Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ανησυχία για νέα lockdown μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ανησυχία για νέα lockdown μετά τον Δεκαπενταύγουστο
Κορωνοϊός Ελλάδα: Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, η κατάσταση στον Πόρο και ο ερχομός του Δεκαπενταύγουστου έχουν σημάνει νέο συναγερμό για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών με τα τριψήφια νούμερα, το τοπικό μερικό lockdown που έχει επιβληθεί στο νησί του Πόρου, αλλά και ο ερχομός του Δεκαπενταύγουστου, τον οποίο οι υγειονομικές Αρχές φοβούνται λόγω του συνωστισμού στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, έχουν προκαλέσει συναγερμό.

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξουν νέα lockdown αλα Πόρος. Άλλωστε, χθες άνοιξε η συζήτηση σε σχέση με αυτό το ενδεχόμενο στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, μετά από τηλεδιάσκεψη όπου συμμετείχαν Σωτήρης Τσιόδρας, Νίκος Χαρδαλιάς, Απόστολος Τζιτζικώστας και Κώστας Ζέρβας.

Θυμίζουμε ότι ο ΕΟΔΥ χθες Παρασκευή ανακοίνωσε 151 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, από τα οποία τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.270, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες. 1.379 (26,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.611 (49,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δεκατέσσερις ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (21,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 71.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Μέχρι την ώρα της χθεσινής ανακοίνωσης, δεν είχε καταγραφεί κάποιος θάνατος, αλλά στη συνέχεια κατέληξε μία 85χρονη γυναίκα στον Ευαγγελισμό με αποτέλεσμα οι νεκροί από την πανδημία να ανέβουν στους 211. Αυτή ήταν η 68η γυναίκα που πεθαίνει από τον ιό, ενώ οι υπόλοιποι ήταν άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα τριψήφια νούμερα στα κρούσματα έφεραν νέα μέτρα

Η άνοδος του αριθμού των κροσυμάτων έφερε νέα μέτρα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Επίσης, κατόπιν σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.

Τέλος, το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα, επεκτείνεται έως 31-08-2020.

Τι ισχύει για τον Πόρο

Περιοριστικά μέτρα ισχύουν στον Πόρο για 10 ημέρες από χθες Παρασκευή στις 06.00 έως και τις 17-8-2020 και ώρα 06.00. Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα παρακάτω περιοριστικά μέτρα:

● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για τις λιτανείες: Η Εκκλησία συνεχίζει να τηρεί υπεύθυνη θέση

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).

Στο νησί μετέβησαν και εγκαταστάθηκαν κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.

Κινητοποίηση από την Περιφέρεια Αττικής

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Περιφέρειας Αττικής στον εντοπισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού στον Πόρο, με την αποστολή κλιμακίου της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου από το πρωί της Παρασκευής 7 Αυγούστου στην περιοχή, προκειμένου σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες να αποτραπεί η διασπορά και σταδιακά και με ασφάλεια να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Το κλιμάκιο με επικεφαλής την αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Βάσω Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη διένειμε μάσκες και αντισηπτικά, ενώ προχώρησε σε ελέγχους τήρησης των μέτρων προφύλαξης από τον COVID-19, όπου και διαπιστώθηκε πλήρης συμμόρφωση.

Την Κυριακή το κλιμάκιο θα μεταβεί στους Δήμους Τροιζηνίας – Μεθάνων και στον Πόρο για να διενεργήσει απολυμάνσεις σε δημόσιους χώρους ενώ την επόμενη εβδομάδα, ομάδα επιστημόνων του ΙΣΑ θα πραγματοποιήσει δειγματοληψίες στον Πόρο ώστε να αποτυπωθεί με ακρίβεια η επιδημιολογική εικόνα.

Γεραπετρίτης: Αν υπάρξει επιδείνωση, θα υπάρξουν νέα μέτρα

Στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας. Παρότι αναφέρθηκε στα καλά και στα κακά νέα, όπως είπε, τόνισε πως «εφόσον υπάρξει επιδείνωση, τότε θα υπάρξουν νέα μέτρα». Πάντως, συμπέρανε, «είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον ιό στα μέτρα που θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε».

Να σημειώσουμε ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστή η τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου για την απαγόρευση των λιτανειών. «Η τέλεσις Λιτανειών θα πραγματοποιήται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού του συμμετέχοντος πιστού λαού, και εάν ή δυνατόν, εν συντομία, συμφώνως τη ποιμαντική κρίσει του οικείου Ποιμενάρχου», αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα.

Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη τοποθέτηση δημιουργεί ερωτηματικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορευτούν οι λιτανείες. Δεν έχει υπάρξει νεότερη αντίδραση από κυβερνητικά στελέχη μέχρι τώρα.

Αντίθετα, επιστήμονες επιμένουν ότι τα μέτρα πρέπει να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά.

«Περπατάμε σε ένα λεπτό σκοινί», τόνισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα μετά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης πρότεινε, μάλιστα, να μπει ακόμα μικρότερο όριο στους καλεσμένους των κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως είναι οι γάμοι και οι βαπτίσεις.

Αναλυτικότερα, την ανησυχία του για την επικράτηση του «κακού» σεναρίου, με μια επιθετική αύξηση κρουσμάτων δηλαδή διπλασιασμό τους σε πολύ λίγες ημέρες, εξέφρασε ο καθηγητής, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Πρότεινε να μειωθεί ο αριθμός των πολιτών που θα μπορούν να συγκεντρώνονται σε ιδιωτικούς χώρους ή να συμμετέχουν σε γάμους και βαπτίσεις σε 20 με 30 άτομα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments