Διεθνή

Ιράκ: Επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους

Ιράκ: Επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους
Ιράκ: Επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους μετά από τις πυρκαγιές σε πυρηνικούς σταθμούς του Ιράν. Κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Την Κυριακή 6 Ιουλίου θέσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ δέχτηκαν επίθεση με ρουκέτες. Οι επιθέσεις αυτές έρχονται μετά τις μυστηριώδεις πυρκαγιές σε πυρηνικούς σταθμούς του Ιράν τις προηγούμενες μέρες, που η Τεχεράνη υπονόησε ότι ήταν αμερικανικός δάκτυλος. Η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται με ορατό τον κίνδυνο ανάφλεξης.

Τη νύχτα πραγματοποιήθηκε επίθεση με ρουκέτα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης όπου είναι τοποθετημένοι Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ η δεύτερη επίθεση αντίστοιχου τύπου έγινε εναντίον συμφερόντων των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Αυτό δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο αξιωματούχος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ τέτοιου είδους ενέργειες, συνήθως, αποδίδονται σε πολιτοφυλακές που επιχειρούν στη χώρα και είναι φίλα προσκείμενες προς το Ιράν.

Οι νέες επιθέσεις αποτελούν πρόκληση για την κυβέρνηση του Μουστάφα αλ Καντίμι

Την επίθεση στη Βαγδάτη απέκρουσε το νέο σύστημα αναχαίτισης ρουκετών που έχουν εγκαταστήσει οι ΗΠΑ στον χώρο που βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία. Οι νέες επιθέσεις χαρακτηρίζονται πρόκληση για την κυβέρνηση του Μουστάφα αλ Καντίμι, ο οποίος θεωρείται πιο προσκείμενος στις ΗΠΑ, τον μεγάλο εχθρό της Τεχεράνης, κι αναμένεται προσεχώς να κάνει υπερατλαντικό ταξίδι.

Υπενθυμίζεται ότι τη νύχτα της 25ης προς την 26η Ιουνίου οι ιρακινές δυνάμεις πραγματοποίησαν 14 συλλήψεις μελών της οργάνωσης Κατάεμπ Χεζμπολάχ, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους αρκετές ράμπες εκτόξευσης ρουκετών. Η οργάνωση αυτή θεωρείται από τις πιο ριζοσπαστικοποιημένες φιλοϊρανικές στη χώρας.

Πάντως, οι άνδρες αυτοί αφέθηκαν ελεύθεροι τέσσερις ημέρες αργότερα με απόφαση δικαστή, ο οποίος έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία.

Στον στόχο η νέα κυβέρνηση του Ιράκ, που είναι φιλικά προσκείμενη στις ΗΠΑ

Τις τέσσερις ημέρες κράτησης των στελεχών της, η Κατάεμπ Χεζμπολάχ πολλαπλασίασε τις απειλές της, ιδίως προς τον Καντίμι, τον οποίο κατηγορεί ήδη εδώ κι έναν μήνα πως υπήρξε «συνεργός» στην επιχείρηση εξόντωσης από την Ουάσινγκτον του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και του ιρακινού στενού συνεργάτη του, του Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Η οργάνωση λέει ότι θα προσαγάγει τον πρωθυπουργό ενώπιον της δικαιοσύνης για την «απαγωγή» των ανδρών της ενώ, σε μια επίδειξη δύναμης που έκανε τον γύρο των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, μέλη της ποδοπάτησαν φωτογραφίες του Καντίμι κι έβαλαν φωτιά σε αμερικανικές σημαίες.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές σε πυρηνικούς σταθμούς του Ιράν, με την Τεχεράνη να έχει ανακοινώσει ότι τουλάχιστον σε μία περίπτωση έχει ενδείξεις για κυβερνοεπίθεση και έχει ήδη προειδοποιήσει με αντίποινα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments