Ελλάδα

Γαργαλιανός εμβόλιο: «Αβέβαιο το πότε θα διατεθεί στους Έλληνες»

Γαργαλιανός εμβόλιο: «Αβέβαιο το πότε θα διατεθεί στους Έλληνες»
Γαργαλιανός εμβόλιο: Οι Έλληνες θα εμβολιαστούν πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ελληνικής εταιρείας λοιμωξιολόγων,

Στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας λοιμωξιολόγων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος. Συγκεκριμένα, ο κ. Γαργαλιάνος σχολιάζοντας την εξέλιξη των εμβολίων στο Mega ανέφερε πως το αμερικανικό αλλά και της Οξφόρδης προχωράνε. «Μέχρι τέλος του χρόνου, αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε εμβόλιο. Η διαθεσιμότητα πρέπει να λυθεί διακρατικά. Την ακριβή προμήθεια θα την καθορίσει η συμφωνία της Ελλάδας με την εταιρεία παραγωγής. Για το ρώσικο δεν έχουμε στοιχεία. Εικάζουμε, αλλά δεν ξέρουμε» είπε μεταξύ άλλων.

Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε ότι χωρίς δεδομένα ασφαλείας και αποτελεσματικότητας το εμβόλιο του κορωνοϊού δεν θα διατεθεί, ενώ τόνισε πως αυτό θα γνωστοποιηθεί χρονικά μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Ερωτηθείς για το πότε θα εμβολιαστεί ο ελληνικός πληθυσμός, ο κ. Γαργαλιάνος απάντησε πως αυτό παραμένει ακόμη αβέβαιο, ωστόσο υπάρχουν πιθανότητες να συμβεί στις αρχές του επόμενου έτους.

«Οι Έλληνες θα εμβολιαστούν πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2021», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, εξήγησε, ότι δεν υπάρχει ποτέ 100% αποτελεσματικότητα. «Στο νέο εμβόλιο, για τον νέο ιό, η αποτελεσματικότητα θέλουμε να είναι οπωσδήποτε πάνω από 50%. Το ιδανικό είναι να φτάνει πάνω από 70%. Έτσι μπορούμε να χτίσουμε ένα είδος ανοσίας» είπε.

Στη συνέχεια, επιβεβαίωσε ότι ετοιμαζόμαστε να δεχτούμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, που αυτή τη φορά δεν θα αντιμετωπιστεί με γενικό lockdown. “Τοπικά lockdown μπορεί να γίνουν, αλλά όχι γενικά” διευκρίνισε. Παράλληλα, σχολίασε την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων: «Θέλουμε να πάνε όλοι οι μαθητές στα σχολεία. Ανά 100.000 πληθυσμό πόσους θετικούς θα έχουμε. Θα φανεί αν θα πάμε σε εκ περιτροπής διδασκαλία. Μία εβδομάδα πριν. Όλες οι χώρες προσπαθούν να δουν τους αριθμούς».

“Τα οριζόντια μέτρα είναι δύσκολα. Αυτά θα επιβληθούν όταν βλέπουμε 300-350 κρούσματα.Τα δύσκολα μέτρα τα είδαμε, κι ο ελληνικός λαός τα πέρασε. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται πάντα επί 10. Έχουμε αυξήσει τα τεστ, κι έχουμε δεδομένα. Δεν υπάρχει πλήρης προστασία μες τις μάσκες. Χρειάζονται αποστάσεις αλλά και τήρηση των συνθηκών υγιεινής” κατέληξε.

Ακολουθούν όσα είπε:

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα θα λάβει την ποσόστωση εμβολίων κατά του κορωνοϊού που της αναλογεί”

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους ειδικούς για τον ιό έκανε ειδική μνεία στο εμβόλιο. «Η Ελλάδα θα λάβει την ποσόστωση εμβολίων κατά του κορωνοϊού που της αναλογεί με βάση τη συμφωνία προαγοράς που σύναψαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, εφόσον το υπό ανάπτυξη εμβόλιο περάσει επιτυχώς τις απαραίτητες δοκιμές» σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments