Οικονομία

Brite Solar Hellas: Η «πράσινη» startup που έλαμψε στην Ευρώπη

Brite Solar Hellas: Η «πράσινη» startup που έλαμψε στην Ευρώπη
Η Brite Solar Hellas είναι η μοναδική startup από τη χώρα μας που κατάφερε να αποσπάσει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας.

Από τη Θεσσαλονίκη… στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια. Η ελληνική Brite Solar είναι η μοναδική εταιρεία πρωτοποριακής τεχνολογίας που επιλέχθηκε, μαζί με άλλες 64 από τις υπόλοιπε χώρες της “γηραιάς ηπείρου”, για να λάβει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, στο πλαίσιο του προγράμματος “Green Deal”, για μια «πράσινη» Ευρώπη έως το 2050.

Συγκεκριμένα, από το πρόγραμμα αναμένεται να χορηγηθούν περισσότερα από 307 εκατομμύρια ευρώ σε νεοσύστατες και νεοφυείς επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του Σχεδίου Ανάκαμψης για την Ευρώπη.

Η Brite Solar κατασκευάζει ημιδιάφανα ηλιακά φωτοβολταϊκά γυαλιά πρωτοποριακής τεχνολογίας για την ανάπτυξη ενεργειακά θερμοκηπίων και κτιρίων. Η εταιρεία έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και κατάφερε να εξασφαλίσει μεικτή χρηματοδότηση. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο θα την επιχορηγήσει αλλά θα επενδύσει σε αυτήν αποκτώντας παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιό της  με ίδια κεφάλαια, μέσω του νεοσύστατου Ταμείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ). Η επένδυση σε κεφάλαια του ΕΣΚ στη Brite Solar θα ανέλθει στα 5,2 εκατομμύρια ευρώ.

Τo “Green Deal” είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Αποτυπώνει το σύνολο των πρωτοβουλιών που έχει συμφωνήσει να λάβει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, με στόχο να αναδειχθεί η πρώτη ήπειρος με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050. Στο πλαίσιο αυτό, οι 63 εταιρείες που ξεχώρισαν αναμένεται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να δώσουν το προβάδισμα στις “πράσινες” τεχνολογίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική startup ξεχώρισε ανάμεσα σε άλλες 2.224.

Η Brite Solar ιδρύθηκε από τον Νίκο Νανόπουλο το 2009. Αναπτύσσει τεχνολογία νανοϋλικών χρησιμοποιώντας καινοτόμα υλικά και τεχνικές εναπόθεσης που εξοικονομούν ενέργεια. Στα 11 χρόνια ζωής της έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις για τις πρωτότυπες λύσεις που προτείνει, με γνώμονα την αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εταιρεία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου τεχνολογίας ηλιακού γυαλιού, που παράγει καθαρή ενέργεια με τη χρήση νανοϋλικών. Το ηλιακό αυτό πάνελ φέρει ειδική επίστρωση από νανοϋλικά και είναι διαφανές, καθιστώντας το ιδανικό για κτίρια και θερμοκήπια. Τα δύο πρώτα θερμοκήπια που έχει εξοπλίσει η Brite Solar  λειτουργούν στην Ολλανδία. Το ειδικό γυαλί επιτρέπει την είσοδο του φωτός κατά 75%. Ταυτόχρονα, τα μικροσκοπικά πάνελ που είναι ενσωματωμένα στο γυαλί παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται το θερμοκήπιο για να λειτουργήσει αυτόνομα.

Η πατέντα της startup τονίζεται πως είναι κατοχυρωμένη με έξι διπλώματα -κάποια εκ των οποίων είναι σε φάση αξιολόγησης- παγκόσμιας ευρεσιτεχνίας, ενώ πνευματική ιδιοκτησία της εταιρείας είναι η σύνθεση νανοϋλικών για τη δημιουργία των ηλιακών πάνελ. Μάλιστα, οι ιθύνοντες έχουν ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό μιας πιλοτικής γραμμής στην Πάτρα, εκεί όπου βρίσκεται και το εργαστήριο της ερευνητικής ομάδας της επιχείρησης. Στόχος της να επεκταθεί και στην Κίνα. “Απώτερη επιδίωξη είναι η εισαγωγή της εταιρείας σε κάποιο χρηματιστήριο με ορίζοντα το 2022” έχει σημειώσει στο παρελθόν ο κ. Νανόπουλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments