Πολιτική

Άγκυρα σε Αθήνα: «Οι προσπάθειες σύστασης μοχθηρών συμμαχιών εναντίον της Τουρκίας δεν θα ωφελήσουν»

Άγκυρα σε Αθήνα: «Οι προσπάθειες σύστασης μοχθηρών συμμαχιών εναντίον της Τουρκίας δεν θα ωφελήσουν»
Άγκυρα σε Αθήνα: Δριμεία επίθεση στην Ελλάδα εξαπολύει η Τουρκία, με αφορμή την επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στη χώρα μας. «Η Ελλάδα,πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο ότι η "φυλάκιση" της Τουρκίας στις ακτές της συνάδει με το διεθνές δίκαιο» σημειώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Την ευκαιρία να προβούν -για ακόμη μια φορά- σε δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, βρήκαν οι Τούρκοι με αφορμή την επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, στις Καστανιές Έβρου, τον οποίο συνόδεψε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ως «προσπάθεια κάλυψης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων».

“Καλούμε την ΕΕ και την Ελλάδα για άλλη μια φορά αντί να κατηγορούν τη χώρα μας, να εκπληρώνουν την ηθική τους ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες και να σεβαστούν τα δικαιώματά τους”

«Τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας χθες στα τουρκο-ελληνικά σύνορα παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, είναι πρώτα από όλα μια νέα προσπάθεια της Ελλάδας να καλύψει υπό την ομπρέλα της ΕΕ τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα αδικήματα κατά των προσφύγων. Κι επίσης, άλλο ένα παράδειγμα ότι η Επιτροπή της Ένωση γίνεται συνεργός σε όλα αυτά. Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά σε εκείνους που έκαναν αυτές τις δηλώσεις στα σύνορά μας τη δήλωση της Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μιγιάτοβιτς, ότι “η προστασία της τιμής των προσφύγων είναι μια ηθική και νομική υποχρέωση που πρέπει να σέβονται όλα τα κράτη μέλη”. Καλούμε την ΕΕ και την Ελλάδα για άλλη μια φορά αντί να κατηγορούν τη χώρα μας, να εκπληρώνουν την ηθική τους ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες και να σεβαστούν τα δικαιώματά τους», σημειώνει η ανακοίνωση.

Ο Χαμί Ακσόι χαρακτηρίζει, παράλληλα, τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο «εξωπραγματικές» και καλεί τ΄σοο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο να ξυπνήσουν από το όνειρο σχετικά με την Τουρκία και το διεθνές δίκαιο: «Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δένδια για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα, μαζί με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου, πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο ότι η “φυλάκιση” της Τουρκίας στις ακτές της συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Οι προσπάθειες σύστασης μοχθηρών συμμαχιών εναντίον της Τουρκίας, εκμεταλλευόμενη την ΕΕ, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα. Αντ’ αυτού, πρέπει να επιδεικνύει σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας. Αντί να επιλύουν τα προβλήματά τους καταγγέλλοντάς μας και ελπίζοντας ότι θα παλέψουν άλλοι για εκείνους, καλό θα ήταν να προσπαθήσουν να τα λύσουν συζητώντας μαζί μας. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και η καλή γειτονία».

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: “Δεν είμαστε αποικιοκράτες εξαιτίας των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο”

«Δεν είμαστε αποικιοκράτες όταν κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, στις περιοχές που περιλαμβάνει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» υποστήριξε με τη σειρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με τo sigmalive, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε ραδιόφωνο στην Κωνσταντινούπολη αναρωτήθηκε γιατί η προάσπιση των τουρκικών συμφερόντων αποτελεί αποικιοκρατική κίνηση. «Είναι αποικιοκρατία το να συνεργάζεται η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) με την αντίστοιχη εταιρεία της Λιβύης εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας και εκείνων στην Ανατ. Μεσόγειο, να συνάπτουμε συμφωνίες, να πραγματοποιούμε από κοινού έρευνες και γεωτρήσεις και να επωφελούνται και οι δύο πλευρές;». «Είναι γελοίο να αποκαλείται η Τουρκία αποικιοκρατική χώρα», σημείωσε στη συνέχεια και τόνισε ότι το λάθος θα ήταν η Άγκυρα να αγνοήσει τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο. «Δεν πάμε με το ζόρι εκεί ούτε οι εταιρείες μας παίρνουν έργα με το ζόρι», κατέληξε.

“Τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά”

Σημειώνεται, πως χθες, Τετάρτη 24 Ιουνίου, Ζοζέπ Μπορέλ και Νίκος Δένδιας έστειλαν αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία από τον Έβρο. Στις κοινές τους δηλώσεις από το Φυλάκιο 1 διεμήνυσαν προς την Άγκυρα πως «είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε υπό καθεστώς απειλών ή να βοηθήσουμε στη νομιμοποίηση των συνεχών παραβιάσεων της νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας».

«Ο διάλογος μεταξύ γειτονικών χωρών με αντικείμενες ακτές για την οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας είναι η μόνη ενδεδειγμένη οδός, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», δήλωσε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει στο υψηλότερο επίπεδο τη βούλησή της να συζητήσει καλή τη πίστη το ζήτημα αυτό με την Τουρκία και παραμένει έτοιμη να το κάνει. Όμως, αυστηρά εντός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Κάτι τέτοιο όμως, μπορεί να εξεταστεί μόνον αν η Άγκυρα ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ για αποκλιμάκωση των εντάσεων, αποχή από μονομερείς ενέργειες και επιστροφή στη νομιμότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments