Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα

Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα
Νίκος Δένδιας: Την ευκαιρία να συζητήσει με τον Ρώσο πρέσβη είχε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Στο τραπέζι «έπεσαν» διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Συνάντηση εργασίας με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ, είχε σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο διπλωμάτες αντάλλαξαν απόψεις για διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Άλλωστε, η συνάντησή τους έλαβε χώρα εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Σημειώνεται, πως το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιτήρησης του εμπάργκο όπλων προς τη βορειοαφρικανική χώρα, η οποία φέρει την κωδική ονομασία «Ειρήνη».

Επίσης, τις τελευταίες ημέρες καταβάλλεται ακόμη μία προσπάθεια για την επίτευξη άμεσης εκεχειρίας στην πολύπαθη χώρα. Μάλιστα, τις εν λόγω διαβουλεύσεις στηρίζει και η Μόσχα, η οποία τάσσεται υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της έναρξης του διαλόγου, στη βάση των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου. Η διεθνής Διάσκεψη του Βερολίνου πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020, με στόχο την κατάρτιση ενός σχεδίου ειρήνης, το οποίο βασιζόταν στην άμεση κατάπαυση του πυρός, στην τήρηση του εμπάργκο όπλων και στην απεμπλοκή όλων των ξένων δυνάμεων.

«Έχω συζητήσει με πολλούς συναδέλφους και όλοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σ’ αυτή τη σύγκρουση» τόνισε προσφάτως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Πρόσθεσε δε ότι η μη στρατιωτική λύση αποτελεί βασικό πυλώνα όλων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή των διεθνών διακηρύξεων, συμπεριλαμβανομένης και της Διάσκεψης του Βερολίνου.

“Η Ελλάδα έτοιμη να αναλάβει την προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”

Επίσης σήμερα, ο κ. Δένδιας συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατά την οποία συζητήθηκαν σειρά θεμάτων κοινού περιφερειακού ενδιαφέροντος. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε ζητήματα ασφαλείας, αλλά και προώθησης δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής, σύμφωνα με σχετική γραπτή δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, συζητήθηκε το ζήτημα της ενίσχυσης της διασυνδεσιμότητας της περιοχής, καθώς και η από κοινού αντιμετώπιση των πολιτικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας στην περιοχή, ιδιαίτερα σε τομείς όπου η περιοχή παρουσιάζει αδυναμίες, όπως η επισιτιστική ασφάλεια και η ασφάλεια τροφίμων. «Σχετικά με τις οικονομικές προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία και στο πνεύμα όσων προέκυψαν από τη 2η Διάσκεψη του Φόρουμ “Θεσσαλονίκη 2020″, συζητήσαμε σε βάθος τη δυνατότητα περιφερειακού συντονισμού σε θέματα επενδύσεων, ανταγωνιστικότητας και κινητικότητας, προκειμένου να επαναφέρουμε, το συντομότερο δυνατόν, τις οικονομίες μας σε αναπτυξιακή τροχιά», αναφέρει ο ίδιος.

«Παράλληλα, τόνισα ότι πρέπει να εργαστούμε από κοινού για την αντιστροφή του φαινομένου της φυγής ταλαντούχων νέων στο εξωτερικό (brain drain), καθώς το ζήτημα αυτό είναι άμεσα συναρτημένο με το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της περιοχής», συμπληρώνει. Τέλος, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει την προεδρία της Διαδικασίας για την περίοδο από 1 Ιουλίου 2021- 30 Ιουνίου 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments