Ελλάδα

Δηλητηρίαση μανιτάρια μαθητής: Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 15χρονος

Δηλητηρίαση μανιτάρια μαθητής: Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 15χρονος
Δηλητηρίαση μανιτάρια μαθητής: Ο οργανισμός του δεν δέχτηκε το μόσχευμα με αποτέλεσμα ο άτυχος νέος να καταλήξει.

Βαρύ το κλίμα στο Βαρικό Φλώρινας, από όπου κατάγεται ο μαθητής του Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή κατανάλωσε δηλητηριασμένα μανιτάρια. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο νεαρός χθες Τετάρτη υποβλήθηκε σε εγχείρηση μεταμόσχευσης ήπατος στην Γερμανία και ενώ αρχικά η κατάστασή του ήταν σταθερή, σύμφωνα με συγγενικό του πρόσωπο, ο οργανισμός του δεν δέχτηκε το μόσχευμα και σήμερα το μεσημέρι κατέληξε.

Ο νεαρός, του οποίου η μητέρα διαμένει μόνιμα στη Γερμανία, ταξίδεψε στο Μόναχο, όπου οι γιατροί επέλεξαν να τον υποβάλουν σε μεταμόσχευση ήπατος. Μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειας την Τετάρτη, η κατάσταση της υγείας του κρινόταν σταθερή, ενώ από την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας είχαν συγκεντρωθεί και τα απαραίτητα χρήματα για τη νοσηλεία του.

Από το νοσοκομείο Πτολεμαϊδας στη Γερμανία ο 15χρονος

Ο νεαρός μαθητής του 1ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, το περασμένο Σάββατο μεταφέρθηκε από τον πατέρα του στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας με έντονα σημάδια αδιαθεσίας. Από τις εξετάσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι δείκτες στο αίμα του ήταν αρκετά υψηλοί και αυτό έθεσε σε συναγερμό τους γιατρούς ότι πρόκειται για δηλητηρίαση από κατανάλωση μανιταριών. Το παιδί μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Γεννηματάς στην Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια στην ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Τι να κάνετε αν καταναλώσετε δηλητηριασμένα μανιτάρια

Με αφορμή παλαιότερου περιστατικού ενός 50χρονου που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια αναφέρουμε μια συνέντευξη Τύπου που δόθηκε  στο παρελθόν από τον Διευθυντή του Φαρμακευτικού Τμήματος του Νοσοκομείου κ. Λεωνίδα Τζίμη, ο οποίος επεσήμανε ότι κάθε χρόνο το Φθινόπωρο και την Άνοιξη καταγράφονται σε ολόκληρη την χώρα περισσότερες από 100 δηλητηριάσεις εξαιτίας της κατανάλωσης άγριων μανιταριών.

Γι’ αυτό και συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν την κατανάλωση άγριων μανιταριών και να προτιμούν μόνο τα καλλιεργημένα μανιτάρια από καταστήματα. Όπως είπε το 2015 καταγράφηκαν στην χώρα μας 169 περιστατικά δηλητηριάσεων από μανιτάρια τα οποία χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη, το 2016 καταγράφηκαν 101 περιστατικά και για το 2017 μέχρι τον Ιούλιο έχουν καταγραφεί 25 περιστατικά.

Όπως επεσήμανε ο κ.Τζίμης ούτε ο πιο καλά ενημερωμένος πολίτης, δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα επικίνδυνα από τα ασφαλή προς κατανάλωση μανιτάρια αφού η μορφή των μανιταριών αλλάζει καθώς αναπτύσσονται. Οι δηλητηριάσεις δεν είναι μεμονωμένες αλλά αφορούν ολόκληρες οικογένειες. Τα παιδιά έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα διότι ακόμα και το 1/3 ενός μανιταριού μπορεί να τους προκαλέσει δηλητηρίαση.

Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 2.000 μανιτάρια όμως 2 από αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα: τα μανιτάρια Amanita muscaria (προκαλούν ήπια δηλητηρίαση) και Amanita Phalloides (προκαλούν ισχυρή δηλητηρίαση με βλάβες σε συκώτι και νεφρό).

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Αναλυτικότερα, ανάλογα με το δηλητηριώδες μανιτάρι που έφαγε κάποιος μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα από μισή ώρα μέτα την κατανάλωση του έως και 24 ώρες αργότερα. Οι δηλητηριάσεις από μανιτάρια χωρίζονται σε αυτές που προκαλούν γρήγορη έναρξη συμπτωμάτων (συνήθως μέσα σε 6 ώρες) και σε εκείνες που προκαλούν καθυστερημένη εκδήλωση συμπτωμάτων, δηλαδή 6 ώρες έως 24 ώρες και αργότερα.

Τα Amanita muscaria έχουν σχετικά γρήγορο χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων 1-2 ώρες μετά το γεύμα. Προκαλούν πόνο στην κοιλιά, εμετό διάρροιαμ αυξημένη εφίδρωση, σιελόρροια, δάκρυσμα, βραδυκαρδία, θόλωμα της όρασης, υπόταση. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποχωρούν εντός λίγων ωρών αλλά μπορεί και να διαρκέσουν 6-24 ώρες.

Τα Amanita Phalloides, συνήθως προκαλούν συμπτώματα 6-24 ώρες μετά την κατανάλωση τους. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε τρεις φάσεις και η βαρύτητα τους εξαρτάται από την ποσότητα των μανιταριών που καταναλώθηκε. Η πρώτη φάση είναι το πρώτο 24ωρο και περιλαμβάνει εμετούς, έντονη διάρροια, πυρετό, ταχυκαρδία, υπόταση και αφυδάτωση. Η δεύτερη φάση εκδηλώνεται τις επόμενες 24-48 ώρες και χαρακτηρίζεται από υποχώρηση των γαστραντερικών συμπτωμάτων και την ψευδή εντύπωση πως ο ασθενής πάει καλύτερα. Αντί για καλύτερα, όμως, εκδηλώνει διαταραχές της ηπατικής και της νεφρικής λειτουργίας που επιδεινώνονται σταδιακά.

Στην τρίτη φάση που εκδηλώνεται 3-5 ημέρες μετά την κατανάλωση ο ασθενής εκδηλώνει ηπατική ανεπάρκεια ενώ μπορεί να υπάρξει και νεφρική ανεπάρκεια.

Σε περίπτωση δηλητηρίασης θα πρέπει ο ασθενής να μεταφερθεί αμέσως στο Νοσοκομείο Χανίων προκειμένου να του χορηγηθεί αντίδοτο καθώς το Νοσοκομείο είναι το κέντρο αναφοράς αντιδότων για την Δυτική Κρήτη.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Φαρμακευτικού Τμήματος του Νοσοκομείου Χανίων κ. Λεωνίδα Τζίμη, σε γενικές γραμμές, αναξάρτητα από το είδος των άγριων μανιταριών που έφαγε κάποιος, πρέπει να πάει αμέσως στο νοσοκομείο αν μετά την κατανάλωση τους εκδηλώσει γαστρεντερικά ενοχλήματα. Είναι σημαντικό, να περιγράψει στους γιατρούς όσο πιο αναλυτικά μπορεί τι κατανάλωσε προκειμένου να του χορηγηθεί η αντίστοιχη θεραπευτική αγωγή.

Η όσο το δυνατό γρηγορότερη έναρξη χορήγησης αντιδότου είναι καθοριστική για την θετική εξέλιξη του περιστατικού. Η χορήγηση του αντιδότου σιλιμπίνη προστατεύει τον ασθενή από τις διαταραχές της λειτουργίας του ήπατος. Αν δεν χορηγηθεί κατάλληλη θεραπεία 3-5 ημέρες μετά από την κατανάλωση των ακατάλληλων μανιταριών η ηπατική δυσλειτουργία μπορεί να εξελιχθεί σε ηπατική ανεπάρκεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments