Πολιτική

Ελληνοτουρκικά – Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου»

Ελληνοτουρκικά – Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου»
Ελληνοτουρκικά - Τσαβούσογλου: "Η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου και της διαβούλευσης" σημειώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με νέο μήνυμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Τουρκία αποβλέπει πλέον στον διάλογο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου και της διαβούλευσης. Είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της. Η έκκληση της Ε.Ε δεν πρέπει να είναι προς την Τουρκία, αλλά προς αυτούς που κάνουν μονομερή και προκλητικά βήματα και σε αυτούς που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα

Την Τρίτη η  έκανε επίσημα αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της  με αφορμή τις κινήσεις της Τουρκίας όλες αυτές τις μέρες. Τελικά το αίτημα του Νίκου Δένδια έγινε δεκτό ύστερα από την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και την παρουσία του Oruc Reis στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ελληνική ΑΟΖ. Η είδηση έγινε γνωστή από τον υπουργό Εξωτερικών της , Νίκο Χριστοδουλίδη στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στην ΕΡΤ, η έκτακτη συνεδρίαση καθορίστηκε για το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής μέσω τηλεδιάσκεψης. Επί τάπητος τέθηκε η αξίωση  και Λευκωσίας για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην .

Έτσι, στην έκτακτη σύγκληση που πραγματοποιήθηκε αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ανατολική , μετά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας, οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την . Επίσης σημειώνεται ότι σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης οι προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, οι εξελίξεις στον Λίβανο μετά τις πολύνεκρες καταστροφικές εκρήξεις στη Βηρυτό, καθώς και η κατάσταση στη . Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 28 Αυγούστου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments