Πολιτική

Σταϊκούρας μέτρα στήριξης: «Θα επεκταθούν για τους κλάδους που πλήττονται»»

Σταϊκούρας μέτρα στήριξης: «Θα επεκταθούν για τους κλάδους που πλήττονται»»
Σταϊκούρας μέτρα στήριξης: Την επέκταση των μέτρων βοήθειας σε κλάδους που πλήττονται από τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Τι ανέφερε για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας, στην περίοδο της πανδημίας, τόσο στα νησιά όσο και στην υπόλοιπη χώρα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στο Μega, o κ. Σταϊκούρας είπε πως μέχρι σήμερα η πολιτεία έχει αντιληφθεί τη δυσκολία στον τουρισμό και έρχεται να βοηθήσει τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους των νησιών.

“Από εδώ και πέρα, τα μέτρα βοήθειας σε κλάδους που πλήττονται από την υγειονομική κρίση θα επεκταθούν” ανέφερε.

Συγκεκριμένα, όλοι θα μπουν στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 3», η οποία θα ανοίξει από την επόμενη βδομάδα, σύμφωνα με τον υπουργό. Στη ρύθμιση αυτή συγκαταλέγονται και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές. Αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις, δεν θα δοθεί άλλη παράταση, ενώ προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι αναστολές που δόθηκαν να έχουν περίοδο χάριτος και να μετατεθούν σε 12 άτοκες δόσεις το 2021.

«Η κυβέρνηση κάνει στοχευμένες πολιτικές επιλογές εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. Μίλησε επίσης για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, λέγοντας πως καθώς δεν υπάρχουν φέτος δημοσιονομικοί στόχοι, θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Τα διαθέσιμα είναι 34,7 δισ. ευρώ.

Αναφέρθηκε στα επιδόματα για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες υποστηρίζοντας πως συνεχίζεται η χρηματοδότηση μέσω τραπεζών, ενώ θα τρέξει και ο β’ γύρος των εγγυημένων δανείων. Για τους εποχικούς είπε ότι υπήρξε ενίσχυση στην εποχικότητα της επιχειρηματικότητας, ωστόσο «είμαστε εδώ να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτούς τους συμπατριώτες μας. Έχουμε ταμειακά διαθέσιμα για να βοηθήσουμε», πρόσθεσε.

Εγγυήθηκε την πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, αλλά και στο δημόσιο, ενώ για τα ενοίκια σημείωσε πως υπάρχει πίεση εκατέρωθεν από ενοικιαστές για επέκταση της ρύθμισης και από ιδιοκτήτες για μη επέκταση αυτής. Η οικειοθελής συμμετοχή είναι μία από τις πολλές λύσεις που σκέφτεται το υπουργείο. «Μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα έχουμε καλύτερη εικόνα του νέου κύματος μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση», σχολίασε.

Για την προστασία πρώτης κατοικίας, υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι πολύ ικανοποιημένη από τον τρόπο που ανταποκρίνονται οι πολίτες, ενώ αποκάλυψε πως μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα βγει διαβούλευση για το νέο πτωχευτικό, το οποίο θα λειτουργήσει από το 2021 και μετά.

Αναφέρθηκε ακόμα στην καταβολή του δώρου Πάσχα, στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, ενώ τόνισε πως εγκρίθηκε για την Ελλάδα το πρόγραμμα SURE, 2,7 δισ., τα οποία θα καλύψουν μεγάλο μέρος του κόστους του κρατικού προϋπολογισμού. Οι εκτιμήσεις για την ύφεση δεν έχουν αλλάξει και παραμένουν σε μια ύφεση της τάξης του 16%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments