Ελλάδα

Έβρος: Σε συναγερμό ο Ελληνικός Στρατός – Ανακλήθηκαν άδειες

Έβρος: Σε συναγερμό ο Ελληνικός Στρατός – Ανακλήθηκαν άδειες
Έβρος: Σε ετοιμότητα είναι οι ελληνικές δυνάμεις από τα βόρεια σύνορα της χώρας μέχρι τη Γαύδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανακλήθηκαν άδειες.

Μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex, σε συναγερμό είναι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ήδη, οι μονάδες του στρατού ξηράς τόσο στον Έβρο όσο και στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, ενώ οι πληροφορίες θέλουν σε ορισμένες από αυτές να έχει γίνει και ανάκληση αδειών σε μόνιμα στελέχη.

Ανάλογη κινητοποίηση υπάρχει και στο Πολεμικό Ναυτικό, με ένα μεγάλο μέρος του στόλου να βρίσκεται σε επιφυλακή κατευθυνόμενο προς τις θαλάσσιες περιοχές ανατολικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, με ανάλογη ανάκληση αδειών των μόνιμων στελεχών που υπηρετούν στα πλοία.

Μπαράζ παραβιάσεων

Στις 14.23 το μεσημέρι ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 έκανε υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Στρογγύλη και Μεγίστη, στα 12.500 πόδια, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» στην περιοχή. Το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών στις 14.56 προχώρησε και σε νέα υπερπτήση πάνω από τη Μεγίστη, στις 29.000 πόδια. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές έως το μεσημέρι σήμερα, είχαν καταγραφεί δεκάδες παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη.

Μάλιστα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος που βρισκόταν σε διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, επιστρέφει σήμερα, αντί για αύριο, στην Αθήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακαλούνται άδειες στρατιωτικών που υπηρετούν στον Έβρο, στο πλαίσιο της επιφυλακής. Ανάκληση αδειών υπάρχει και στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα έως τις 2 Αυγούστου. Σύμφωνα με τη Navtex θα γίνουν σεισμικές έρευνες νοτιοανατολικά του Καστελορίζου. Στην περιοχή πλέει ήδη το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

Μητσοτάκης: Μονόδρομος η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία

«Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της συνάντησης του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

O Χάικο Μάας είπε ανάμεσα σε άλλα: «σε συζητήσεις, συνομιλίες που είχα και που αναφερθήκαμε στην Τουρκία διαπιστώσαμε, διαπίστωσα και εγώ, και επιβεβαιώνω τα όσα είπατε και εσείς κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό που αντικατοπτρίζεται και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικατοπτρίζει τις συστάσεις ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των κρατών-μελών, ότι έχουμε ξεκάθαρη στάση, αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments