Ελλάδα

Χάλκη: Έτσι έγινε το επεισόδιο με τους Τούρκους – Τι αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού

Χάλκη: Έτσι έγινε το επεισόδιο με τους Τούρκους – Τι αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού
Χάλκη: Τουρκική ακταιωρός βρισκόταν στο σημείο και προσπάθησε να παρεμποδίσει ανθρωπιστική επιχείρηση διάσωσης τουλάχιστον 90 μεταναστών.

Για το νέο περιστατικό με τους Τούρκους στη Χάλκη μίλησε ο δήμαρχος Χάλκης, ο οποίος όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «υπήρξε οπτική επαφή με την τουρκική ακταιωρό».

Πιο συγκεκριμένα, εικόνες από όσα συνέβησαν το βράδυ της Τρίτης (25 Αυγούστου) 25 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης, περιέγραψε στο newsit ο δήμαρχος του νησιού Άγγελος Φραγκάκης, ο οποίος θεωρεί πως μέσα στα επόμενα 24ωρα θα λυθεί πλήρως το μυστήριο, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα της ακταιωρού, που βρισκόταν στο σημείο και προσπάθησε να παρεμποδίσει ανθρωπιστική επιχείρηση διάσωσης τουλάχιστον 90 μεταναστών.

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος, στο σημείο είχαν σπεύσει και τα δυο επιβατικά πλοία του νησιού, τα οποία εκτελούν το δρομολόγιο Χάλκη – Ρόδο, προκειμένου να παραλάβουν τους μετανάστες τουλάχιστον 90 στον αριθμό, που βρέθηκαν στην θάλασσα όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν άγνωστο πως, άρχισε ξαφνικά να βυθίζεται. Μάλιστα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι Τούρκοι προσπάθησαν να παρενοχλήσουν μέσω ασυρμάτου ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού που είχαν σπεύσει στην περιοχή, ενώ προσπάθησαν να προκαλέσουν επεισόδιο με την πυραυλάκατο «Γρηγορόπουλος».

«Αργά το απόγευμα οι λιμενικοί του σταθμού Χάλκης πήραν εντολή να σπεύσουν στο σημείο, το οποίο ήταν περίπου 25 ναυτικά μιλιά δυτικά του νησιού της Χάλκης. Εκεί πήγαν και τα δυο δικά μας επιβατικά πλοία που κάνουν το δρομολόγιο Χάλκη – Ρόδο και επιστροφή. Όταν έφτασαν ήταν γύρω στις 23:30 είχαν περισυλλεχθεί τα άτομα από τα εμπορικά πλοία που είχαν φτάσει πρώτα. Τα πλοία μας, τα πλεύρισαν πήραν τους μετανάστες και γύρω στις 2 τα ξημερώματα τους μετέφεραν στη Ρόδο. Οι αρμόδιοι έκριναν πως δεν μπορεί το νησί μας να υποστηρίξει έναν τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων, καθώς δεν υπάρχουν υποδομές με αποτέλεσμα να μεταφερθούν εκεί».

«Αυτό που επιβεβαιώνω γιατί μίλησα και με τους δυο καπετάνιους, του Φαίδων, και, του Sebeko2, που είναι τα πλοία τα δικά μας, είναι ότι όντως υπήρχε οπτική επαφή με την Τουρκική ακταιωρό. Ήταν στο σημείο, απλά εξαιτίας της νύχτας, του πελάγους και των 5 μποφόρ, δεν είχαν μια πλήρη εικόνα για τις κινήσεις που έγιναν από την τουρκική πλευρά. Νομίζω ότι τις επόμενες ώρες και μέρες θα διαλευκανθεί όλο αυτό το περιστατικό και θα γνωρίζουμε ακριβώς τι έχει συμβεί με κάθε λεπτομέρεια. Όπως έμαθα από τους καπετάνιους τα άτομα που μεταφέρθηκαν στην Ρόδο είναι 92 όλοι καλά στην υγεία τους. Με το πλωτό του λιμενικού έφυγε κι ένας δικός μας ιδιώτης δύτης, προκειμένου να μπει μέσα στο βυθισμένο πλοίο, ώστε να ελέγξει αν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος ή οτιδήποτε, αλλά δεν βρήκε κάτι. Άτομα παρέλαβε και το Super Puma που ήταν εκεί, κάποιους τραυματίες και άλλους που δεν αισθάνονταν καλά», δήλωσε χαρακτηριστικά στο newsit.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments