Ελλάδα

Αιγαίο Τουρκία: Πώς ο ελληνικός στόλος συνέβαλε στην απόσυρση των τουρκικών πολεμικών πλοίων

Αιγαίο Τουρκία: Πώς ο ελληνικός στόλος συνέβαλε στην απόσυρση των τουρκικών πολεμικών πλοίων
Αιγαίο Τουρκία: Η γειτονική χώρα φαίνεται ότι «ζύγισε» την κατάσταση με το σύνολο του ελληνικού στόλου να βρίσκεται αναπτυγμένος στη Μεσόγειο.

Μπορεί μερικά τουρκικά πλοία να έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους αλλά ο συναγερμός στην ελληνική πλευρά παραμένει με τις θαλάσσιες δυνάμεις της χώρας μας να παραμένουν στο σημείο.

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα μέχρι 2 Αυγούστου

Έτσι, συνεχίζεται η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών πλοίων από την ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου καθώς σημαντικός αριθμός τους έχει επιστρέψει στους ναύσταθμους του Ακσάζ και της Σμύρνης ενώ ένας αριθμός έχει περάσει και τα στενά, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες. Ωστόσο, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παραμένει σε ετοιμότητα καθώς η ισχύς της NAVTEX διαρκεί μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 2 Αυγούστου.

Και μολονότι φαίνεται ότι υποχωρεί η πολύ μεγάλη ένταση, παραμένει άγνωστο αν μέχρι τότε το Oruc Reis θα αποπλεύσει από την Αττάλεια και αν θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες. Είναι άξιο αναφοράς πως η ελληνική πλευρά αντέδρασε με ψυχραιμία και άμεσα με συντονισμένες κινήσεις με την Αθήνα να επιστρατεύει τα «όπλα» της για να στριμώξει την Τουρκία στο Αιγαίο. Αυτό σε περίπτωση, βέβαια, που κρινόταν αναγκαίο.

Η Τουρκία πήρε την πιο συνετή της απόφαση

Έτσι, ενώ φαίνεται πως η Τουρκία ακολουθεί όλο αυτόν τον καιρό μια σκληρή στάση, απέναντι στο δίλημμα να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση και να… βάλει φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο ερχόμενη σε σύγκρουση με την Ελλάδα ή να αποσυμπιέσει την κατάσταση αποσύροντας ναυτικές δυνάμεις, η Άγκυρα έκανε την πιο συνετή επιλογή της. Ξεκινώντας με «πόλεμο νεύρων» και συνεχίζοντας με προκλητικό tweet το οποίο στη συνέχεια διέγραψε η τουρκική πρεσβεία των ΗΠΑ, τελικά διέταξε τη μερική απόσυρση των πλοίων της, προχωρώντας, σύμφωνα και με το newpost, σε τακτικές κινήσεις αναδίπλωσης όταν έχουν να αντιμετωπίσουν έναν αποφασισμένο για όλα αντίπαλο την ώρα που διατρέχουν κίνδυνο να… τσαλακωθεί το γόητρό της.

Πώς οι κινήσεις του ελληνικού στόλου «έσωσαν» την κατάσταση

Με το σύνολο του ελληνικού στόλου να βρίσκεται αναπτυγμένος στο Αιγαίο και ακόμη μακρύτερα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας φορτωμένα Exocet, Scalp και ό,τι καλύτερο διαθέτει το οπλοστάσιο της HAF αλλά και Μονάδες του Στρατού Ξηράς σε… κόκκινο συναγερμό, οι γείτονες φαίνεται ότι «ζύγισαν» την κατάσταση ενώ τον ρόλο τους έπαιξαν και οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκαν από τον διεθνή παράγοντα οι οποίες ήταν καθοριστικές.

Η στρατιωτική ηγεσία με μια σειρά τακτικών ενεργειών πάνω στη… σκακιέρα του Αιγαίου έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι η Αθήνα δεν μπλόφαρε όταν έκανε με εμφατικό τρόπο λόγο για τις «κόκκινες» γραμμές οι οποίες αν παραβιαστούν, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αναγκαία κίνηση. Με μια σειρά από ενέργειες, σύμφωνα με το newpost, κατέδειξε στους γείτονες ότι έχει λάβει από την πολιτική ηγεσία το «πράσινο φως» για να προχωρήσει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες εμπλοκής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments