Καιρός

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου για ένα σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε στον Παρνασσό

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου για ένα σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε στον Παρνασσό
Το φαινόμενο «φάντασμα του Μπρόκεν» αποθανατίστηκε στον Παρνασσό και άφησε άφωνους όσους το παρακολούθησαν.

Μια ιδιαίτερη εικόνα δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωση ο γνωστός μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου, εξηγώντας ότι αυτό που απεικονίζεται οφείλεται στο οπτικό φαινόμενο «Brocken spectre». Δηλαδή στο «στο φάντασμα του Μπρόκεν».

Όπως ανέφερε ο κ. Αρναούτογλου, η φωτογραφία τραβήχτηκε στον Παρνασσό στις 16 Ιουλίου και δίνει την εντύπωση ότι ανθρώπινες φιγούρες «ξεπροβάλλουν μέσα από ομίχλη έχοντας πίσω τον ήλιο σε συνδυασμό με άλω ή φωτοστέφανο που περιβάλλει με τα χρώματα της ίριδας μεγάλες σκιώδεις φιγούρες». Ο ίδιος εξήγησε ότι το συγκεκριμένο οπτικό φαινόμενο έλαβε τη συγκεκριμένη ονομασία καθώς εθεάθη για πρώτη φορά στο βουνό Μπρόκεν της Γερμανίας.

Δείτε την ανάρτησή του:

Το φαινόμενο «Brocken spectre»:

Το φαινόμενο έχει την ονομασία Brocken spectre (το φάντασμα του Μπρόκεν) επειδή πρωτοπαρουσιάστηκε στο ομώνυμο βουνό της βόρειας κεντρικής Γερμανίας που έχει ύψος 1.143 μέτρα. Πρόκειται για ένα οπτικό φαινόμενο που δημιουργείται όταν πάνω στα σύννεφα προβάλλεται η εικόνα κάποιου που στέκεται ψηλά – σε ένα βουνό ή ύψωμα – έχοντας τον ήλιο πίσω του.

Το φαινόμενο έλκει την καταγωγή του από τις Βαλπούργιες Νύχτες του 17ου αιώνα, όταν μάγοι και μάγισσες μαζεύονταν στα βουνά νύχτα και έκαναν οργιαστικές τελετές για να υποδεχτούν τον ερχομό της Άνοιξης. Οι τελετές γίνονταν την παραμονή της Πρωτομαγιάς, καθώς στις χώρες του Βορρά ή Άνοιξη έρχεται με κάποια καθυστέρηση.

Τα φάσματα που παρουσιάζονταν τότε στον αιθέρα θεωρούνταν ότι ήταν οι δαίμονες που καλούσαν οι μάγοι και οι μάγισσες. Μια τέτοια νύχτα παρουσιάζει ο Γκαίτε στον Φάουστ. Με τις οργιαστικές τελετές τους, οι άνθρωποι εκείνης της εποχής πίστευαν ότι καλούσαν στη γη όντα από έναν άλλο κόσμο – τους δαίμονες.

Αλλαγή στον καιρό μέχρι το τέλος Ιουλίου – Τι προβλέπει ο Σάκης Αρναούτογλου

Όσον αφορά τον καιρό ο κ. Αρναούτογλου αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος θα ανέβει και πάλι. Το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, δηλαδή από τις 20 Ιουλίου και έπειτα θα υπάρξει στη χώρα ένας μίνι καύσωνας και δη διαρκείας. Όπως ξεκαθαρίζει μέχρι και τις 19 του μήνα θα συνεχιστούν οι τοπικές μπόρες τις θερμές ώρες της μέρας στα ορεινά και στις 19 πιθανότατα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, για να ακολουθήσει καλοκαιρία πανελλαδικά μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Αν και ακόμα μιλάμε για εκτιμήσεις και όχι για ασφαλή πρόγνωση, εντούτοις, τα καιρικά προγνωστικά μοντέλα δείχνουν πως οδεύουμε προς μια πολύ ζεστή περίοδο. Δείτε παρακάτω την σχετική ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου στο Facebook, όπου και παρουσιάζεται ο σχετικός χάρτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments