Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σήμερα η τελευταία ημέρα για αίτηση

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σήμερα η τελευταία ημέρα για αίτηση
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σήμερα λήγει η κατάθεση των εγκρίσεων από τους δικαιούχους επιχειρηματίες και επαγγελματίες, του δεύτερου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σήμερα, Τετάρτη 15 Ιουλίου, λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των εγκρίσεων από τους δικαιούχους, των ποσών του δεύτερου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport». Οι δικαιούχοι μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, ώστε να εγκρίνουν οριστικά πλέον το ποσό που τους αναλογεί, και να καταβληθεί στους λογαριασμούς τους τις επόμενες ημέρες. Οι ωφελούμενοι υπολογίζονται περίπου στους 100.000 επιχειρηματίες και επαγγελματίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Ο προϋπολογισμός για τον δεύτερο γύρο της προκαταβολής υπολογίζεται στα 1,06 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ με βάση και τη σχετική υπουργική απόφαση, το ύψος του ελάχιστου δανείου διαμορφώνεται σε:

  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο και δεν διέθεταν ταμειακή μηχανή κατά την 1η Ιουνίου.
  • 4.000 ευρώ αν απασχολούσαν 1-5 εργαζόμενους.
  • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζόμενους.
  • 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21-50 εργαζόμενους.
  • 30.000 ευρώ για πάνω από 50 με σχέση εξαρτημένης.

Σημειώνεται πως όπως έχει ανακοινωθεί, από τους δικαιούχους θα αφαιρεθεί το ποσό που έχουν ήδη λάβει, όπως συνέβη και στην πρώτη φάση του προγράμματος, ενώ σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη ενίσχυση δεν μπορεί να είναι για κανέναν κάτω από 2.000 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,94% ετησίως. Επίσης, θα δοθεί άτοκη περίοδος χάριτος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις δεν υποχρεούνται να επιστρέψουν οποιοδήποτε τμήμα του κεφαλαίου ή των τόκων.

Μετά την πάροδο της περιόδου χάριτος, το ποσό της ενίσχυσης θα πρέπει να αρχίσει να επιστρέφεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Η κάθε δόση καταβάλλεται την τελευταία ημέρα του μήνα. Έτσι, η εξόφληση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2025. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το ποσό της ενίσχυσης μαζί με τις υπόλοιπες, τυχόν οφειλές, της επιχείρησης στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myTAXISnet/ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για τους όρους και τις δυνατότητες.

Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Ιουνίου 2020. Επίσης, δίνονται και οι εξής δυνατότητες:

  • Επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς.
  • Επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Ιουνίου 2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Ιουνίου 2020.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments