Ελλάδα

Πλημμύρες Εύβοια: Αυτές είναι οι αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή

Πλημμύρες Εύβοια: Αυτές είναι οι αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή
Πλημμύρες Εύβοια: Τις αιτίες που οδήγησαν στις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια εξήγησε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Τα αίτια που οδήγησαν στις πλημμύρες στην Εύβοια με τους οκτώ νεκρούς ανέλυσε ο καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις έξι», ο κ. Λέκκας τόνισε ότι η «φύση εκδικείται όταν ο άνθρωπος επεμβαίνει αλόγιστα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή οι κύριοι λόγοι για την τραγωδία με τους οκτώ νεκρούς στην Εύβοια είναι:

  • Οι αυθαίρετοι οικισμοί στην εκβολή ποταμού, νομιμοποιημένοι στο πέρασμα του χρόνου από την πολιτεία.
  • Τα καμένα δάση και περιοχές που αδυνατούσαν να εμποδίσουν τα νερά.
  • Το μέγεθος της έντασης του ίδιου του καιρικού φαινομένου.

Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, κατά 1,5 μέτρο υψηλότερα από το 2009 έφτασε η στάθμη των νερών του ποταμού Λίλαντα στην Εύβοια αποκαλύπτοντας έτσι και τη σφοδρότητα του φαινομένου. Το ύψος της βροχόπτωσης έφτασε ενδεχομένως και τα 350 χιλιοστά σε σύγκριση με τα 150 της προηγούμενης πλημμύρας. «Εκεί πάντα θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα καθώς στις εκβολές του ποταμού έχει δημιουργηθεί οικιστική περιοχή. Είναι αυθαίρετες κατασκευές που στη συνέχεια νομιμοποιήθηκαν και θα δημιουργούν πάντα πρόβλημα στην περιοχή» είπε.

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

Ζημιές σε 3.000 σπίτια:

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές τους. Η κακοκαιρία άφησε 3.000 πλημμυρισμένα σπίτια, κατεστραμμένα αυτοκίνητα, οδικές αρτηρίες και επαγγελματικούς χώρους στο έλεος της λάσπης.  Μάλιστα, ακόμα και μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 10 Αυγούστου κάποιες περιοχές της Εύβοιας δεν είχαν ρεύμα και νερό με τον κρατικό μηχανισμό να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αποκαταστήσει τις βλάβες.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ μετά τις αδιάκοπες προσπάθειες των συνεργείων επανηλεκτροδοτήθηκαν οι περιοχές Αμάρυνθος, Ν. Αρτάκη, Μύτικο και Σχηματάρι. Επιπλέον αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στο δίκτυο στην Καμαρίτσα, Πολιτικά, Κακοπέρατο, Ψαχνά, Βασιλικό και Ερέτρια. Συνεργεία συνεχίζουν τις εργασίες για την επανηλεκτροδότηση εννέα υποσταθμών στην περιοχή του Βασιλικού, καθώς και την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών στο δίκτυο που ηλεκτροδοτεί τα χωριά Θεολόγος, Μίστρος, Γέροντας, Πούρνος, Σκουντέρι και Μαυρόπουλο.

Για την τραγωδία στην Εύβοια διέταξε έρευνα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημήτρης Προκοπίου, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στον θάνατο  των οχτώ πολιτών.

Η έρευνα αφορά τη διερεύνηση τυχόν διάπραξης αδικημάτων ακόμα και κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, για την φονική πλημμύρα θα «τρέξουν» δύο παράλληλες έρευνες. Η μία από την Πυροσβεστική, για παραλείψεις και λάθη στον χειρισμό του φαινομένου και μια από τον αρμόδιο πταισματοδίκη, για τυχόν αυθαίρετες δομήσεις και παράνομες επιχωματώσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη παραγγελία για διενέργεια έρευνας στο ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Χαλκίδας. Με αυτή ζητεί να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή» καθώς και όποια άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα προκύψουν. Η δεύτερη, κατεπείγουσα παραγγελία, δόθηκε στον αρμόδιο πταισματοδίκη Χαλκίδας, με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments