Κόσμος

Κροατία εκλογές: Η HDZ εξασφαλίζει 61 έδρες στο 151μελές κοινοβούλιο

Κροατία εκλογές: Η HDZ εξασφαλίζει 61 έδρες στο 151μελές κοινοβούλιο
Κροατία εκλογές: Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η οποία διεξήχθη υπό τη σκιά της αύξησης των κρουσμάτων της νόσου,  αναμενόταν αμφίρροπο.
Κροατία εκλογές: Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η οποία διεξήχθη υπό τη σκιά της αύξησης των κρουσμάτων της νόσου,  αναμενόταν αμφίρροπο.

Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) φαίνεται να προηγείται στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll, και εμφανίζεται σε θέση να διατηρήσει την εξουσία σχηματίζοντας κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού και τις οικονομικές της συνέπειες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η οποία διεξήχθη υπό τη σκιά της αύξησης των κρουσμάτων της νόσου,  αναμενόταν αμφίρροπο. Όμως η Κροατική Δημοκρατική Ενωση του πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς έχει εξασφαλίσει άνετο προβάδισμα έναντι του κεντροαριστερού συνασπισμού υπό τους Σοσιαλδημοκράτες του Νταβόρ Μπέρναρντιτς, σύμφωνα με exit poll της Ipsos.

Οι συντηρητικοί εξασφαλίζουν 61 έδρες στο 151μελές κοινοβούλιο

Οι συντηρητικοί, οι οποίοι κυριαρχούν στην πολιτική ζωή από την ανεξαρτησία της Κροατίας το 1991, εξασφαλίζουν σύμφωνα με τις προβλέψεις, 61 έδρες στο 151μελές κοινοβούλιο. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός 44 έδρες, ενώ το κόμμα του Μίροσκλαβ Σκόρο, ενός λαϊκιστή και εθνικιστή τραγουδιστή, 16 έδρες. Ελλείψει απόλυτης πλειοψηφίας, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αρχίσει διαβουλεύσεις που είναι πιθανόν να διαρκέσουν πολλές ημέρες.

Μία από τις εναλλακτικές της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης είναι να αρχίσει συνομιλίες με το  «Πατριωτικό Κίνημα» του Μίροσλαβ Σκόρο. Πάντως, η αβεβαιότητα για το μέλλον κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία, την ώρα που η κροατική οικονομία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% στην χειρότερη ύφεση εδώ και δεκαετίες.

Ο νικητής θα έρθει αντιμέτωπος με μεγάλα οικονομικά προβλήματα

«Ο νικητής θα έρθει αντιμέτωπος με μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Το φθινόπωρο δεν θα είναι εύκολο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο οικονομολόγος Ιγκόρ Ιβιτ. Ο Αντρέι Πλένκοβιτς, 50 ετών, πρώην διπλωμάτης ειδικευμένος στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, έπαιξε το χαρτί της κρίσης για να ζητήσει από τους ψηφοφόρους να παραμείνουν πιστοί στο κόμμα του.

«Πρέπει να κάνουμε σοβαρές επιλογές  και όχι τσαρλατανισμούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Η Κροατία δεν έχει ανάγκη από πειράματα όπως  με τον Μπρνάρντιτς ή τον Σκόρο». Το κόμμα που κυβερνά, προέταξε την αντιμετώπιση της επιδημίας. Με 110 νεκρούς και 3.000 κρούσματα, η βαλκανική χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέφυγε τα εκρηκτικά σενάρια άλλων χωρών. Αλλά εδώ και δύο εβδομάδες παρατηρήθηκε νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως στην κορύφωση του πρώτου κύματος της επιδημίας

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments