Διεθνή

Κυπριακή ΑΟΖ: Ανατροπές στο κοίτασμα «Αφροδίτη» – Το νέο ενεργειακό deal

Κυπριακή ΑΟΖ: Ανατροπές στο κοίτασμα «Αφροδίτη» – Το νέο ενεργειακό deal
Κυπριακή ΑΟΖ: Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου μπορεί να υπάρξουν ανατροπές στο κοίτασμα «Αφροδίτη», καθώς η εταιρία Ghevron εξαγόρασε την Noble Energy που έχει Άδεια Εκμετάλλευσης στο συγκεκριμένο κοίτασμα.

Το νέο ενεργειακό «big deal» με την εταιρία Chevron να εξαγοράζει τη Noble Energy, μέλος της κοινοπραξίας των εταιρειών που κατέχουν Άδεια Εκμετάλλευσης για το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κοιτάσματος. Το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου ανακοίνωσε την εξέλιξη αυτή σημειώνοντας ότι θα έρθει σε επαφή με τις δύο εταιρίες.

Η ανακοίνωση αφορά τα όσα έκανε γνωστά η εταιρεία Chevron για εξαγορά της Noble Energy, μέλους της κοινοπραξίας των εταιρειών που κατέχουν Άδεια Εκμετάλλευσης για το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου θα έχει, τις αμέσως επόμενες μέρες, τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής τόσο της Chevron όσο και της Noble Energy, με σκοπό να τύχει πλήρους ενημέρωσης για τα διαλαμβανόμενα στη μεταξύ τους συμφωνία, ειδικότερα αυτά που αφορούν στην ανάπτυξη του «Αφροδίτη», τα οποία και θα αξιολογηθούν από το Υπουργείο.

Τι ισχύει με την εξαγορά

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Chevron, η εταιρεία προχωρά στην εξαγορά της Noble Energy Inc η οποία δραστηριοποιείται στην Κυπριακή ΑΟΖ έναντι του ποσού των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η WSJ αναφέρει πως, η συνολική εξαγορά αξιών της Noble στα 10,38 $ ανά μετοχή ή 0,191 μετοχή Chevron. Η Chevron δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αντιπροσωπεύει περίπου 7,6% premium έναντι της τιμής κλεισίματος της Noble την Παρασκευή 9,65 $ και σχεδόν 12% στο τελευταίο 10ήμερο. Η συμφωνία αποτιμάται σε περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Flash.gr.

Να σημειωθεί πως η Noble Energy ήταν η πρώτη εταιρεία η οποία ανακάλυψε αποθέματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2019 είχε πάρει την άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία για το κοίτασμα «Αφροδίτη» του οποίου τα αποθέματα σε φυσικό αέριο εκτιμώνται σε 4.5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Η Chevron Corporation είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες ανά τον κόσμο στον τομέα της ενέργειας. Εμπλέκεται σε όλα τα στάδια της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετροχημικών προϊόντων, είναι παραγωγός ενέργειας και έχει την έδρα του στο San Ramon των ΗΠΑ.

Την ανακοίνωση της συμφωνίας εξαγοράς χαιρέτισε ο τέως υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Σε ανάρτηση του στο Twitter κάνει λόγο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία ενδεχομένως να έχει σημαντικές προεκτάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πανδημία του κορονοϊού, η ύφεση της βιομηχανίας και οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει τις εταιρείες στον περιορισμό και την αναβολή των δαπανών τους για νέα έργα και καιρό υπήρχε ανησυχία για νέες καθυστερήσεις στο κοίτασμα «Αφροδίτη», απογοητεύοντας περαιτέρω τη φιλοδοξία της Κύπρου να γίνει σημαντικός παράγοντας φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος φιλοξενεί δύο άλλα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου – τη Καλυψώ και τον Γλαύκο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments