Πολιτική

Νέες ταυτότητες: Ενστάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τον διαγωνισμό και τα 515 εκατομμύρια ευρώ

Νέες ταυτότητες: Ενστάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τον διαγωνισμό και τα 515 εκατομμύρια ευρώ
Νέες ταυτότητες: Το θέμα του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω κοινοβουλευτικών πηγών του, υποβάλλοντας κρίσιμα ερωτήματα προς την κυβέρνηση. 

Αναπάντητες παραμένουν οι ερωτήσεις οι οποίες τέθηκαν στη Βουλή από την Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέα Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και 44 ακόμη βουλευτών του κόμματος σε σχέση με «τον διαγωνισμό των 515.403.956,20 ευρώ για τις νέες ταυτότητες και τα έντυπα ασφαλείας», σύμφωνα με πηγές της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι μία εβδομάδα πριν εκπνεύσει και η τρίτη παράταση που έχει δοθεί από την κυβέρνηση, δηλαδή στις 30 Ιουνίου, για τον διαγωνισμό, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικαλείται τον κορωνοϊό ως βασική αιτία των παρατάσεων που έχουν δοθεί και των καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί.

Για αυτό είναι ένα θέμα που επαναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω κοινοβουλευτικών πηγών του, υποβάλλοντας κρίσιμα ερωτήματα προς την κυβέρνηση. «Μόλις μια βδομάδα μάλιστα πριν εκπνεύσει και η τρίτη παράταση που έχει δώσει η Κυβέρνηση για τις 30.06.2020, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικαλείται τον κορωνοϊό για να δικαιολογήσει τις παρατάσεις επί παρατάσεων και τις καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων», επισημαίνουν.

Τελικά η φωτογραφία θα είναι έγχρωμη ή ασπρόμαυρη;

«Δεν ξέρουμε αν ο κορωνοϊός επηρεάζει και τη φωτογραφία, ωστόσο, στην ερώτηση αν αποσύρθηκε ο φωτογραφικός όρος για έγχρωμη φωτογραφία συγκεκριμένης τεχνολογίας, κατά παραδοχή όσων κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση απαντά ότι ο όρος για έγχρωμη φωτογραφία θα μπορεί να παρασχεθεί με τουλάχιστον έξι σύγχρονες διαφορετικές τεχνολογίες», σχολιάζουν εν συνεχεία οι ίδιες πηγές.

Ακόμη, διερωτώνται «σε ποιες χώρες της ΕΕ εφαρμόζονται ήδη αυτές οι έξι σύγχρονες τεχνολογίες;». Όπως προτάσσουν οι πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, «πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση ματαίωσε και επαναπροκήρυξε τον διαγωνισμό, προβλέποντας έγχρωμη αντί για ασπρόμαυρη φωτογραφία, με μία μη προτυποποιημένη τεχνολογία που διαθέτουν ορισμένα μόνο εταιρικά σχήματα. Η πρακτική αυτή δεν ακολουθείται στην ΕΕ, όπου 24 από τις 28 χώρες εκδίδουν δελτία με ασπρόμαυρη φωτογραφία».

Ακόμα δεν υπάρχουν προσφορές

Εξάλλου, «η μειωμένη συμμετοχή υποψηφίων αναδόχων και η νόθευση του ανταγωνισμού οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση του κόστους και εξάντληση του προϋπολογισμού. Αν και οι προθεσμίες για την υποχρεωτική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1157 για τον νέο τύπο ταυτοτήτων είναι ασφυκτικές, η κυβέρνηση έχει ξεφύγει παντελώς από το χρονοδιάγραμμα που έγκαιρα είχε τεθεί επί ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνουν.

Τέλος, σύμφωνα με ό,τι ισχυρίζονται οι ίδιες πηγές, «εδώ και ένα χρόνο το μόνο που έχει καταφέρει η κυβέρνηση είναι να μην έχουν κατατεθεί ακόμη ούτε καν προσφορές από τους υποψηφίους». «Στις 30.06.2020 θα σπάσει ο κύκλος των παρατάσεων ή θα δούμε μια ακόμη μάταιη παράταση; Οι απευθείας αναθέσεις… λόγω κατεπείγοντος καραδοκούν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments