Διεθνή

Αγιά Σοφιά: Σίγουρα τα τουρκικά ΜΜΕ ότι θα γίνει τζαμί

Αγιά Σοφιά: Σίγουρα τα τουρκικά ΜΜΕ ότι θα γίνει τζαμί
Αγιά Σοφιά: Δημοσιεύματα στην Τουρκία φαίνεται πως έχουν προεξοφλήσει ότι η Μεγάλη Εκκλησία θα γίνει τζαμί.

Το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε στις αρχές Ιουλίου το αίτημα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί που διατυπώθηκε από σειρά τουρκικών ενώσεων κατά τη διάρκεια σύντομης ακροαματικής διαδικασίας.

Και από την αρχή, είχε τονίσει θα πάρει την απόφασή του εντός 15 ημερών. Ήδη όμως, σε όλα τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου σήμερα Πέμπτη 9 Ιουλίου πρώτο θέμα είναι η κρίση του ΣτΕ την Παρασκευή 10 Ιουλίου για την Αγία Σοφιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύσσωμος σχεδόν ο φιλοκυβερνητικός Τύπος προεξοφλεί τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική» απόφαση, θεωρώντας δεδομένη την κρίση του ΣτΕ υπέρ της μετατροπής.

Πόσο πιθανό είναι να δοθεί παράταση στην απόφαση;

Μάλιστα, αν και δεν έχει δοθεί η ακριβής ημερομηνία ανακοίνωσης της απόφασης- παρά μόνο ένα γενικό χρονικό πλαίσιο- τη 10η Ιουλίου θέτουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας για το αίτημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Διεθνών Κοινωνικών Μέσων (USMED), Μεχμέτ Αρντίτς, σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι το ΣτΕ προσανατολίζεται στο να ακυρώσει το διάταγμα του 1934 που καθιστούσε την Αγία Σοφία τζαμί και ότι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση υπέρ της μετατροπής της σε τζαμί.

Ελάχιστες οι τουρκικές πένες, σύμφωνα με το ethnos, που θεωρούν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας θα δώσει παράταση στην αγωνία και θα παραπέμψει το θέμα ενδεχομένως στην Ολομέλεια. Τόσο η Γενί Σαφάκ όσο η Χουριέτ έχουν τίτλο «Αύριο η απόφαση», ενώ η Τουρκιγέ αναφέρει σε τίτλος της το εξής: «Σύντομα τα καλά νέα για την Αγία Σοφιά». Από την άλλη, εφημερίδα Τζουμχουριέτ τονίζει πως «η διαδικασία στην Αγία Σοφιά ενδέχεται να παραταθεί», καθώς πρόκειται για εφημερίδα της αντιπολίτευσης, επικαλούμενη νομικούς, εκτιμώντας ότι το ΣτΕ την Παρασκευή 10 Ιουλίου δεν πρόκειται να βάλει… τελεία στη διαδικασία.

Διαδικτυακή καμπάνια για να μην γίνει τζαμί

Πλατφόρμα ξεκίνησε διαδικτυακή καμπάνια για τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία  ώστε να μην μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της καμπάνιας, «ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, κορυφαίο δημιούργημα της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής, εγκαινιάσθηκε το 537 μ.Χ. και αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα».

«Ακριβώς για αυτό, από το 1985, η UNESCO έχει εντάξει την Αγία Σοφία στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», συνεχίζουν οι διοργανωτές της καμπάνιας και επισημαίνουν πως «η αλλαγή χρήσης της Αγίας Σοφίας, με τη μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος, όπως απειλεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, συνιστά ασέβεια απέναντι στην ιστορία και τη θρησκευτική ελευθερία και παραβιάζει τη σύμβαση της UNESCO (του 1972), την οποία έχει υπογράψει η Τουρκία».

Πολλές οι αντιδράσεις από όλο τον κόσμο

Επίσης, μετά τη σαφή θέση ενάντια στη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τέμενος που πήρε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση αυτή «θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ», ο τουρκικός Τύπος αφήνει υπόνοιες ότι ο Βαρθολομαίος από κοινού με την CIA βοήθησαν τον Φετουλάχ Γκουλέν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι η Τουρκία, στην απόφαση που θα πάρει για το μέλλον της Αγίας Σοφιάς, θα λάβει υπόψη της ότι πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά παράλληλα θεωρεί ότι η απόφαση για το μέλλον της είναι «εσωτερική υπόθεση της Τουρκικής Δημοκρατίας». Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε να παραμείνει «ανοιχτή για όλους» η Αγία Σοφία, λίγο αργότερα αφότου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το μουσείο σε τζαμί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ τόνισε ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αυτό είναι σημαντικό και αυτό το ζήτημα πρέπει να το δούμε υπό αυτή την οπτική». Τόνισε δε ότι «η Αγία Σοφία είναι σύμβολο ανοχής, διαλόγου και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα γεγονότα για να τροφοδοτήσουμε διαφωνία οποιασδήποτε μορφής μεταξύ των θρησκειών».

Παράλληλα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κάλεσε τις τουρκικές Αρχές να επιδείξουν «σύνεση», εκφράζοντας την «ανησυχία» της για τη δηλωμένη βούληση του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την πρώην βασιλική της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments