Πολιτική

Συρίγος για το καλώδιο: «Καμία άδεια από την Τουρκία» – Πότε βγαίνει η NAVTEX, τι έρχεται με Chevron

Συρίγος για το καλώδιο: «Καμία άδεια από την Τουρκία» – Πότε βγαίνει η NAVTEX, τι έρχεται με Chevron

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Με αυτή την κατηγορηματική δήλωση, ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος αποκαλύπτει το χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες του καλωδίου Ελλάδας–Κύπρου και ξεκαθαρίζει ότι η Αθήνα δεν θα ζητήσει άδεια από την Άγκυρα. Τι είπε για τη γαλλική εταιρεία, την παρέμβαση Μητσοτάκη στον ΟΗΕ και τις έρευνες της Chevron που αναμένονται στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου.

«Η Ελλάδα δεν θα κάνει τίποτε άλλο για ενημέρωση της Τουρκίας. Μόνο τη NAVTEX».

Με αυτή την κατηγορηματική δήλωση, ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, έστειλε σαφές μήνυμα για την επόμενη φάση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο Συρίγος προσδιόρισε την έκδοση της ελληνικής NAVTEX στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, επισημαίνοντας ότι η σχετική αίτηση έχει κατατεθεί από τις 8 Οκτωβρίου.

«Πέμπτη, Παρασκευή ή Δευτέρα θα βγει η NAVTEX και θα αρχίσει τις εργασίες το πλοίο», ανέφερε.

Το κρίσιμο σημείο της παρέμβασής του ήταν η σαφής διάκριση ανάμεσα στην ενημέρωση και στην αδειοδότηση.

«Μία αίτηση για άδεια θα γίνει στην Ελλάδα και μία στην Κύπρο. Καμία άλλη αίτηση σε οποιοδήποτε άλλο κράτος της περιοχής», ξεκαθάρισε.

«Το τουρκολιβυκό θα αμφισβητηθεί στην πράξη»

Ο Άγγελος Συρίγος συνέδεσε τις εξελίξεις γύρω από το καλώδιο με την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Θεωρώ ότι με την παρέμβαση του πρωθυπουργού έληξε η βασική περίοδος δημόσιας διπλωματίας, με έναν πολύ χαρακτηριστικό τρόπο, με τον χάρτη», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο στάδιο αφορά την υλοποίηση των ελληνικών ενεργειακών σχεδιασμών.

«Το μνημόνιο αμφισβητείται στην πράξη. Στην πράξη θα αμφισβητηθεί από τον Ιανουάριο, τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου, που θα αρχίσει η Chevron τις έρευνες, και θα αμφισβητηθεί και από το καλώδιο όταν θα αρχίσουν οι εργασίες του».

Η NAVTEX και η ενημέρωση της Τουρκίας

Ο Συρίγος εξήγησε ότι η NAVTEX αποτελεί ναυτιλιακή αγγελία για την ασφάλεια των πλοίων που διέρχονται από μια περιοχή όπου εκτελούνται εργασίες.

«Η έννοια της NAVTEX είναι ότι ενημερώνονται τα πλοία που διαπλέουν την περιοχή», ανέφερε.

Επέμεινε ότι η ελληνική πολιτεία δεν χρειάζεται να αποστείλει χωριστή ειδοποίηση στην Άγκυρα.

«Η Ελλάδα, επαναλαμβάνω, ως ελληνικό κράτος, ως ελληνική πολιτεία, δεν πρόκειται να κάνει τίποτα άλλο για ενημέρωση».

Για το ενδεχόμενο επικοινωνίας της γαλλικής εταιρείας με την Τουρκία, διευκρίνισε ότι πρόκειται για διαφορετική διαδικασία.

«Πιθανόν να γίνει από τη γαλλική εταιρεία ενημέρωση, αλλά αυτό δεν αφορά στην Ελλάδα».

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν διαθέτει ειδική πληροφόρηση για μια τέτοια κίνηση, εκτιμώντας ότι ενδεχόμενη επικοινωνία θα είχε στόχο την αποκλιμάκωση.

«Για μένα το κρίσιμο είναι να ορίζεται σαφώς ότι δεν πρόκειται περί αιτήσεως για αδειοδότηση».

«Μία άδεια στην Ελλάδα, μία στην Κύπρο – Καμία άλλη»

Αναφερόμενος στις συνεννοήσεις γύρω από το έργο, ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε για τη συμμετοχή της γαλλικής Meridiam και την υποβολή αιτήσεων στις δύο χώρες που αφορά η διασύνδεση.

«Η συνεννόηση που έχει γίνει με τη Meridiam, την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, είναι ότι μία αίτηση για άδεια θα γίνει, μάλλον δύο, μία στην Ελλάδα και μία στην Κύπρο».

Και κατέληξε:

«Καμία άλλη αίτηση σε οποιοδήποτε άλλο κράτος της περιοχής. Και προχωράμε έτσι».

Πηγή: pagenews.gr

Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο