Πολιτική

Νίκος Δένδιας Αιγύπτιος ΥΠΕΞ: Τι συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Νίκος Δένδιας Αιγύπτιος ΥΠΕΞ: Τι συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις
Νίκος Δένδιας Αιγύπτιος ΥΠΕΞ: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Δένδιας έκανε γνωστή τη σχετική είδηση και το περιεχόμενο της συνομιλίας τους. Όπως συγκεκριμένα γράφει «σε τηλεφωνική επικοινωνία ευχήθηκα στον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου για το Μπαϊράμι και συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ έρχεται εν μέσω αυξημένης έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και τη νέα τουρκική NAVTEX που δεσμεύει περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ,  καθώς και των συζητήσεων Αθήνας – Καϊρου για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Όπως δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. «Διαπραγματευόμαστε επί μήνες, ωστόσο δεν είμαστε προ των θυρών για ανακοινώσεις» τόνισε, σημειώνοντας πως θα πρόκειται για μια συμφωνία που θα επιφέρει έννομα αποτελέσματα μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου σε αντίθεση με το «ανύπαρκτο το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Θυμηθείτε την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια

Η δήλωση – έκπληξη από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας

Εν τω μεταξύ, για συνάντηση με την ελληνική πλευρά μίλησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, προκαλώντας έκπληξη με τα λεγόμενά του. Ο Ακάρ, λοιπόν, προανήγγειλε για τις προσεχείς ημέρες, συνάντηση στην Άγκυρα μεταξύ αξιωματούχων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο ίδιος δήλωσε ότι «περιμένουμε να έχουμε μια συνάντηση με τους Έλληνες γείτονές μας στην Άγκυρα τις επόμενες ημέρες. Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα με αυτές και παρόμοιες συναντήσεις. Το έργο μας συνεχίζεται προς αυτή την κατεύθυνση».

Η δήλωση, που ξάφνιασε, έγινε κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας στα κοινά σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας, συνοδευόμενος από στελέχη της τουρκικής διοίκησης Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία πραγματοποίησαν και επιθεώρηση στην περιοχή.

Δείτε βίντεο από την επίσκεψη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments