί χώροι, ανάμεσά τους και τέσσερις αρχαιολογικοί χώροι.

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS μέτρησε το σεισμό σε μέγεθος 7,4. Επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ήταν η πολιτεία Οαχάκα. Η Εθνική Σεισμολογική Υπηρεσία του Μεξικού ανέφερε το μέγεθος του σεισμού σε 7,5 στην κλίμακα Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος ήταν 23,3 χιλιόμετρα. Υπενθυμίζεται πως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη στιγμή που ξέσπασε ο σεισμός έχουν αναρτηθεί βίντεο που μαρτυρούν το μέγεθος της δόνησης. Η δόνηση έγινε αισθητή έως το Μέξικο Σίτι, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, οδηγώντας εκατοντάδες ανθρώπους να βγουν στους δρόμους. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων δεν υπάρχουν ζημιές ή θύματα στην πρωτεύουσα.

Το 2017 ισχυρή δόνηση 7,1 Ρίχτερ με επίκεντρο το κεντρικό Μεξικό είχε ως αποτέλσμα να χάσουν τη ζωή τους 355 άνθρωποι στην πρωτεύουσα της χώρας και τις γύρω επαρχίες.

Παράλληλα οι δηλώσεις  από αυτόπτες μάρτυρες συγκλονίζουν. «Δεν μπορούσαμε να περπατήσουμε… οι δρόμοι ήταν σαν τσίχλα», είπε ο Μιγκέλ Καντελαρία στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. O 30χρονος εργαζόταν όταν η γη άρχισε να τρέμει. Όπως συμπλήρωσε, άρχισε να τρέχει έξω μαζί με συγγενικά του πρόσωπα, ωστόσο αναγκάστηκαν να σταματήσουν καθώς ο δρόμος και τα πεζοδρόμια έτρεμαν από την δόνηση. Ο ίδιος έκανε λόγο για γείτονες που ούρλιαζαν από τον τρόμο, ενώ ορισμένοι προειδοποιούσαν τους άλλους να απομακρυνθούν από τις κολώνες της ΔΕΗ, που σείονταν δίχως σταματημό, όπως φαίνεται και σε χαρακτηριστικά βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει. Ο Αλμπέρτο Ιμπάνες, ένας φωτογράφος στην πόλη Οαχάκα, δήλωσε στο Reuters ότι ο σεισμός δημιούργησε ρωγμές σε έναν εσωτερικό τοίχο στο διαμέρισμά του και έριξε βιβλία και βάζα από τα ράφια. «Όλοι βγήκαν στους δρόμους, ήταν πραγματικά ισχυρός», είπε ο Ιμπάνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments