Διεθνή

Λιβύη πόλεμος: Κατάπαυση του πυρός στη χώρα – Οδεύει προς εκλογές

Λιβύη πόλεμος: Κατάπαυση του πυρός στη χώρα – Οδεύει προς εκλογές
Λιβύη πόλεμος: Σύμφωνα με το Reuters, την κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η κυβέρνηση Σάρατζ. Ζήτησε, επίσης, τη διεξαγωγή εκλογών -κοινοβουλευτικών και προεδρικών- τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ραγδαίες εξελίξεις υπάρχουν στην πολύπαθη Λιβύη. Σύμφωνα με το Reuters, την άμεση κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της χώρας, που εδρεύει στην Τρίπολη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης Φαγέζ αλ Σάρατζ «έδωσε οδηγίες σε όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις για άμεση κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν όλες τις επιχειρήσεις σε όλα τα εδάφη της Λιβύης». Νωρίτερα, ο Σάρατζ είχε ζητήσει την αποστρατικοποίηση της στρατηγικής σημασίας πόλης της Σύρτης, η οποία ελέγχεται από τις αντίπαλες δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης ζήτησε επίσης τον τερματισμό του αποκλεισμού των πετρελαιοπηγών που επιβλήθηκε από τον Χάφταρ τους προηγούμενους μήνες. Ο Σάρατζ ζήτησε, επίσης, να διεξαχθούν κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο. O πρωθυπουργός της Λιβύης πρόσθεσε ότι ο απώτερος στόχος της εκεχειρίας είναι να επιβάλλει «πλήρη κυριαρχία στο έδαφος της Λιβύης και αποχώρηση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, που πρόσκειται στον στρατάρχη Χάφταρ, Αγκίλα Σάλεχ, κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία, σημειώνοντας ότι θα αποτρέψει την ξένη στρατιωτική παρέμβαση στη χώρα. Όπως είπε, με την εκεχειρία η στρατηγικής σημασίας Σύρτη θα μετατραπεί σε προσωρινή έδρα ενός νέου προεδρικού συμβουλίου, που θα φυλάσσεται από δυνάμεις ασφαλείας από διάφορες περιοχές της χώρας. Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη χαιρέτισε τις δηλώσεις των δύο πλευρών ζητώντας την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17 Αυγούστου, οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και του Κατάρ, Χουλουσί Ακάρ και Xαλίντ Μπιν Μοχάμαντ αλ Ατίγια, καθώς και ο Γερμανός ΥΠ ΕΞ Χάικο Μάας είχαν επισκεφθεί την Τρίπολη σε μια προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας στη διαιρεμένη Λιβύη.

Την ίδια μέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε για τις συγκρούσεις στη Λιβύη και τη Συρία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας. Το Κρεμλίνο πρόσθεσε την ανάγκη να γίνουν πραγματικά βήματα προς μια βιώσιμη εκεχειρία. Επίσης, σημείωσε ότι και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχυθούν οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες στη Συρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments