Ελλάδα

Πλημμύρες στην Εύβοια: Πέντε οι νεκροί και δύο οι αγνοούμενοι δήλωσε ο Χαρδαλιάς

Πλημμύρες στην Εύβοια: Πέντε οι νεκροί και δύο οι αγνοούμενοι δήλωσε ο Χαρδαλιάς
Πλημμύρες στην Εύβοια: Ο υπουργός επιβεβαίωσε τους πέντε θανάτους ενώ σχολίασε πως να λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών.

Στα Βασιλικά βρίσκεται ο Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πέντε νεκροί και δύο αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στην Εύβοια. Ο υπουργός ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για ποιο λόγο δεν λειτούργησε το 112 και η απάντησή του ήταν κατηγορηματική, καθώς τόνισε πως αν λειτουργούσε, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Συμπλήρωσε πως υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν, ένα μήνυμα από το 112 θα προκαλούσε πανικό και τελικά αντίθετα -από τα προσδοκώμενα- αποτελέσματα. 

Σύμφωνα με τον υπουργό η κακοκαιρία ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και για αυτό οι καταστροφές ήταν τόσο μεγάλες ενώ σημείωσε πως ο κρατικός μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε και έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη.

Αναλυτικά ανέφερε:

«Είναι μια δύσκολη μέρα. Ο κρατικός μηχανισμός έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη. Όλος ο μηχανισμός έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα. Η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες. Η τελευταία μέτρηση είναι πάνω από 300. Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές. Οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν. Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές προστασίας.

Από την πρώτη στιγμή ήμασταν στις περιοχές ώστε να αποφύγουμε τα μοιραία αλλά όλα έγιναν ξαφνικά. Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε. Να ευχαριστήσω όλους όσοι δίνουν τιτάνιο αγώνα και ειδικά τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής. Έχουμε πέντε νεκρούς και τρεις από αυτούς έχασαν την ζωή τους στην προσπάθεια να φύγουν. Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών».

Συνολικά το κέντρο της Πυροσβεστικής έχει δεχτεί πάνω από 150 κλήσεις για απεγκλωβίσεις ατόμων και συνεχίζει να λαμβάνει, παρά το γεγονός ότι έχει σταματήσει η βροχή.

Πως προκλήθηκε η καταστροφή

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό. Στα Πολιτικά και στα Ψαχνά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως τα χωριά Στενή, Πούρνος, Καμπιά κ.ά. έχουν υπάρξει τεράστιες ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο. Το μόνο θετικό σημάδι είναι ότι έχει σταματήσει βροχή. Ήδη χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται στο κεντρικό δρόμο προς τα Πολιτικά για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Αδιάβατοι δρόμοι στο Μπούρτζι Βασιλικού – Με ελικόπτερο οι απεγκλωβισμοί

Στα νότια της Χαλκίδας οι πυροσβέστες αδυνατούν να φτάσουν στα σπίτια γιατί οι δρόμοι είναι κομμένοι και ζήτησαν ενισχύσεις από ελικόπτερο ώστε να ξεκινήσουν απεγκλωβισμοί ανθρώπων από τις ταράτσες των σπιτιών. Όπως έγινε γνωστό, διατέθηκε ελικόπτερο και σε λίγο θα βρίσκεται εκεί έτσι ώστε να βοηθήσει, ιδιαίτερα στο Μπούρτζι και το Λευκαντί, καθώς έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο και τα νερά δεν επιτρέπουν την κίνηση κανενός αυτοκινήτου. Τα μονά οχήματα που έχουν μπει στην περιοχή είναι χωματουργικά οχήματα που έχει διαθέσει η Περιφέρεια, ενώ συνεχίζεται η βροχόπτωση με συνέπεια να μην υπάρχει μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουν τα Πυροσβεστικά οχήματα. 

Αποκλεισμένα χωριά, εγκλωβισμένοι κάτοικοι

Σύμφωνα με εικόνες από το Star Κεντρικής Ελλάδας, μόλις έπεσαν λίγο τα νερά, οι διασώστες άρχισαν να επιχειρούν και η κάμερα κατέγραψε σκαπτικά μηχανήματα να μεταφέρουν ανθρώπους, μεταξύ τους και μωρά. Στο χωριό Πουρνού, στον δήμο Διρφύων, ο πρόεδρος ενημέρωσε πως είναι αποκλεισμένοι και ότι δεκάδες ηλικιωμένοι έχουν εγκλωβιστεί. Όπως είπε, μία γυναίκα χρειάζεται άμεσα οξυγόνο και δυο νεφροπαθείς μέχρι αύριο το πρωί θα πρέπει να μετακινηθούν για αιμοκάθαρση. Ζητά χωματουργικά μηχανήματα για να ανοιχτούν οι δρόμοι. svg%3E

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments